Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

 

'Cultuur' gekozen als toeristisch thema. Alle toeristenregio´s van Oostenrijk presenteren zich dit jaar op de Vakantiebeurs 2010, van 13 tot en met 17 januari in Jaarbeurs Utrecht. De beursbezoekers kunnen in het Oostenrijkse Paviljoen persoonlijk in gesprek met de ´Einheimers’ die uit eerste hand alle toeristische troeven en attracties van de talloze bestemmingen in hun land met veel enthousiasme aanprijzen.

 

Wat hen bindt zijn de heerlijkheden van de Oostenrijkse kleine keuken, de vele soorten koffie, de taartjes zoals Sachertorte en Apfelstrudel, Kaiserschmarre, natuurlijk de Bratwurst met Sauerkraut en andere lekkernijen die een vakantie in Oostenrijk voor de vaste gasten zo vertrouwd maken. De lekkernijen zijn ook letterlijk een voorproefje voor degenen die voor het eerst kennis maken met het land van bergen, meren en groene alpenweiden.

 

Betaalbare arrangementen

 

Oostenrijk was in de jaren vijftig, toen het toerisme in de deelstaten op gang kwam, voor veel Nederlanders de eerste grote buitenlandse vakantiebestemming. Zij konden gebruik maken van betaalbare arrangementen. De vele meren in Tirol en Karinthië mochten zich in een grote belangstelling verheugen, kamperen was populair, evenals een verblijf in een Gästezimmer en de busreizen van reisorganisaties die toen het avontuur al aandurfden, zoals het Alkmaarse reisbureau De Magneet.

 

Gemoedelijkheid

 

Van dit pionierswerk ging een magneetwerking uit. De voorhoede aan vakantiegangers werd in de loop der jaren steeds massaler en na de zomervakanties volgden de wintervakanties die op den duur de zomervakanties gingen overtreffen. De vertrouwde Oostenrijkse gemoedelijkheid en het dorpse accent zijn nog steeds kenmerkend, ook al is het toeristische aanbod steeds verfijnder en moderner geworden, aangepast aan de vraag naar kwaliteit van de moderne vakantieganger.

 

Trouw bezoek

 

Oostenrijk kan jaarlijks rekenen op een groot aantal vaste klanten. Dat trouwe bezoek blijkt ook uit de cijfers, die ondanks de ongunstige economische omstandigheden redelijk stabiel zijn gebleven. In 2008 werd een record gevestigd van bijna 3,6 miljoen overnachtingen, het hoogste aantal sinds 1992. Het aantal aankomsten bedroeg liefst 613.414, waarmee het vorige aankomstrecord van 1989 werd overtroffen. Met die cijfers was te verwachten dat het toerisme in 2009 een daling zou laten zien. Dat is reuze meegevallen. De maand september was zelfs zo goed dat in de zomer slechts een half procent hoeft te worden ingeleverd.

 

Thema cultuur

 

Het komende jaar wordt in Oostenrijk vooral het thema cultuur tot uiting gebracht, zowel in de winter- als zomerperiode. Buiten de witgevormde skihellingen heeft Oostenrijk in de steden, maar ook in de bergen veel cultureels te bieden. Oudheidkamers, die een beeld geven van het leven in de bergen door de eeuwen heen, concerten waarbij kan worden genoten van de kwaliteit van de lokale musici. In de grotere steden is van alles te ervaren op het gebied van eeuwenoude cultuur: muziek, architectuur, stedenbouw, geschiedenis, kunsten.

 

Via Culinaria

 

De deelstaat Salzburgerland brengt dit jaar iets nieuws voor de genieters van de goede keuken. Het is de Via Culinaria, culinaire routes door de vakantieregio’s rondom Salzburg voor fijnproevers, zoetekauwen, visliefhebbers, vleesfans, gezelligheidsdieren, kaasfreaks, bierproevers en liefhebbers van een borrel. Aan de route liggen 62 'Hauben', restaurants, 12 met Michelin ster, 21 almen en boerderijen, 15 banketbakkers, 36 levensmiddelenproducenten en 21 originele horecabedrijven met regionale keuken. Aan culinaire hoogtepunten dus geen gebrek. In totaal zijn zeven routes uitgezet die elk een specifiek facet van het fijnproeven uitdragen.

