Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Laat u verleiden tot een bezoek aan het eerste en oudste museum van Nederland tijdens het museumweekend! Op 10 en 11 april  2010 is Teylers Museum gratis toegankelijk.

Op zondagmiddag is er een lezing bij de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren. Anne-Marie Evans, een gewaardeerd botanisch tekenares uit Groot-Brittannië, geeft dan de presentatie Florilegia back in vogue. Het peperdure bloemenboek van Prins Charles, dat op haar initiatief tot stand kwam, wordt onder andere besproken. Een gratis rondleiding langs de hoogtepunten van het museum op zondagmiddag behoort eveneens tot de mogelijkheden. Voor kinderen ligt een spannende speurtocht klaar.

Teylers Museum is een belevenis voor jong en oud. Hier proeft u de sfeer van twee eeuwen terug. U dwaalt langs historische vitrines, uitsluitend beschenen door daglicht. Elk fossiel, mineraal, wetenschappelijk instrument, schilderij of tekening vertelt zijn eigen verhaal. Alsof u door een encyclopedie bladert!

Vorstelijk tuinieren
In de moderne vleugel organiseert het museum drie keer per jaar een grote tentoonstelling. Zo ook nu, met Vorstelijk tuinieren. Hier maakt u een wandeling door de belangrijkste koninklijke tuinen van de afgelopen 400 jaar. Prins Charles, koning Lodewijk XIV, koning-stadhouder Willem III en keizerin Joséphine Bonaparte kruisen uw pad. De tentoongestelde originele aquarellen van Highgrove Florilegium - een prestigieus boek met bloemportretten uit de tuin van de Britse kroonprins- vormen het hoogtepunt. Nooit eerder waren deze botanische tekeningen van de prinselijke residentie Highgrove in Nederland te zien. Dagblad Trouw noemde de tentoonstelling al een "fonkelende show" en schreef: "Teyler heeft de tentoonstelling als een briljant aangelegde tuin ingericht, de kijker in de waan brengend dat er bijna overal realistische bloemen en planten zijn te zien. Noem het een trompe l'oeil effect, maar het blijft fantastisch om bijvoorbeeld de elegante rozen van Pierre-Joseph Redouté in een zodanige sfeer te zien dat je automatisch het aroma van deze bloemen in je neus krijgt." (Trouw, 15 februari 2010)

Lezing
De lezing Florilegia back in vogue (Engelstalig) van botanisch kunstenares Anne-Marie Evans vindt op zondag 11 april om 13.00 uur plaats in de historische Gehoorzaal van het museum en duurt ongeveer drie kwartier. Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen. Reserveren is niet nodig (maar let wel: vol = vol). Kosten: 4 euro.
Voor de gratis rondleiding op zondagmiddag om 14.00 uur hoeft niet gereserveerd te worden.

Overige presentaties
In het museum zijn op dit moment ook de tentoonstellingen Aan de bedelstaf (Prentenkabinet, t/m 30 mei 2010), Kruiden tegen kwalen (Boekenkabinet, t/m 23 mei 2010) en Teylers oudste verzameling (Penningenvitrine, t/m 30 maart 2010) te zien.

---
Openingstijden Museum : dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang : Tijdens Museumweekend gratis. Normaal: 9,00; groepen 6,50; 6 t/m 17 jaar 2,00; CJP 5,50; MK / Haarlem Pas / ICOM /Vereniging Rembrandt gratis. Cultuurkaart geldig Lezing : zondag 11 april, 13.00 uur, toegang: 4,- Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60 Internet : www.teylersmuseum.nl