Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Asperges en aardbeien, blauwe bessen en champignons als culinaire draad van een dagje-uit. Etend, fietsend en genietend. Heerlijke herinneringen aan Noord-Limburg.

Een regio waar het alfabet zich moeiteloos aaneenrijgt in trefzekere beschrijvingen van plekken en plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Zo eenvoudig als het Noord-Limburgs toeristisch ABC-tje uit de mouw is geschud, zo lastig is het kiezen uit de aantrekkelijke mogelijkheden. Dat dagje uit wordt dus al snel een weekendje weg. Of beter nog een heuse vakantie, om volop van het veelzijdige recreatieaanbod te profiteren, dat zich in alle smaken alvast aandient op www.liefdevoorlimburg.nl

Authentieke bezienswaardigheden en cultuur Noord-Limburg is een schatkist van authentieke cultuur. Elk dorp of stadje heeft zijn eigen bezienswaardigheden: een bijzonder kasteel, kerk of kapelletje met een boeiend verhaal. In Kessel spreekt de indrukwekkende Kasteelruïne de Keverberg tot de middeleeuwse verbeelding en in Venlo het beroemde Kapelke van Genooy. Serene rust vind je in het kloosterdorp Steyl met het Missiemuseum, een inspirerende omgeving voor een bezinningstrip.

Dorpse Evenementen en Festivals De Noord-Limburgse dorpen staan bekend om hun gastvrije volksfeesten. Populair bij inwoners én bezoekers zijn de Aspergefestijnen en Muziekfestivals. De evenementenkalender op www.liefdevoorlimburg.nl loopt tot diep in het najaar door met als afsluiting het jaarlijkse slotconcert van Rowwen Hèze in ‘hun’ America. Hoogtepunten dit jaar zijn de Asperge(s)hopdag (17 mei) in Panningen en het internationaal vermaarde Rozenfestival in Lottum (10-13 augustus).

Gastronomie en Hertog Jan Noord-Limburg is ook de regio van de smaak. Niet voor niets is hier de wereldtuinbouw-tentoonstelling 2012, de Floriade. De agribusiness is een innovatieve sector en dat ervaar je ook in pure, ambachtelijke producten. Bourgondisch genieten met eenvoudige, eerlijke producten (uit eigen tuin) is dan ook het recept van de Noord-Limburgse gastronomie. Lekker met een vers gebrouwen biertje erbij van de historische Hertog Jan Brouwerij in Arcen.


I-Punten, tante Jet, Knooppunten
Het vlakke Noord-limburg nodigt uit om te fietsen en te wandelen. De knooppuntenroutes zijn daarbij een dankbare hulp. Bij de i-punten, die je op talrijke locaties vindt, kun je alle routes gratis downloaden en uitprinten. Of stel je eigen route samen met de handige fietsknooppuntenkaart om het afwisselende landschap te doorkruisen.

Een greep uit de meer dan 80 routes: Met het fietsveer naar de Wellse heide vanaf het beroemde café Tante Jet aan de Maas in Blitterswijck. Helenavaart Grashoek door het veengebied van De Peel; Cultuurhistorie en Landschap in Mook en Middelaar rond de Mookerheide; Champignonroute vanuit Horst en fietsroute Roggel en Leudal door natuurgebied Ophovense Zandberg.

De knooppuntenvariant voor wandelaars is knopenlopen. Er is keuze uit meer dan 100 wandelroutes, kriskras door de regio. Ze hebben tot de verbeelding sprekende namen als Duvelskuulroute, Fladderpad, Joamerdal, Knuppelbrugroute, Ridders- en Roverspad, Schuitwater, Zwartwaterroute. Vooraf een route digitaal verkennen kan eenvoudig via www.liefdevoorlimburg.nl of op de gelijknamige app.

Limburgs Museum en meer
Het Limburgs Museum in Venlo en streekmusea als ’t Land van Peel en Maas in Helden en De Locht in Melderslo vertellen verhalen over het leven op het platteland, over de turfstekers van de Peel met de mythe van de Gouden Helm en ze brengen de asperge- en champignoncultuur in beeld, of de oude kanttechniek – in de Kantfabriek in Horst. Voor hedendaagse beeldende kunst bezoek je Museum Van Bommel van Dam in Venlo of het Odapark in Venray.

Natuur Ontdekken in Nationale Parken
De grote variëteit aan landschappen in Noord-Limburg is het ontdekken waard. De tientallen Ipunten in de regio wijzen de weg. Behalve de nationale parken De Groote Peel en De Maasduinen zijn er tientallen kleinere natuurgebieden en landgoederen die met zorg in stand worden gehouden. Fietsend of wandelend is de natuur met bos, heide, beekdalen, peelgebieden, Maasoevers en stuifduinen het beste te verkennen.

GastvrijheidsQuotient, Restaurants, Streekgerechten
De gulle hartelijkheid van de streekbewoners is hartverwarmend. Als bezoeker word je ondergedompeld in een warm bad van gastvrijheid. Gezelligheid kent geen tijd in cafés en restaurantjes en altijd zijn er voedzame streekgerechten en locale versnaperingen om nieuwe energie op te doen. Zoek en vind het witte goud, linzendeegvlaai en het likeurtje van Graanbranderij
De IJsvogel.

Themaparken en Dagje Uit
Avontuurlijk vermaak voor alle generaties vind je in themaparken als Adventureworld Taurus in Velden, Toverland in Sevenum en de Kasteeltuinen in Arcen, Aardbeienland in Horst of in de recreatieparken die de regio rijk is.

Vakantie en Weekendje weg
Noord-Limburg telt een groot aanbod verblijfsaccommodaties. Campings en vakantieparken met huisjes en (luxe) bungalows zijn favoriet bij gezinnen met kinderen voor een midweekje of langere vakantie. Voor een weekendje weg en voor fietsers en wandelaars ‘onderweg’ is er keuze uit gastvrije hotels en idyllisch gelegen B&B’s.

X-tra’s
De familieparken bieden over het algemeen aantrekkelijke recreatievoorzieningen en de meeste beschikken ook over een indoor- en/of buitenzwembad. Voor wellnessliefhebbers zijn in de regio verschillende mogelijkheden, zoals de Thermaalbaden in Arcen, Heeltherapie in Steyl en Therapeutic wellnesscentre in Milsbeek.

IJs en zon
Het ABC van Noord-Limburg wordt waardig afgerond met ingrediënten waarvoor de regio wordt geroemd. In welk jaargetijde je er ook bent, de vriendelijke bewoners zorgen dat speciaal voor jou de zon schijnt en daar hoort natuurlijk een ijsje bij van IJssalon Clevers.

Hotels in Limburg