Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Veenhuizen is een klein Nederlands dorpje, gelegen in het noorden van het land, in de provincie Drenthe. In de afgelopen twee decennia hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden in de gemeente.

Het dorp, dat dienstdeed als een kolonie voor de heropvoeding van thuisloze volwassenen en kinderen, is in de loop der jaren drastisch veranderd en een bijzondere toeristische bestemming geworden, bekend om zijn geschiedenis en uniek erfgoed. Het dorp is ook omgeven door bossen en valleien en heeft een schitterende cultuur en architectuur te bieden. Fochteloёrveen is zeer geschikt voor fietstochten en is ook een bezoek waard vanwege zijn rijke flora. De band tussen Veenhuizen en het omliggende platteland is zeer sterk en gaat terug tot de 19e eeuw, toen de bewoners van de kolonies het land bewerkten en de wildernis in cultuur brachten.


HERBESTEMMING EN HEROPLEVING

Na het gevangenistijdperk werden veel gebouwen in Veenhuizen verlaten en de plaatselijke economie, die van de gevangenis afhankelijk was, stortte in waardoor de werkloosheid toenam. Er werd besloten om de plaatselijke economie nieuw leven in te blazen door de geschiedenis van de plaats en het unieke karakter van de gevangeniskolonie te promoten. Veenhuizen is vandaag de dag een ongewone rustieke toeristische bestemming, met een verscheidenheid aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. De oude gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen met behoud van hun unieke bouwkundige stijl. Een goed voorbeeld daarvan is Maallust, een voormalige graanmolen en opslagruimte die is omgebouwd tot een brouwerij en kaasboerderij. De voormalige apotheek is nu, samen met de keuken en het ziekenhuis, een hotel en gezondheidscentrum. De slaapvertrekken van de katoenfabriek zijn omgebouwd tot gastenverblijven voor bezoekers. Er zijn ook verschillende kunstgalerijen en musea geopend die de unieke geschiedenis van het dorp onder de aandacht brengen. Veenhuizen verwelkomt momenteel elk jaar ongeveer 160.000 bezoekers.


TIPS VOOR BEZIENSWAARDIGHEDEN

- bezoek het Gevangenismuseum om meer te weten te komen over het gevangenisleven in Veenhuizen
- ga wandelen in de omringende bossen – Roden, Norg of het Drents-Friese Wold – mooie, afgelegen plekjes met een aantal zeldzame wilde dieren
- bezoek het Glasmuseum en ontdek meer over glasblaastechnieken en Nederlandse glaskunstenaars

Bezoek de website over Veenhuizen www.veenhuizenboeit.nl; www.kopvandrenthe.nl

Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen


EDEN staat voor European Destinations of Excellence, een project dat modelbestemmingen voor een duurzame toeristische ontwikkeling over de hele Europese Unie promoot. Het project bestaat uit een landelijke wedstrijd die ieder jaar plaatsvindt en die leidt tot de keuze van een toeristische “destination of excellence” voor elk deelnemend land. Met de selectie van bestemmingen slaagt EDEN er daadwerkelijk in om de aandacht te vestigen op de waarden, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van Europese toeristische bestemmingen. Het brengt opkomende Europese bestemmingen onder de aandacht, er wordt een platform gecreëerd voor het uitwisselen van goede praktijken in Europa en de vorming van netwerken tussen plaatsen die een prijs hebben gewonnen, wordt aangemoedigd.

Deze Europese zoektocht naar hoge kwaliteit in het toerisme wordt uitgewerkt rond een bepaald thema, dat ieder jaar wordt gekozen door de Commissie in overleg met belanghebbende landelijke toeristische organisaties. Het thema functioneert als een leitmotiv. Tot nu toe zijn plattelandstoerisme, immateriële cultuurerfenis en beschermde gebieden de belangrijkste thema’s voor EDEN geweest.

Wat de gekozen bestemmingen kenmerkt, is dat ze zich richten op duurzaamheid, sociale, culturele en op milieugebied. De prijswinnaars zijn opkomende, weinig bekende Europese bestemmingen in de 27 lidstaten en kandidaat-lidstaten. Het EDEN-project helpt om de duurzame praktijken uit de gekozen bestemmingen te verspreiden over de Unie en om deze plaatsen te promoten tot bestemmingen voor het hele jaar. Dat moet ook helpen om overvolle toeristenplaatsen meer ruimte te geven.

De ontwikkeling van dit project wordt gesteund door de Europese Commissie, die het in 2006 van start liet gaan en die nog steeds een belangrijke coördineerde rol speelt. Tot haar taken behoren onder andere het aanmoedigen van de dialoog tussen de betrokken partijen, medefinanciering van de selectieprocedure, organisatie van de prijsuitreiking (de eerste twee jaar tijdens het Europees Toeristenforum English (en) ) en het coördineren van een uitgebreide communicatiecampagne.