Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Eind september 2012 wordt in het Bonnefantenmuseum voor de zevende keer de prestigieuze BACA award uitgereikt.

Als initiator en organisator heeft het Bonnefanten de prijs eerder toegekend aan de volgende kunstenaars: Eija-Liisa Ahtila (2000), Neo Rauch (2002), Pawel Althamer (2004), Bethan Huws (2006), John Baldessari (2008) en Francis Alÿs (2010). De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. 

De BACA 2012 is unaniem toegekend aan de Amerikaanse Mary Heilmann (1940, San Francisco), op grond van haar uitzonderlijk oeuvre en haar grote invloed op jongere generaties kunstenaars. Mary Heilmann heeft sinds de jaren zeventig naam gemaakt met haar abstracte schilderijen, keramisch werk en eigenzinnige meubels. 

Het comité van aanbeveling voor de BACA 2012 bestaande uit Jenni Lomax, directeur van het Camden Arts Centre (Londen, Groot-Brittannië) en Roland Wäspe, directeur van het Kunstmuseum (St. Gallen, Zwitserland) over Mary Heilmann: 

"Wat intrigeert in het werk van Heilmann is haar voortdurende vindingrijkheid. Door middel van simpele ingrediënten als kleur, oppervlakte en vorm is ze in staat haar observaties en ervaringen van de wereld om haar heen te vertalen naar schilderijen en objecten die enerzijds onmiddellijk herkenbaar zijn als haar werk, maar tegelijkertijd allemaal een eigen uniciteit en integriteit kennen."(Jenni Lomax).

"In haar baanbrekend werk worden verschillende tradities binnen de modernistische schilderkunst herenigd en de abstracte beeldtaal beladen met betekenis en verwijzingen naar de buitenwereld. Ondanks het gebrek aan erkenning aan het begin van haar carrière heeft haar pionierswerk in de jaren zeventig een enorme invloed gehad op de praktijk van een jongere generatie schilders en de basis gelegd voor de hybride benaderingsvormen in de hedendaagse schilderkunst." (Roland Wäspe).


De BACA (Biennial Award for Contemporary Art) is een tweejaarlijkse internationale kunstprijs, bestaande uit een geldbedrag van € 50.000, - , een publicatie en een tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum. Belangrijkste criteria voor deze prijs zijn 'invloed' en 'persoonlijkheid'. Mary Heilmann is een beeldend kunstenaar met internationale faam wier werk een blijvende inspiratiebron is voor jongere generaties kunstenaars. Om die reden is de Masterclass voorzien als een belangrijk onderdeel van de BACA.

Masterclass

"It's essentially an idea that you can't teach art, but if you're around artists you might pick up something". (John Baldessari, BACA-laureaat 2008)

Voor de derde keer zullen een aantal jonge kunstenaars van het Maastrichtse postacademisch instituut Jan van Eyck de kans krijgen hun werk te presenteren in conjunctie met de tentoonstelling van de BACA-laureaat Mary Heilmann. Een besloten Masterclass met de jonge kunstenaars en een openbare lezing door de laureaat zijn onderdelen van het openingsweekend. 


Mary Heilmann
(1940, San Francisco, VS)
 

Mary Heilmann studeerde literatuur aan de University of California in Santa Barbara, (1959 – 1962), poëzie en keramiek aan de San Francisco State University (1963) en
keramiek en sculptuur aan de University of California in Berkeley (1963 – 1967). Sinds 1968 woont en werkt ze in New York. Internationale erkenning volgde in de loop van de jaren negentig culminerend in een grootse museale overzichtstentoonstelling die eindigde in het New Museum: 'Mary Heilmann: To Be Someone', New York (2008). Haar werk is internationaal tentoongesteld: 'Weather Report: Drawings and Prints', Ludwig Museum, Keulen (2010); 'Mary Heilmann: All Tomorrow's Parties', Secession, Wenen, Oostenrijk (2003). 

De prijsuitreiking en de opening van de BACA tentoonstelling zullen op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 in het Bonnefanten plaatsvinden.

De BACA 2012 tentoonstelling wordt begeleid door een publicatie. 

De tentoonstelling reist in 2013 door naar het Neues Museum - Staatliches Museum für Kunst und Design in Nürnberg (D).


Support
Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM. De BACA wordt gesteund door de Provincie Limburg, die hiermee het belang van deze kunstprijs onderstreept.

Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
Maastricht
T 043 329 01 90

www.bonnefanten.nl