Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Maand van het Groene Hart van 17 maart tot en met 30 april 2012 weer bomvol evenementen.


Tot op dit moment zijn voor de Maand van het Groene Hart, die van 17 maart tot en met 30 april wordt gehouden, al meer dan 140 activiteiten en evenementen aangemeld. De achterliggende gedachte voor deze Maand is dat het Groene Hart aan de eigen bewoners, de Nederlandse toerist en recreant heel veel te bieden heeft.

Er worden sportieve annex actieve, culinaire en culturele activiteiten georganiseerd, maar ook evenementen waarin de natuur een centrale plaats in neemt. Evenementen, die onderstrepen dat het Groene Hart echt Holland is!

Vanaf eind februari zijn op www.groenehart.nl onder het kopje ‘Maand van het Groene Hart’ alle evenementen te vinden.
 

De Maand van het Groene Hart begint op zaterdag 17 maart aanstaande. Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en lid van de stuurgroep Groene Hart, geïnitieerd door de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, lost om 09.30 uur samen met de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink het startschot voor de Joop Zoetemelk Classic toertocht door het Groene Hart, waarbij men kan kiezen uit vijf verschillende routes.

Het aantal deelnemers dat zich al heeft aangemeld bedraagt meer dan 1500. Het ligt dan ook voor de hand dat het record van vorig jaar van 4000 deelnemers dit jaar wordt overschreden. Voor meer informatie www.swift-joopzoetemelkclassic.nl.

 

Een greep uit de aangemelde evenementen.

Sportief en actief
31 maart:  Groene Hart Wandeltocht in Woerden en omstreken
Wandelroutes voor het hele gezin in en om Woerden. Er zijn zes afstanden: 5, 10,15, 20, 30 en 40 kilometer. De kortere routes gaan door de parken van Woerden en de langere door het polderlandschap naar dorpen in de omgeving.

 
Vanaf 2 april: VW Kever rijden door het Groene Hart
Vanaf 2 april bestaat de mogelijkheid om in de authentieke VW kever te toeren door het Groene Hart van Nederland. Keveruitje.nl biedt een ‘keverprogramma’ aan voor groepen die vanuit Bodegraven een interactieve middag willen organiseren.

Het programma bestaat niet alleen uit het rijden in de kevers, maar bevat ook diverse spelonderdelen. Een vooraf uitgezette route over smalle wegen, kleine bruggetjes en door het mooie Hollandse landschap kan aan de hand van verschillende navigatietechnieken worden gereden. Naar keuze duurt het programma een middag of een hele dag en het is vanaf 12 personen te boeken.

In dezelfde periode is het ook mogelijk om in de omgeving van Bodegraven een middag aan de hand van navigatietechnieken en rallyspellen onderweg over verharde wegen te gaan buggy rijden. De buggyrally is vanaf 8 personen te boeken.

De programma’s starten en eindigen bij restaurant de Vliethoeve te Bodegraven.

Voor meer info: www.keveruitje.nl of www.buggyrally.nl  

21 april: Arno Wallaard Memorial in Meerkerk (wedstrijd)

22 april: Arno Wallaard Memorial toertocht
Op zaterdag 21 april rijden de Continentalteams van onder andere Rabobank en Skil Shimano, waarin de toppers van de toekomst te bewonderen zijn, een officiële UCI-profkoers dwars door de Alblasserwaard. Aan de finish is er een dikkebandenrace voor kinderen.

Op 22 april rijden toerfietsers, genietend van het veenweidegebied met zijn polders, molens en knotwilgen, tijdens een tocht van 30, 60 of 90 kilometer hetzelfde parcours als de profs.

Culinair
De hele maand van het Groene Hart: “Groene Hart Maandmenu”
Tijdens de maand van het Groene Hart organiseert Groene Hart, kloppend hart weer de actie ‘Groene Hart Maandmenu’. Restaurants door het hele Groene Hart serveren een drie-, vier- of vijfgangendiner volledig samengesteld uit erkende streekproducten uit het Groene Hart. Restaurants, die zich aanmeldden zijn de Vliethoeve in Bodegraven, Restaurant de Florijn in Nieuwerbrug, Hotel Restaurant Abrona in Oudewater, Restaurant Bibelot in Waddinxveen en Hotel Restaurant Belvedère in Schoonhoven.
 

