Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Duitsland verrast, als je het niet zo goed kent. Berlijn geldt als de nieuwe hotspot van Europa, de plek waar het gebeurt. Maar er zijn meer swingende Duitse steden, waar elke zomerdag een feest is; veel kleiner dan de hoofdstad, maar minstens net zo leuk en ontwapenend.

Heerlijke winkelstraten met een mondain aanbod, kleine oude steegjes met speciaalzaken, een terrasje aan het water, een fris biertje in een biergarten onder gezellige lampions, op een zwoele avond nog even flaneren over het kerkplein, samen picknicken in een park. Het is er opvallend groen, in middelgrote steden als Osnabrück en Münster. Iets meer meters maken? De prachtigste wandelpaden en fietsroutes beginnen direct buiten de stadsmuren. Kijk op www.geheimoverdegrens.nl/summer-in-the-city voor veel zomerse activiteiten in Osnabrück en Münster.

Gelukkig maar - sommige dingen veranderen nooit in dit land: beleef de sfeer op al die zwierige evenementen in de openlucht. Van vrolijk, volks buurtfeest met muziek tot in de puntjes verzorgde culinaire proeverij.

De trots van Osnabrück - 500 jaar Raadhuis
Na 25 jaar noeste arbeid was het af, in 1512. Het vorstelijke, statige, maar toch ook mooi sobere laat-gotische stadhuis van Osnabrück. Schitterend in al zijn eenvoud, van de brede trappen naar de poort tot het kleinste detail, zoals de gouden deurklink met vredesduif en 'Friede 1648' die herinnert aan de hier getekende Vrede van Westfalen.
Het jubileum wordt dit jaar in stijl gevierd, met vier speciale tentoonstellingen. In het Raadhuis zelf de bouwgeschiedenis en de rol van het huis midden in de samenleving. In de Marienkirche 'God, Hemel en Gemeenteraad'. In het Kulturgeschichtliches Museum de burgers en 'hun' stadhuis; in het Diözesanmuseum de liefdadigheid van 500 jaar geleden en belangrijke kunstwerken uit die tijd. Allemaal nog te zien tot half oktober.
Verder gevarieerde feestelijkheden in de hele stad: educatieve workshops, theater, muziek, rondleidingen en de speurtocht 'Rathausrallye' voor kinderen.

Droomuitje voor verwende smaakpapillen: culinair Münster
Noteer het in de agenda: het weekend 20 - 22 juli wordt hét verwenweekend van 2012. Uitgebreid proeven van de kookkunst van 20 bekende topkoks, de 'eredivisie' uit de Duitse restaurantkeuken. Exclusieve delicatessen en verrassende verleidingen voor een vriendenprijsje: de afspraak is maximaal € 8,50 per gerecht. Münster verwent, heet dat kortweg. Ook nog eens op een A-locatie: vlak voor de feeëriek verlichte muren van het slot van Münster. Dagelijks vanaf 11 uur.

Heerlijk eten, nóg iets dichterbij? Het Gourmetfest in Bad Bentheim
Hier wordt u vertroeteld door bekende koks uit de Grafschaft Bentheim zelf, het  Münsterland en Nederland. Het fijnproeversfestijn heet officieel 'Gourmetfest auf dem Herrenberg'. De Herrenberg is de heuvel waar het sprookjeskasteel de Bentheimer Burg op troont, dus grote kans dat door het uitzicht de toch al voortreffelijke maaltijden nog wat beter smaken. Vrijdag 13 tot en met zondag 15 juli, Schlossstraße Bad Bentheim.

Waar kleine stadjes groot in zijn
Smaakvolle, originele zomerfeesten om nog lang van na te genieten. Overal in het Geheim over de Grens. Neem nou het EmsFestival in Rheine, van 20 t/m 29 juli aan de oever van de rivier. Of de Dülmener Sommer, vanaf 13 juli - maar liefst 4 weken lang - in Dülmen. Met internationaal straattheater (Italië, Australië, Duitsland), een gave Pink Floyd Tribute Band en betoverende beelden van een lichtkunstenares. Al gaat u maar om de Vriendelijke Reus Dundu te zien!

Spetterend waterplezier
Het wordt zonnig, deze zomer in Noord-Duitsland. Om op warme dagen verkoeling te zoeken, zijn er talloze meren en kleine waterplassen. Surfen, roeien, dobberen, zeilen, waterskiën, zwemmen, pootjebaden, lekker opdrogen op het zandstrand; wie van water en watersport houdt, of gewoon 'uitzicht op het water', kan hier vooruit.

De Alfsee in Rieste doet er nog een schepje bovenop: twee snelle waterski-kabelbanen waarmee je gewichtloos over het water zoeft. De Quendorfer See (met een royale oppervlakte van 130.000 m²) in Schüttorf staat bekend om het fijne witte zandstrand. Tip: hier zijn ook de wedstrijden om de Drakenboot Cup, van 9 tot 12 augustus. Een evenement om niet te missen!

Nordhorn aan de Vechte (zo heet de Overijsselse Vecht hier) heeft op zaterdag 28 juli het kolderieke en oergezellige 'Vechtespaß', een badkuipenrace met versierde tobbes die misschien wel de finish halen.
  
Drachenfest Melle
Dit Drachenfest heeft niks te maken met draken, maar alles met vliegers en andere vliegende objecten. Het stadje Melle is normaal al heel mooi, maar op dit evenement kijken alle toeschouwers vooral naar boven. Shows met gestuurde precisievliegers, bont versierde showmodellen die ook vliegeren, heteluchtballonnen, avondlijke lasershows, snoepjesregen uit de hemel voor de kleintjes en nog veel, veel meer. Gratis toegankelijk. Weekend 31 augustus - 2 september, Vliegveld Melle-Grönegau.

Coole website met Lilli en Luuk
Op www.kinder-vakanties.nl kun je op je gemak bekijken, wat er voor jonge vakantiegangers allemaal te beleven valt in het Duits-Nederlandse grensgebied. Meer dan 100 fijne uitjes. Reisgidsen zijn twee stripfiguurachtige kinderen: het Duitse meisje Lilli en de Nederlandse jongen Luuk weten de weg!

Meer uitstapjes voor jong en oud op www.geheimoverdegrens.nl