 

Almsommer-hutten

 

Het Salzburgerland nodigt de toerist ook uit voor een bezoek aan de 137 gecertificeerde Almsommer-hutten, berghutten waar gepauzeerd kan worden op wandeltochten met gelegenheid om te overnachten. Dat kan heel klassiek in het hooi, in rustieke stapelbedden, in comfortabele slaapkamers of zelfs in een ‘bruidssuite’.

 

Gratis gids

 

Gezellig van hut naar hut voert de Salzburger Almenweg; 350 km dwars door de mooie Pongau met meer dan 120 berghutten, waar je hartelijk wordt ontvangen. De gratis gids met gedetailleerde beschrijving van de in totaal 31 etappes kan gratis op www.salzburger-almenweg.at besteld worden.

 

Eddy Merckx Classic

 

De fietsers krijgen ook mooie routes voorgeschoteld. Met het Wereldkampioenschap in 2006 en de Eddy Merckx Classic, die sinds 2007 wordt verreden, is het fietsen in Oostenrijk nadrukkelijk op de kaart gezet. Het bij fietsers welbekende Tauernpad is aangevuld met het Mozartpad langs de plaatsen waar Mozart leefde en werkte. Verder zijn er routes, zoals de Bajuwarenroute, waar optimaal gebruik kan worden gemaakt van elektrische fietsen, met overal accuwisselstations.

 

De regio Dachstein-Schladming is bekend van skiën het hele jaar door, maar heeft in de zomer ook veel te bieden. Het gebied beschikt over 1000 km wandelwegen, 930 km fiets- en mountainbike routes, golfterreinen, bergklimfaciliteiten en rond de 300 bergmeren met volop mogelijkheden voor raften of parasport. Daarbij ook natuurlijk de typische Stiermarken cultuur.

 

Kampeerplaatsen

 

In het zuiden van Oostenrijk, Karinthië, staan de toerist liefst 110 goedgeoutilleerde kampeerplaatsen ter beschikking. De hond is welkom op meer dan veertig campings. Het warme klimaat verleidt al gauw tot het heerlijke, rustige camping leven, zwemmen in de vele meren of wandeltochten in de omgeving. Karinthië neemt 41 procent van alle campingovernachtingen in Oostenrijk voor zijn rekening. Aan enkele campings zijn sportieve begeleiders verbonden die jong en oud bijstaan met zeilen, surfen, kanoën, kajakken, banaanvaren en andere watersporten. Voor nudisten zijn er vijf gespecialiseerde campings en er zijn ook gemengde campings waar de nudist welkom is. Tevens heeft dit deel van Oostenrijk uitgebreide huurmogelijkheden van stacaravan en camper naast luxe appartementen met veranda.

 

Top-Chalets

 

Apart is de huur van Top-Chalets in het befaamde vakantieoord Königsleiten op 1600 meter hoogte. In de winter bieden deze chalets directe toegang tot de piste, in de zomer zijn het verblijfplaatsen in het groen van de berghelling en dienen ze als vertrekpunt voor tochten naar sportieve en culturele ondernemingen. De familie Van der Heide runt dit familiebedrijf en staat voor de derde keer op de Vakantiebeurs in origineel Oostenrijkse kledij. De bezoekers van de stand maken kans op een week gratis verblijf.

 

Openingstijden

 

De openingstijden van de Vakantiebeurs 2010 zijn van woensdag 13 januari t/m zondag 17 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 15 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van 5 euro en kans op een vijfdaagse kastelenreis in Portugal zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.