Restaurant Bibelot – Waddinxveen
Een van de eerste deelnemers aan de actie Groene Hart Maandmenu is Restaurant Bibelot. Dit restaurant, sfeervol gelegen aan de entree van Waddinxveen in het Groene Hart van de Randstad, staat voor pure verwennerij, service op hoog niveau en constante kwaliteit. Ton Ververs: “Werken met Groene Hart Streekproducten is een manier om je te onderscheiden van andere restaurants. Met de relais Streekweek merkten we dat de gasten goed reageren op streekproducten en ook de keuken vindt het interessant om met regionale producten aan de slag te gaan. Wij kijken met onze chef Bas Roelofs  ernaar uit om ook in de Maand van het Groene Hart een mooi menu voor onze gasten neer te zetten”.

Restaurant Belvedère, Schoonhoven
Op een prachtig plekje aan de Lek in Schoonhoven, ligt Hotel restaurant Belvedère met een terras aan het water. Het restaurant heeft een klassieke keuken met een moderne inslag. Onlangs is het interieur gerenoveerd, waarbij de sfeer waar Belvedère bekend om staat, behouden is gebleven. John de Wit: “Wij werken graag met ambachtelijke producten, uit de eigen omgeving. Vaak proef je het verschil en het is leuk om met producten te werken waarvan je weet waar ze vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt”.

7 en 9 april: Paasbrunches op diverse locaties
Om paaseieren eens op een andere locatie te eten organiseren verschillende aanbieders in het Groene Hart een paasbrunch, vaak in combinatie met andere activiteiten. Bijvoorbeeld een historische paasbrunch in het Archeon, een culinaire paasbrunch bij Avifauna of een bij Kameryck terwijl de kinderen op de kinderboerderij spelen.

14 april (eventueel 13 en 15 april): Aanschuifdiner in de wijngaard Naescas in Ter Aar
De gasten schuiven aan aan een lange tafel bij mensen die ze niet kennen, maar waarmee ze wel een interesse delen: het goede eten uit het Groene Hart. Naescas en MikMakCatering serveren in de druivenkas een vijfgangenmenu met streekproducten uit het Groene Hart. Voor aanvang van het diner is er een rondleiding door de wijngaard. Er is plaats voor  40 gasten. Indien 14 april is volgeboekt, worden er speciaal voor de Maand van het Groene Hart extra diners op 13 en 15 april georganiseerd.

Cultuur
29, 30 en 31 maart: Brocante aan de Giessen
Lekker snuffelen tussen de brocante in de Graanbuurt met lenteaanbiedingen en speciale acties. Naast prachtige brocante, kunst, plattelandsantiek en merkwaardige hebbedingetjes is er van alles op het gebied van mode, lifestyle, interieur, culinaire lekkernijen en nog veel meer.

30 maart tot en met 1 april: Lentiade in Vuren
De voorjaarsfair voor de hele familie: de Lentiade. In het honderd jaar oude Lingebos in Vuren, op de grens van het Groene Hart, staan meer dan 120 kraampjes met onder meer hebbedingen voor interieur & tuin, van alles voor kids, mode, cadeaus voor Pasen en sieraden. Ook is er van alles te proeven, zijn er workshops en is er een Kunstwandeling, waar kunstenaars en ateliers werk presenteren in de natuurlijke omgeving van het bos.

Natuur
14 en 15 april: Excursie naar de rietsnijders in Nieuwkoop
De bijzondere natuur van de Nieuwkoopse Plassen is mede afhankelijk van het werk van de rietsnijder. De winter is met het vroege voorjaar de tijd voor dit oude ambacht. Noeste arbeid in weer en wind. Met de excursieboot "Blauwjantje" vaart Natuurmonumenten langs de rietvelden waar de verschillende stadia van de rietcultuur te zien zijn. Onderweg is er een korte demonstratie.
 

19 maart tot en met 1 april: Wandelarrangement ‘Begroet de weidevogels’ B&B Hazenveld, in Kockengen
Het boerenlandpad ‘Hazenveldpad’ geeft volop zicht op de weidevogels die dansen boven de polders. Van 19 maart tot en met 1 april is het pad geopend, daarna gaat het dicht om de weidevogels te laten broeden. Op andere kades en dijkjes is er met een vogelkijker meer dan genoeg te genieten. Er is keuze uit een wandeling met een Groene Hart lekkernij bij de start, of een weekendje weg met slapen bij boer Piet in B&B Hazenveld.