Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

40.000 zeemijl in elf maanden en twaalf havens op zes continenten. Dat is de ‘Clipper Round the World Yacht Race’. Van 12 tot en met 19 juli doet deze langste zeilrace ter wereld Den Helder aan.

Willemsoord is dan de tussenstop tijdens de laatste etappe van New York naar het Engelse Southampton.

De reden voor deze tussenstop in Den Helder is de deelname van een Nederlands jacht. De clipper ‘De Lage Landen embraces the world’, genoemd naar de financiële dienstverlener uit Eindhoven, is een van de tien deelnemende jachten die met medewerkers van vestigingen over de hele wereld met deze editie meevaart. De clipper vaart niet alleen onder de nationale driekleur, maar voert ook de tekst ‘Den Helder kust de zee’ aan bakboordzijde. Aan boord van ‘De Lage Landen’ is ook de 38-jarige Honour Schram de Jong. Een geboren Helderse die de aankomst in haar geboorteplaats al met veel plezier tegemoet ziet.

Gratis festijn voor jong en oud op het terrein van Willemsoord
Als thuishaven van dit schip organiseert Den Helder samen met de sponsor De Lage Landen in het weekend van 14 en 15 juli een spectaculair havenbezoek voor deelnemers en bezoekers. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op een aantal schepen en het hele weekend is er een internationale, culturele en culinaire markt, waar je kunt ‘proeven’ van de werelddelen die door de clipperrace zijn bezocht.

Denk daarbij niet alleen aan lekker eten uit de diverse continenten, maar ook aan leuke workshops en demonstraties als Samba Batacuda en Tai Chi. Er is ook muzikaal entertainment met vele muzikale optredens. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er, verspreid over het terrein, veel straattheater opgevoerd. Het thema ‘Water’ vormt daarbij de verbindende factor. Voor kinderen zijn er een peuterfestival en diverse andere kinderactiviteiten.
Het reizende theatergezelschap ‘De Karavaan’ treedt op 14 juli op met Atempo, een voorstelling waarin circuskunst, acrobatiek, dans en live muziek worden gecombineerd.
De kunst- en cultuurmanifestatie ‘Licht aan Zee’ op 14 en 15 juli begint met de Kunstuitleen, de internationaal bekende kunstenaar David Bade gaat samen met studenten beelden en installaties bouwen. Tevens wordt het plein bij studio 62 volgebouwd met een podium en diverse kramen. Er komt een groot lampenproject waarbij Greetje Tjalma haar lamp van 5 meter hoog plaatst en met het publiek aan het werk gaat. Kunstenaars van het Machin Dock laten kunstwerken bewegen en bouwen levensgrote kijkdozen. Bovendien worden er vliegers gemaakt met als hoogtepunt een hele grote vlieger.

Met de optredens en vele activiteiten van kunst en cultuur belooft het weekend een kunstzinnig, culinair en cultureel festijn te worden  met voor elk wat wils

Het evenement is gratis toegankelijk op zaterdag 14 juli van 12.00 uur tot 20.00 uur en zondag 15 juli van 12.00 tot 18.00 uur op het terrein van Willemsoord.

Laatste race
Maandag 16 juli houden zes schepen een De Lage Landen ‘inshore’ race, die vanaf de Helderse zeedijk te volgen is. Dinsdag 17 juli staan er allerlei activiteiten op het programma voor de clipperteams en woensdag bereiden zij zich voor op de start van de allerlaatste race. Donderdag 19 juli vertrekken de clippers weer uit de Helderse haven. Onder begeleiding van een marineschip beginnen zij aan het laatste gedeelte van hun reis. Iedereen wordt aangemoedigd om te komen kijken naar al die grote zeilschepen op het water. In ieder geval vanaf de kade, maar wie de mogelijkheid heeft, neemt de boot.

App  
Sinds kort is er ook een App voor I-pads beschikbaar met blogs van crewmembers, fotomateriaal en vele andere feiten en weetjes. De App is te gratis te downloaden via de App Store - DLL Clipper.