Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.


Het Hongaarse Pécs, het Turkse Istanbul en het Duitse Essen vormen in 2010 de culturele centra van Europa. In Duitsland is in feite het hele Ruhrgebied, dat zich omvormt van een industriële regio naar een groene, toeristische regio, aangewezen voor bijzondere culturele en toeristische evenementen.


Vanuit alle drie deze culturele centra zijn op de Vakantiebeurs lokale experts aanwezig die de bezoekers uit de eerste hand zullen informeren over de vakantiemogelijkheden en de talloze culturele festiviteiten het komende jaar.  

De stad Pécs is het regionale centrum van de regio Zuid-Transdanubië. In deze wat betreft inwoners vijfde, maar qua functies tweede stad van Hongarije worden het hele jaar gevarieerde evenementen gehouden. Niet alleen voor de 162.000 inwoners, maar ook voor de duizenden bezoekers die worden verwacht. Pécs bezit een zeer historisch centrum dat deels is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de regio Boedapest en het Balatonmeer is de stad de grootste toeristische trekpleister van Hongarije en is het hele jaar door verblijfplaats voor binnenlandse en buitenlandse toeristen, evenals voor reizigers op doorreis, vooral uit Kroatië.

Mediterrane sfeer
Pécs straalt een Mediterrane sfeer uit, wat zeer goed merkbaar is op de vele zonnige terrasjes in het historische centrum. Naast een bezoek aan de eeuwenoude binnenstad, de musea, kerken en moskee zijn diverse uitstapjes te maken. Bijvoorbeeld naar de tv-toren die een prachtig uitzicht biedt over de hele stad, de provincie Baranya, de dierentuin, een speelpark, de wekelijkse zondagmarkt, meren en niet te vergeten de wijnkelders van Pécs.
In 2010 worden tal van festivals gehouden. In maart het grote lentefestival, in juni het Promenade festival. In het hoogseizoen, juli, wordt een culturele week georganiseerd en in september het Erfgoed Festival, gevolgd door een groot wijnfeest in oktober. Buiten deze specifieke festivals wordt het hele jaar door gemusiceerd, gedanst en geacteerd op de vele pleinen in de binnenstad.

Nieuwe kunstcentra
Dit centrum getuigt van de architectorale invloeden uit de Turkse periode, zoals de grote Gázi Kázim moskee, badhuizen, kerkhof en restaurants. Uit de Romaanse tijd stamt de Sint Pieter kathedraal, het Kathedraal Museum en Lapidair, het Dom Restaurant en het Millennium hotel. Vasarely, Csontváry en Modern Hongarian Art zijn de nieuwe kunstcentra in de stad. De omgeving van Pécs leent zich voor uitstapjes naar de groene bossen, de meren, riviertjes, historische dorpjes en wijnvelden.

Istanbul
Het verder gelegen Istanbul vormt het middelpunt op de Turkse stand tijdens de Vakantiebeurs. De imposante stad is op grotere schaal een smeltkroes van allerlei beschavingen en culturen en getuigt op veel manieren van de geschiedenis maar staat ook volop open voor moderne en volkse kunstuitingen. Naast de meer traditionele feesten met muziek en theater worden jazz- en filmfestivals gehouden. Istanbul hoopt met de manifestaties in 2010 het gemiddelde bezoek van 2,5 dagen van de 6,5 miljoen bezoekers per jaar nog meer op te vijzelen. Een folkloristische groep verzorgt tijdens de Vakantiebeurs dagelijks voorstellingen. Istanbul is overigens een van de zeven regio’s die op de beurs acte de présence geven.

Trektochten
Op de zeer uitgebreide agenda van Istanbul 2010 prijken evenementen op het gebied van theater, fotografie, film, sport, modern design, beelden kunsten, theater en muziek. Bijna elke dag van het jaar is wel wat te doen. Speciale aandacht wordt gegeven aan thema’s als vrouwvriendelijkheid, duurzaamheid, ecologie en ontmoetingen met Europa. Toeristisch gezien wordt aandacht besteed aan de vele mogelijkheden voor andere activiteiten dan alleen het genieten van de prachtige kusten en stranden rondom Bodrum, Marmaris, Alanya, Antalya. Mogelijkheden voor trektochten, fietsvakanties, wintersport, spa en welness worden eveneens nadrukkelijk op de Vakantiebeurs onder de aandacht gebracht.

Drie wereldrijken
Istanbul is een van de meest historische steden ter wereld en was hoofdstad van drie wereldrijken; het Romaanse, Byzantijnse en Osmaanse rijk. Twee werelden ontmoeten elkaar aan weerszijden van de Bosporus. Een Europees deel aan de westoever en een Aziatisch deel aan de oostkant. Beide delen hebben iets unieks te bieden aan de bezoekers, die een propvolle culturele agenda kunnen afwerken. De omvangrijke ‘event agenda’ is in details te vinden op de website www.istanbul2010.org.
 
Ruhrgebied
De meest dichtbij gelegen culture hoofdstad is Essen, het centrum van het nieuwe, groene Ruhrgebied. Het Duits Verkeersbureau trekt op de Vakantiebeurs 2010 alle registers open om deze historische regio onder de aandacht te brengen waar bijna anderhalve eeuw mijnen, smog, hoogovens, het overwegend negatieve beeld bepaalden. Weliswaar was de regio de bakermat van het Wirtschaftswunder en economisch herstel, maar daar had de toerist geen boodschap aan. Het mooie Duitsland begon voor de vakantieganger doorgaans pas ten oosten, noorden en zuiden hiervan.

Landschaftspark
Het Ruhrgebied wil nu de groene metropool van Duitsland worden en lonkt toeristisch nadrukkelijk naar buurman Nederland, dat de grootste klant kan worden tijdens vakantieperioden en op vrije dagen. Het is zeker aantrekkelijk voor de Nederlanders om een dagje Nieuw Ruhrgebied te doen. Bijvoorbeeld om met de kinderen een dag te struinen en ravotten op een oud hoogovencomplex, dat is getransformeerd tot het Landschaftspark Duisburg Nord. De kinderen kunnen de oude buizen nu veilig gebruiken voor kruip-door-sluip-door spelletjes, een duik nemen in de met schoon water gevulde oude gastank, klimstellages van oude machinekamers bedwingen of afdalen naar de vroegere voorraadbunkers. En dat allemaal nog gratis ook.

250 festivals
De metropool telt 200 musea, 100 culturele centra en evenzoveel concertgebouwen, 120 theaters, 3500 industriële monumenten, drie musicaltheaters, bij elkaar goed voor 250 festivals.
De culturele evenementen omspannen het hele jaar en omvatten jazzfestivals, klassieke concerten, veel exposities en zelfs gamedagen.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2010 zijn van woensdag 13 januari t/m zondag 17 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 15 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van 5 euro en kans op een vijfdaagse kastelenreis in Portugal zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.