Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

LICHTENVOORDE – Het Lichtenvoordse Bloemencorso is een van de grootste evenementen van de Achterhoek. Een spektakel dat jaarlijks door tienduizenden bezoekers wordt gadegeslagen.

Ieder jaar op de tweede zondag van september -  dit jaar op 9 september - is het zover. Dan trekken twintig metershoge corsowagens versierd met ruim 3,5 miljoen dahlia’s door de straten van dit Achterhoekse dorp. Het corso kent een jarenlange traditie, want in 2012 is het al voor de 83e (!) keer dat het evenement wordt gehouden. De optocht start om 14.00 uur.

Maandenlang bouwen
In de winter, enkele maanden na het voorgaande corso beginnen de wagenbouwers alweer met het bedenken van een onderwerp voor het komende jaar. De eerste schetsen en ontwerpen resulteren vervolgens in een maquette, oftewel een heuse miniatuurwagen. In het voorjaar begint de echte bouw. Staal wordt gebogen en gelast. Er wordt getimmerd en er worden vormen gemaakt van papiermaché en piepschuim. Een dahliareus begint langzaamaan vorm te krijgen. Maar, voordat de dahlia’s erop gaan, wordt de wagen eerst in kleur gezet, zodat duidelijk wordt welke lijnen en kleuren de dahlia’s moeten volgen. Vanaf het weekend voorafgaand aan het corso gaan duizenden vrijwilligers aan de slag. Dan is het bloemen sorteren en plakken geblazen!

Onderlinge strijd
De onderlinge competitie tussen de wagenbouwers is groot. Bewegende onderdelen, zorgvuldig gekozen muziek, ondersteunende figuratie; iedere corsowagen vertelt zijn eigen verhaal. Iedere corsogroep heeft het doel de bezoekers te imponeren. Hoe hoger, hoe groter, hoe indrukwekkender: dat is waar het de corsobouwers om gaat. De dahliareuzen zijn tot wel 8 meter hoog. Zeker is dat de bezoeker zijn ogen uit zal kijken.

Arrangementen
Leuk is een kijkje achter de schermen bij dit Lichtenvoordse spektakel te combineren met een weekendje Achterhoek. De corso-hotelarrangementen voorzien hier prima in. In samenwerking met Hotel Frerikshof in het nabijgelegen Winterswijk en Hotel Restaurant ´t Zwaantje te Lichtenvoorde, biedt de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde u een uniek en zeer aantrekkelijk geprijsd arrangement aan. Tijdens een exclusieve tour langs een aantal bouwlocaties is er een voorproefje van de corsowagens in de afrondende fase. Wagens die de volgende dag in vol ornaat langs zullen trekken.

Kaartverkoop en website
Informatie over het bloemencorso wordt verstrekt door VVV Lichtenvoorde, tel. (0544) 375 775. Hier zijn ook entree- en tribunekaarten in de voorverkoop. Kijk ook op www.bloemencorso.com.