Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het zou zonde zijn om in Istrië alleen maar op het strand te liggen, maar verleidelijk is het wel. De Istrische kust is een van de mooiste en schoonste ter wereld. Zeeliefhebbers die van rust en ‘back to basic’ houden, overnachten in een vuurtoren. 

Als schiereiland wordt Istrie grotendeels omgeven door zee en de kust van Istrië is een plaatje. Het diepe blauw van de zee eindigt bij witte rotsen of kiezelstranden om vervolgens over te gaan in groene pijnboombossen.  Nergens wordt het uitzicht verpest door grootschalige hoogbouw. De kwaliteit van het water wordt vanaf mei het hele seizoen streng gemonitord en is aantoonbaar zeer schoon. Een bevestiging hiervan komt ook van de internationale ‘Blue Flag’ organisatie, dit dit jaar maar liefst 44 vlaggen toekende. Stranden waar de blauwe vlag mag worden gehesen worden zijn schoon en beschikken over de vereiste faciliteiten. De vlag staat ook voor een actieve rol in de bescherming van het natuurlijk milieu van zee en strand door het organiseren van voorlichtingsactiviteiten.  In Istrië hebben tien stranden zelfs een zilveren plaquette ontvangen omdat zij tien achtereenvolgende jaren de Blue Flag eco-label hebben gehad.

Overnachten in een vuurtoren                                                                                                                                                                                
Genoeg overnachtingsmogelijkheden aan de kust maar de ultieme manier van kustbeleving voor rustzoekers is natuurlijk een overnachting in een vuurtoren! In Istrië bevinden zich negen vuurtorens en vier daarvan bieden overnachtingsmogelijkheden. De Istrische vuurtorens worden gekenmerkt door versterkte stenen gebouwen met een opvallende vuurtoren en met kleine raamopeningen in de torens. De hoogste vuurtorens in Istrië zijn Porer (31m) en Savudrija (29 m). Vooral de op 2.5 kilometer uit de kust op een soort veredelde rots gelegen Porer garandeert een ‘héél ver weg van de wereld gevoel’ en de mooiste zonsondergangen van de Adriatische Zee zijn inbegrepen.  Wees er snel bij want er zijn maar twee appartementen. Kapitein Giotta verzorgt de transfer naar het eiland die ongeveer 30 minuten duurt. Ook is hij beschikbaar voor voedselvoorraden en uitstapjes naar het vaste land. Een aanrader is Kaap Kamenjak. Vorig jaar door Loneley PLanet nog aangeprezen als een van de tien mooiste afgelegen stranden van het Middellandse Zeegebied. Zie voor meer informatie voor het huren van een appartement in deze en andere vuurtorens op: www.lighthouses-croatia.com/
Meer informatie over Istrië in het algemeen is te vinden op www.ontdekistrie.nl.

 
Over Istrië:

Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. Van oudsher een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.