Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Op 5 juli 2012 is de website ARTtube gelanceerd, een collectief videoplatform voor kunst en design in Nederland en België.

Het Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA in Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam publiceren op ARTtube, dat mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage van SNS REAAL Fonds, video's van hoge kwaliteit over kunst en vormgeving, de meeste in eigen beheer en vanuit de eigen expertise ontwikkeld.

Uitzonderlijke content
De website www.arttube.nl bevat bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers naast sfeervolle portretten van inspirerende makers. De musea bieden een kijkje achter de schermen bij de opbouw van tentoonstellingen en de restauratie van kunstwerken en laten hun curatoren en conservatoren aan het woord. Ook fictie en experiment komen aan bod, bijvoorbeeld in de televisiereeks Boijmans TV en in een aantal bijzondere animatie- en remixfilms.

Boijmans en ARTtube
Sinds 2009 heeft Museum Boijmans Van Beuningen meer dan 200 video’s over zijn tentoonstellingen en collectie geproduceerd. Deze zijn zowel in het museum als online getoond. Op het vernieuwde ARTtube kan men opnieuw genieten van de al bestaande video’s. Daarnaast zijn er nieuwe producties, zoals de animatie ‘Waarom is het hier zo stil’ van Jan Rothuizen. In deze film is een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen via de ogen en gedachten van de kunstenaar verbeeld. Jan Rothuizen is tekenaar en is bekend van zijn fijnlijnige maandelijkse tekeningen in onder andere de Volkskrant en zijn boekenserie ‘De Zachte Atlas’. De film ‘Waarom is het hier zo stil?’ is zijn eerste animatiefilm. Uiteraard toont ARTtube ook de video over de totstandkoming van de tentoonstelling Ballads van Sarkis in de Onderzeebootloods (nog tot en met 30 september te zien). Directeur Sjarel Ex is zeer verheugd over het vernieuwde ARTtube: 'Wij zijn blij dat ons videoplatform zo'n succes is en dat we het dankzij het SNS REAAL Fonds nu verder kunnen uitbouwen met vier collega musea.'

Internationaal
ARTtube is tweetalig; dat wil zeggen dat de meeste video's ook in het Engels beschikbaar zijn. Zo kan de internationale bezoeker online kennis maken met de Nederlandse en Belgische musea en museumcollecties en draagt ARTtube bij aan de internationale uitstraling en zichtbaarheid van kunst en design uit de Lage Landen.

Groeiklaar
De vijf musea ontwikkelen ARTtube de komende jaren verder. De ambitie is om in 2014 een half miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen. Dit publiek gaan de musea benaderen via allerlei wegen: website, sociale media, digitale televisie en schermen in de publieke ruimte. Zo zet de museale sector zijn eigen expertise op het gebied van kunst en educatie in bij online TV en video.

ARTtube ideeënwedstrijd
Een goede en intense relatie met het publiek is van groot belang en daar gaat ARTtube direct mee van start. Tot 15 september 2012 organiseert ARTtube een online ideeënwedstrijd: het publiek wordt gevraagd naar ideeën voor nieuwe video's, mooie nieuwe features voor de ARTtube-website, en suggesties voor het videokanaal in het algemeen. De beste suggesties ontvangen een mooie prijs.
Meer info: www.arttube.nl/nl/Ideeenwedstrijd

Met dank aan
ARTtube is mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van hoofdbegunstiger SNS REAAL Fonds. Het Fonds ziet de inhoudelijke samenwerking die de vijf musea met ARTtube aangaan als een voorbeeldproject in het culturele veld.

ARTtube is vanaf 2009 ontwikkeld door Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het VSBfonds, partner in educatie van het museum. Het concept en merk van deze eerste versie van het project werd ontwikkeld in samenwerking met Fabrique.

De nieuwe identiteit en huisstijl van ARTtube is van de hand van Thonik. Het interactieconcept, design en techniek van de website is ontwikkeld door het Rotterdamse Zicht online.

Partners
Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl
Gemeentemuseum Den Haag www.gemeentemuseum.nl
Museum Boijmans Van Beuningen www.boijmans.nl
M HKA www.muhka.be
De Pont www.depont.nl

Web: www.arttube.nl