Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

21 December 2012: nog een paar maanden en dan vergaat de wereld! Tenminste, dat idee leeft bij sommige mensen. Zij zijn ervan overtuigd dat het mysterieuze Maya-volk dit eeuwen geleden voorspeld zou hebben.

Wetenschappers hebben echter aangetoond dat in hun geschriften ook data vermeld worden die ver ná 2012 komen. In ieder geval is het voor de Maya tot op de dag van vandaag een belangrijke dag is, evenals 21 maart, 21 juni en 21 september. Op deze dagen staat de zon in een bijzondere hoek ten opzichte van de aarde. Zulke zonnewendes worden door de Maya gevierd, met bijvoorbeeld op 21 maart een offer aan Moeder Aarde. Volkenkunde brengt die dag dit offer met bloemen en vruchten, vergezeld van vrolijke muziek en dans.

Offer aan Moeder Aarde
Museum Volkenkunde organiseert in 2012 verschillende evenementen om stil te staan bij de Maya-kalender. Woensdag 21 maart is de dag van het offer aan Moeder Aarde. Dit offer brengen we samen met de kinderen van de Jenaplanschool 'De Kring' uit Oegstgeest en vindt, in navolging van de traditie, ’s middags om 12.00 uur plaats. Museummedewerker Edoardo Ramos Anaya uit Mexico leidt het ritueel.  

Feestje!
Natuurlijk is iedereen welkom om deze spannende gebeurtenis mee te maken. Er is vrolijke muziek en dans bij, want zo’n ritueel is altijd aanleiding voor een feestje! Voor degenen die er om 12 uur niet bij kunnen zijn, doen we ons best om het ritueel te filmen en worden deze beelden later in de middag getoond. Om 14.00 uur vertelt archeoloog en medewerker Midden- en Zuid-Amerika Martin Berger over de achtergronden van dit ritueel.

Wat nog komt
21 juni, 21 september én natuurlijk 21 december zijn ook belangrijke data in de Maya-kalender. De zonnewendes die op deze dagen plaatsvinden zijn in veel culturen op de wereld een belangrijke datum. Op of rond deze data staat Volkenkunde stil bij de betekenis hiervan. Noteer ze alvast in de agenda!
 

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1| Leiden | 071- 5168800 / / www.volkenkunde.nl
 

Het museum ligt op vijfminuten loopafstand van NS station Leiden Centraal. Auto’s kunnen worden geparkeerd op parkeerterrein Haagweg.