Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Eind april vond de feestelijke opening plaats van de aanbouw van het Deutsche Auswandererhaus (DAH) in Bremerhaven. In de aanbouw wordt het thema immigratiegeschiedenis in Duitsland op een pakkende wijze gepresenteerd.

Het DAH is daarmee in één klap behalve een museum voor emigratie ook een museum voor immigratie geworden.

De tijdreis gaat verder
De plek voor het Deutsche Auswandererhaus is niet zomaar gekozen. Vanuit Bremerhaven vertrokken meer dan 7 miljoen mensen naar de Nieuwe Wereld, op zoek naar een betere toekomst. Tot nu toe eindigde de tijdreis van de bezoeker bij de aankomsthal van de emigranten in New York. Vanuit de Grand Central Terminal (GCT), het grootste station ter wereld, reisden de emigranten verder naar hun eindbestemming. Een klein deel van de gigantische terminal is nu in Bremerhaven nagebouwd. In de GCT kwam je mensen uit de hele wereld en uit alle lagen van de samenleving tegen. Arm en rijk, gelovig en ongelovig, jong en oud, uit Europa, Afrika of Azië. In deze ruimte beleeft de bezoeker hoe de Duitsers zich in hun nieuwe 'Heimat' inleefden, wanneer ze de taal hebben geleerd, met wie ze trouwden en wat voor werk ze vonden.

Verandering van perspectief
In de nieuwe vleugel ontdek je Duitsland door de ogen van een vreemdeling. De afgelopen 2 jaar werd intensief onderzoek gedaan naar de geschiedenis van immigratie in Duitsland in de afgelopen 300 jaar. Er is gezocht naar families die representatief zijn voor de 15 belangrijkste migrantengroepen. Van hugenoten, marskramers uit het Münsterland, Poolse mijnwerkers, Italiaanse en Turkse gastarbeiders, tot en met de oorlogsvluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië. Ze hebben unieke, indrukwekkende en representatieve verhalen te vertellen.

Hun lotgevallen worden gepresenteerd in een winkelpassage zoals die er in 1973 ergens in West-Duitsland zou kunnen hebben uitgezien. Dat jaar is gekozen omdat de BRD toen de grenzen voor nieuwe buitenlandse werknemers op slot deed en daarmee voor een keerpunt in de Duitse immigratiepolitiek zorgde. De winkelpassage is een plek waar alle lagen van de samenleving elkaar tegenkomen. Hier vind je sporen van de geschiedenis van de 15 families die ooit naar Duitsland kwamen. Aan de hand van zeer persoonlijke objecten, documenten en foto´s krijg je inzicht in het gezinsleven, de religie en het beroepsleven van deze emigranten. Hier vind je antwoord op vragen als ‘Wat is “Heimat”?’ en ‘Wat geven de emigranten van hun vaderland door aan de volgende generaties?’

Het Deutsche Auswandererhaus is één van de interessante bezienswaardigheden en spectaculaire musea die deel uitmaken van de Havenwelten in Bremerhaven.

Meer informatie: www.en.bremerhaven.de