Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Second Home International 2012: Een tweede huis in de Zuid-Afrikaanse bush: ‘Giraffen in de achtertuin’. Toch leuk: lekker in december in de zon zitten aan het zwembad van je vakantiehuis terwijl de giraffen nieuwsgierig voorbij wandelen.

Dat kan in het magistrale Zuid-Afrika waar steeds meer Nederlanders een tweede stulpje kopen. Zoals Joop en Trudy Silvius uit Papendrecht, die bijna niet kunnen wachten tot ze de sleutel overhandigd krijgen van hun onderkomen op het Bush & Aero Estate in Zandspruit. De belevenissen van Joop en Trudy rond hun woning in Zuid-Afrika zijn hoogst interessant voor Nederlanders die met dezelfde plannen rondlopen. Het trefpunt van ervaringsuitwisselingen rond het aankooptraject van een tweede huis wordt gevormd door de komende editie van de beurs Second Home International, van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.
    
Niet alleen Zuid-Afrika wordt hier uitvoerig belicht. Alle populaire landen voor een tweede huis komen aan de orde en enkele minder bekende bestemmingen. De potentiële kopers kunnen zich informeren tijdens landenpresentaties, bij panels van deskundigen, in speciale Kennis Cafés en bij exposanten met het gewenste aanbod.

’t Hele plaatje
''De overhandiging van de sleutel aan Joop en Trudy Silvius is nog slechts een kwestie van een paar dagen, dus konden ze nog net hun verhaal doen vlak voordat ze in het vliegtuig stapten voor de oplevering van ‘een enorm huis’, zoals Trudy Silvius het uitdrukt. ‘‘Waarom Zuid-Afrika? Goede vraag’’, lacht ze. ‘‘Tot een paar jaar geleden waren we er nog nooit geweest. Op een gegeven moment werden we uitgenodigd door kennissen die daar een huis hebben en wisten dat wij ook op zoek waren. Zij bleven maar zeggen dat we eens moesten komen kijken en uiteindelijk hebben we dat dus maar gedaan. Vanaf dat moment ging het snel, want we waren meteen verkocht. Prachtig land, lekker weer, aardige mensen, geen tijdsverschil en zomer als het in Nederland winter is. Kortom, ‘t hele plaatje.’’

Nooit gedacht
“Grappig toch eigenlijk, want in eerste instantie hadden we nooit aan Zuid-Afrika gedacht. Er was eigenlijk maar één ding wat we zeker wisten, we blijven niet ons hele leven in Nederland. We dachten dus wel al na over landen waar we heen zouden willen. Frankrijk en Spanje kwamen aan de orde, maar die vielen al snel af. Als vakantieland voor een gezin met kinderen was Frankrijk altijd prima, maar om er te wonen vind ik te kostbaar en bovendien passen wij persoonlijk niet zoveel bij de Fransen''.

Ons kent ons
''Wat dat betreft zou Spanje beter zijn geweest, maar we hadden het gevoel dat we dan achter iedereen aan zouden hobbelen. Bovendien klitten Nederlanders in Spanje mijns inziens heel erg aan elkaar en ik zag mezelf niet in zo’n ons kent ons sfeertje. Daarna kwam Kroatië in beeld omdat we daar elke zomer zeilen. Prachtig mooi natuurlijk en dat blijven we ook zeker doen, maar het is geen ideale bestemming om lekker warm te overwinteren.’’

Mooi en goed geregeld
‘‘Zo is het dus Zuid-Afrika geworden en zeker niet vanwege het geld, maar omdat het zo mooi is en alles is goed geregeld. Je kunt namelijk niet zeggen dat het daar goedkoper is. Met twee ton ben je er in de meeste gevallen niet, zeker niet met ons huis. Maar ja, dan krijg je ook wel een enorme woning met zwembad, gastenverblijven noem maar op. En dat op een onvoorstelbare locatie, de giraffen lopen inderdaad door de achtertuin. Dat moet je zien om te geloven, ik vind het fantastisch. Het is het plaatje waar we verliefd op werden en we kunnen niet wachten tot het klaar is. Gelukkig is het bijna zover. We vliegen er deze week heen en misschien krijgen we dan de sleutel en kunnen we gaan inrichten. Heerlijk.’’

Goed tedoen
‘‘Uiteraard is Zuid-Afrika verder weg dan Spanje of Frankrijk, maar als je alles in ogenschouw neemt, is het goed te doen. Als we die kant op gaan pakken we meestal de nachtvlucht en slaap je de hele reis. Dan wordt je ’s ochtends wakker in Johannesburg en stap je direct op een korte binnenlandse vlucht naar Hoedspruit. Al met al ben je dan minder dan 24 uur onderweg van voordeur tot voordeur en dat vind ik meevallen. Zoals het me ook is meegevallen hoe het hele aankooptraject is verlopen''.

Geen omkijken
''Als je met de juiste mensen in zee gaat en goed informeert gaat het moeiteloos. Wij zijn in zee gegaan met projectontwikkelaar Zandspruit die echt alles voor ons heeft geregeld. Ze houden je op de hoogte van de voortgang, informeren je bij wijze van spreken als de tegeltjes uitgezocht moeten worden en de facturen komen ook keurig op tijd. Ter plaatse is ook alles voor ons afgehandeld aangaande eigendomsaktes en dergelijke. We hebben er geen omkijken naar gehad’’.

Respectabele partijen
‘‘Veel mensen zien altijd overal beren op de weg, maar mijn ervaring leert dat het geen centje pijn doet als je de zaken goed aanpakt en met respectabele en gerenommeerde partijen samenwerkt. Deze werkwijze kan ik iedereen aanraden die met de gedachte rondloopt om ergens een tweede woning te kopen. Mijn man en ik zijn in elk geval blij dat we het gedaan hebben en gaan daar straks tijdens de schoolvakanties eerst zelf van genieten. Te zijner tijd zien we wel of we het ook beschikbaar stellen aan vrienden of misschien wel gaan verhuren. Daar hebben we nog geen beslissing over genomen. We hebben het in eerste instantie echt voor ons zelf gekocht om hier ’s winters lekker in de zon te zitten. In het voorjaar komen we wel terug, want ik wil affiniteit houden met Nederland en in de zomer lekker gaan zeilen in Kroatië. En dan hang ik nu op, want ik moet een vliegtuig halen’’, besluit Trudy Silvius, op weg naar Zuid-Afrika.

Openingstijden
De openingstijden van Second Home International 2012 zijn van vrijdag 23 maart tot en met zondag 25 maart dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie en kaartjes met korting in de online voorverkoop zie www.secondhome.nl.