Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In aanwezigheid van een meegereisde delegatie uit China zijn vandaag de drie Terracotta strijders uit Xian, die dit weekend in Museum Volkenkunde in Leiden zijn aangekomen, uitgepakt en geplaatst.

Met het nodige kunst- en vliegwerk stonden zij na enkele uren op de plek waar zij het komende jaar te zien zullen zijn, in de tentoonstelling Terracotta strijders uit China in de nieuwe Chinazaal, die vanaf donderdag 6 april geopend is.
 

Deze archeologische vondsten uit het grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shihuang zijn dankzij een unieke samenwerking met twee Chinese instituten, het Shaanxi Provincial Cultural Relics Bureau en Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center tot en met 10 maart 2013 in het museum te bewonderen. De drie manshoge strijders van het wereldberoemde Chinese Terracottaleger vormen de absolute topstukken. Dankzij de fascinerende voorwerpen en het verhaal dat ze vertellen, komen bezoekers van alles te weten over de Chinese cultuur en samenleving ten tijde van de Qin-dynastie.

Aan de hand van de voorwerpen in de tentoonstelling in de Chinazaal komen verschillende  thema’s aan bod. Zo wordt ingezoomd op de regeerperiode van keizer Qin Shihuang, de Qin-dynastie (221 tot 206 vóór Christus). Hij was de eerste keizer van China en tijdens zijn heerschappij werd China aaneengesmeed tot één rijk. Ontelbare veldtochten waren daarvoor nodig en in de tentoonstelling zijn als stille getuigen daarvan wapens te zien. Hij had zijn macht voor een belangrijk deel te danken aan de standaardisatie van het productieproces. Op die manier zou -bijna als lopendebandwerk- het Terracottaleger gemaakt zijn. De sterke sociale organisatie is een andere verdienste die hij op zijn conto kan schrijven en die ook heeft bijgedragen aan zijn sterke positie. Het complete leger bestaat uit meer dan 7000 mannen; klaar voor de strijd, op ware grootte en realistisch uitgebeeld. Ze zijn onderverdeeld in voetvolk, kruisboogschieters en ruiters met strijdwagens en paarden. Volkenkunde toont drie originele beelden: een officier, een knielende boogschutter en een soldaat.
 

In 1974 is de archeologische vindplaats bij de Chinese plaats Xian toevallig ontdekt door boeren die aan het werk waren op het land. Al snel wordt duidelijk dat het om een enorme archeologisch vindplaats blijkt te gaan: een uitgebreid grafcomplex als onderkomen voor de eeuwigheid, een plek waar het leven van de keizer na zijn dood door zou gaan. Centraal punt is de keizerlijke tombe waaromheen grafkamers vol giften liggen die garandeerden dat de keizer niets te kort zou komen. Nog lang niet alles is onderzocht en opgegraven en tot op de dag van vandaag wordt hieraan gewerkt. De graftombe van keizer Qin Shihuang is vermoedelijk onaangeroerd. Er gaan de wonderlijkste verhalen over zijn graf: het zou rijk versierd zijn met schitterende schilderingen en kostbare materialen. De plek is inmiddels bestempeld als UNESCO Werelderfgoed.

In 2012 viert Museum Volkenkunde zijn 175-jarig bestaan. Het stichtingsjaar 1837 maakt het museum tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2012 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.


Terracotta strijders uit China
Museum Volkenkunde
6 april 2012 tm 10 maart 2013| Museum Volkenkunde| Steenstraat 1 Leiden                                  
t 071 5168 00| www.volkenkunde.nl|