Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

‘Tijdens de vakantie heb ik even een buitenkansje benut. Geloof het of niet, maar ik kon voor weinig een prachtig stukje grond kopen aan de kust en toen bleek die ter plaatse ontmoete lokale kennis ook nog eens aannemer te zijn.

Hij gaat nu voor een vriendenprijsje mijn vakantieparadijsje bouwen. Binnen een jaar is het klaar, heeft hij me persoonlijk gegarandeerd. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar van de zomer zit ik mooi in mijn eigen droomkasteeltje aan zee. Ik ben gewoon op mijn gevoel afgegaan en dat heeft me nog nooit bedrogen. Er kan echt niks mis gaan…’
Het zijn de bekende verhalen en zelfs die hebben ongetwijfeld af en toe een goede afloop. Helaas gaat het ook al te vaak mis, weet Cees Swank van Adviesbureau Ytrium Consult. Swank verzorgt op Second Home International een seminar over de valkuilen die je tegen kunt komen bij de aanschaf van een vakantiehuis in het buitenland. Second Home International is de nationale beurs voor tweede huizen in binnen- en buitenland. De voorjaarseditie is van vrijdag 26 tot en met zondag 28 maart in Jaarbeurs Utrecht.   

Verkeerde partners
,,De verhalen die ik af en toe hoor zijn onvoorstelbaar. Soms denk ik echt: hoe kun je zo stom zijn om er in te trappen. Ik ken bijvoorbeeld een verhaal van iemand die dacht een prachtig huis te hebben laten bouwen en dat stortte simpelweg na een jaar in. Die dingen gebeuren echt en komt doordat mensen zich soms met de verkeerde partners inlaten en denken de lokale gewoonten en gebruiken wel te kennen, zonder dat ze bijvoorbeeld de taal spreken. Ook had ik laatst iemand aan de telefoon die een huis in Spanje had gekocht. Nou ja, gekocht. Hij had wel betaald, maar hij bleek om allerlei redenen helemaal geen eigenaar te kunnen worden. Dat geloof je toch niet. Het zijn echt hele schrijnende gevallen die ik langs zie komen’’.

Zonder kopzorgen

,,Het kan dus altijd gebeuren, zoveel heb ik wel geleerd in de tijd dat ik in dt vak zit. In het algemeen gaat het in maar liefst 25 procent van de gevallen op een of andere manier mis bij de aankoop van een tweede huis. Dat is een absurd hoog percentage en natuurlijk niet goed voor het imago van de branche, dat ook deuken oploopt als er dubieuze gevallen zoals in Dubai overheen komen. Dat moet dus anders en het kan ook anders. Als je jezelf goed informeert en laat bijstaan door de juiste mensen hoeft het helemaal niet mis te gaan. Je kunt in diverse landen gewoon zonder kopzorgen kopen, zoals in Duitsland, Frankrijk en bijvoorbeeld ook Montenegro, een heel onbekend gebied waar je echt heel goed terecht kunt. Maar je moet simpelweg goed voorbereid zijn. En dat is soms het probleem, omdat mensen vaak eigenwijs zijn en denken alles zelf het beste te weten en ter plaatse te kunnen regelen. En dan loop je dus met open ogen in lokale valkuilen!’’ In Nederland is het al lastig om een koop van een tweede woning goed te regelen, in het buitenland is dat door andere gebruiken en regels extra ingewikkeld.

Bijzondere financieringsvorm

,,Om dat te voorkomen verzorgen wij het seminar. Dus als mensen goed geïnformeerd aan de start willen komen adviseer ik om tijdens de beurs langs te komen. Ik heb zelf 33 jaar bij de ING gewerkt en daar allerlei producten ontwikkeld voor mensen die willen emigreren en een huis in het buitenland willen kopen. Een paar jaar geleden zijn twee collega’s en ik voor onszelf begonnen omdat we gezamenlijk erg veel expertise hebben. We werken daarbij nauw samen met tal van andere experts, zoals notarissen en advocaten. Ieder zijn vakgebied, nietwaar? Ook is er een nauwe samenwerking met diverse buitenlandse en binnenlandse banken, waarmee we een speciale financiering aan het ontwikkelen zijn voor de aanschaf van een woning in het buitenland. Dat wordt de zogenaamde Europa-lening, een bijzondere financieringsvorm. Ik wil daar nog niet al te veel over vertellen omdat we nog niet helemaal rond zijn, maar hopelijk wel op de beurs. Dus als mensen daar meer over willen weten, kunnen ze op Second Home International bij me aankloppen’’, besluit Cees Swank.

Meer informatie:
Bij voorregistratie zijn de seminars gratis te bezoeken, tijdens de beurs kost deelname 10 euro. Aanmelden kan op www.secondhomeinternational.nl. De seminars zijn elke beursdag, vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 maart, dagelijks met hetzelfde onderstaande programma:

11.30 uur – 12.30 uur
Hoe een tweede woning te financieren. Via overwaarde op het eigen huis. Met een hypotheek bij een Nederlandse bank of liever in het buitenland. Verhuur versus eigen gebruik tweede woning.
Door Cees Swank en Ernst van Ginkel van Ytrium Consult (www.ytrium.nl).
 
13.00 uur – 14.000 uur
Welke financiële en fiscale aspecten komen kijken bij de tweede woning. De tweede woning als beleggingsobject.
Door Hanneke Kronenburg en Wensten van Van Lanschot Bankiers (www.vanlanschot.nl).
 
14.30 uur -15.30 uur
Hoe voorkom je een miskoop, wildwest verhalen of waarheid. Een workshop, maak uw eigen wild west verhaal.
Door Cees Swank, Ernst van Ginkel en Lisette Visser van Ytrium Consult (www.ytrium.nl).