Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Van 3 tot 5 juli wordt er in Brussel een bijzonder feest gevierd! Op 3 en 5 juli vertrekt de Ommegang om 20:00 uur stipt van het Koningsplein naar de Grote Markt. De Ommegang betekent letterlijk een ‘rondgang’ en is het oudste schouwspel in Brussel dat de geschiedenis van de stad doet herleven.

De feestelijke optocht herdenkt het bezoek van Keizer Karel aan Brussel in 1549. Ruim 1400 figuranten steken zich in historisch kostuum en doen het Middeleeuwse Brussel herleven.

 

De stoet

Op dinsdag 3 juli en donderdag 5 juli vertrekt de stoet, de ‘Ommegang’, om 20:00 uur van de Coudenberg op het Koningsplein naar de Grote Markt. Van 21:00 tot 23:00 uur vindt op de Grote Markt een kleurrijk spektakel plaats. Sinds 2010 vertrekt een deel van de Ommegang aan de Coudenberg in de richting van de Grote Zavel. Deze groep bestaat uit Keizer Karel zelf, zijn zoon Filips II, een twintigtal vaandeldragers te paard en wachters. De tickets om het spektakel bij te wonen zijn te koop via de website www.ommegang.be.

 

Steekspelen op de Zavel

Op 3, 4 en 5 juli wordt op de Grote Zavel een middeleeuws dorp opgebouwd. Er is een middeleeuwse markt. Ambachtslieden zoals een chirurgijn, barbier en smid, installeren zich en vertonen hun kunsten. Op het plein vinden activiteiten plaats zoals een wedstrijd voor kruisboogschutters, gevechten van ridders te voet en steekspelen te paard. Valkeniers geven demonstraties met roofvogels.

 

Feesten zoals Keizer Karel

Op 3 en 5 juli kunt u aanschuiven bij de themamaaltijd ‘Keizer Karel en de feesten aan het Bourgondische hof’ in het kader van Brusselicious, het Jaar van de Gastronomie in Brussel. U krijgt een Bourgondisch menu voorgeschoteld in de onderaardse gewelven van de Coudenberg, overblijfselen van de residentie van Keizer Karel in Brussel. Dit ontdekkingsmenu is samengesteld in de grootse stijl van die tijd door het Centrum voor Historische Gastronomie en wordt opgediend van 18:00 tot 20:00 uur. Na deze maaltijd en een bezoek aan de archeologische site wordt u uitgenodigd voor de opening van de festiviteiten. De stoet van de Ommegang start om 20:00 uur stipt op het Koningsplein en stapt naar de Grote Markt waar de feestelijkheden een uur later worden voortgezet. Meer details over het themadiner vindt u op www.brusselicious.be.