Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Kamperen vandaag de dag allesbehalve kramperen. Internet, flatscreens, dvd-spelers, afwasmachines, airconditioning, wellness faciliteiten, gastronomische restaurants, kapsalons, massagebehandelingen, golfbanen en zwemparadijzen.

Luxe faciliteiten die veel vakantiegangers niet direct associëren met een campingvakantie. Een beeld dat niet strookt met de realiteit, want luxe voorzieningen als hierboven vindt men wel degelijk op veel campings in Europa die Ecamp - specialist in campingvakanties - aanbiedt. ‘Helaas bestaan er ten aanzien van campingvakanties nog redelijk wat vooroordelen. De woorden stacaravan en kamperen roepen nog te vaak beelden op van ouderwets, basic en oncomfortabel. Kamperen is vandaag de dag zeker niet meer kramperen – overnachten in een stacaravan komt tegenwoordig erg dicht in de buurt van het comfort van een luxe hotelkamer,’ aldus Ecamp marketing coördinator Alida Dorenbosch. ‘Trouwe kampeerders hoeven al lang niet meer overtuigd te worden van de voordelen die een luxe campingvakantie met zich meebrengt. Maar bij veel gezinnen met kinderen die het nog niet eerder ervaren hebben, overheerst een verkeerde indruk.’  

Glamping

Een campingvakantie in een stacaravan is niet te vergelijken met het ouderwetse kamperen. Zo heeft men de beschikking over een eigen keuken en sanitair. Met een wc-rol onder de arm naar het sanitairblok en in de rij staan voor een douche of afwasbak is dus verleden tijd. Ook hebben het dunne slaapmatras en luchtbed plaats gemaakt voor een comfortabel bed. Verder zijn de stacaravans uitgerust met een complete inventaris, dus de overbeladen auto met aanhanger is achterhaald. Ten opzichte van een verblijf in een hotelkamer heeft een luxe campingvakantie ook andere voordelen. Ooit kennisgemaakt met de gasten in de hotelkamer naast u? Het sociale leven op een camping reikt veel verder dan de vier muren van een hotelkamer: ‘Kinderen maken binnen een mum van tijd nieuwe vriendjes,’ vervolgt Dorenbosch. ‘En de ouders genieten met een heerlijk wijntje in de buitenlucht voor de stacaravan.’ De kampeersector heeft inmiddels een nieuw woord geïntroduceerd voor dit luxe kamperen: glamping – een samentrekking van de woorden ‘glamourous’ en ‘camping’.

Campings met luxe accommodaties en voorzieningen

Op alle Ecamp campings kan men glampen, maar enkele campings springen er echt uit qua luxe. Zo heeft een aantal campings aan de Franse kust heel luxe stacaravans. Op Yelloh! Village Domaine du Colombier in Fréjus overnacht men in een stacaravan voorzien van luxe tv, dvd en draadloos internet. En ook in de Languedoc kan men in alle luxe verblijven, bijvoorbeeld in de ultramoderne stacaravans van Sunêlia La Dragonnière, met zeer ruime badkamers, een groot terras met twee pergola’s en uiteraard een afwasmachine. Of in de beachcabins op camping Yelloh! Village le Sérignan Plage, met o.a. een afwasmachine, tv met dvd-speler en airco. Camping La Sirène in Argelès-sur-mer, een kustplaats aan de Middellandse Zee, heeft eveneens zeer luxe, speciaal voor de camping ontworpen, stacaravans. Twee campings die uitgebreide wellness faciliteiten en luxe zwembaden bieden zijn Union Lido aan de Adriatische kust en camping Resort Solaris in Kroatië. Maar ook dichterbij huis kan men glamourous kamperen. De bungalows van camping Dierenbos in Noord-Brabant beschikken over twee badkamers, waarvan één met infraroodsauna, een flatscreen met dvd-speler in de woonkamer en op elke slaapkamer ook een tv. Nadere informatie over luxe campings en accommodaties vindt men op www.ecamp.nl.

Ipod naast pot pindakaas
Ook de spullen die vakantiegangers vanuit huis meenemen naar de camping worden steeds eigentijdser. Uit een onderzoekje dat Ecamp heeft gedaan blijkt dat naast het tradionele hagelslag en pindakaas  steeds meer moderne attributen meegaan. Luxe artikelen die men graag meeneemt zijn: laptop (71%), spelcomputer (59%), portable dvd-speler (48%), Ipod (42%), barbecue of skottelbraai (23%), Nespresso en Senseo apparaat (32%), hangmat (7%), waveboard (4%), golftas (8%) en zelfs de opkomende e-reader wordt genoemd (1%). 

Ecamp

Ecamp verkoopt sinds 2002 volledig verzorgde campingvakanties op momenteel ruim 270 campings in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië en Kroatië. Ecamp is een no-nonsense campingmerk dat zich onderscheidt door een uitgekiende prijs/kwaliteitformule. Het bedrijf is gevestigd in Amersfoort en is onderdeel van het Engelse bedrijf Holidaybreak. Ecamp is aangesloten bij de ANVR, Calamiteitenfonds en SGR.