Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Van 6 tot en met 12 augustus  wordt er in Castricum aan Zee een windmolenpark gebouwd op het strand bij Paviljoen Bad Noord. Strandgasten kunnen meebouwen. Het bijzondere is dat de molens van dit windmolenpark worden gebouwd uit strandafval.

Onderdeel van het evenement is dat er ook molens gebouwd worden die, op kleine schaal, energie opwekken, bij voorbeeld om lampjes te laten branden. Op die manier worden ook als het donker is de contouren van het park zichtbaar.

Het windmolenpark word gerealiseerd door Windkracht1000, en is een onderdeel van een groeiend windmolenpark dat deze zomer door Nederland trekt. Windkracht 1000, een initiatief van de twee Wageningers Floor Verdenius en Robbert Kamphuis, is een reizend strandfestival dat op diverse plaatsen in Nederland samen met het publiek het windmolenpark bouwt. Eerder streek Windkracht 1000 neer in Texel en Veghel (zie foto’s). Van 6 tot en met 12 augustus doet Windkracht 1000 het strand bij Castricum aan Zee aan. Aan het einde van de zomer wil Windkracht 1000,  samen met toevallige strandbezoekers, kunstenaars en energie-experts, 1000 windmolens gebouwd hebben.  

Waarom wil iemand 1000 windmolens uit afval bouwen? Initiatiefnemers Floor Verdenius en Robbert Kamphuis noemen onderwerpen als “een overmaat aan plastic afval, zeker in zee”, en “de manier waarop de discussie over duurzame energie, bijvoorbeeld windenergie, wordt gevoerd”. Maar ze benadrukken ook dat Windkracht 1000 vooral op een leuke manier aandacht wil voor deze onderwerpen. Gedurende de zomer staat Windkracht 1000 op (voorlopig) 4 plaatsen. Het begint met het verzamelen van afval, en vervolgens worden daar windmolens mee gebouwd. Hoe meer publiek meebouwt, hoe liever het Windkracht 1000 is. Als er in het voorbijgaan een gesprek is over afval en/of energie, dan bereikt Windkracht 1000 zijn doel. Om publiek te trekken heeft Windkracht 1000 een aantal kunstenaars gevraagd hun impressie van afval en energie te bouwen. Deze wind-aangedreven kunstobjecten zullen tijdens Windkracht 1000 te zien zijn. Onder de kunstenaars die hun medewerking reeds hebben toegezegd zijn Geert Jonkers, Paul Vendel, René van Corven, Edo Hebinck en Volkert van der Wijk.

De bijdrage van Windkracht 1000 wordt inmiddels breed ondersteund. Een comité van aanbeveling uit wetenschap (Prof. Louise Vet, directeur van het NIIO en voorloper op het gebied van Cradle2Cradle in Nederland), bedrijfsleven en bestuur (Herman Wijffels, Wouter van Dieren en Michael van Hulst) en de kunst en cultuur (Theo Jansen, bouwer van strandbeesten en Henk Hofland, journalist) staat achter het initiatief.

De bijdrage van Windkracht 1000 wordt ook gezien door een aantal bedrijven. Windkracht 1000 wordt financieel en praktisch gesteund door onder meer Shanks Nederland, een grote afvalverwerker, bouwbedrijf Dura Vermeer, en Home Energy Nederland, leverancier van duurzame energiesystemen. De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) en de duurzame TSM Business School steunen het initiatief.  

www.Windkracht1000.nl