Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

champagne ardenneAan de lijst van iconische UNESCO Werelderfgoed attracties als de Taj Mahal in India, de Machu Picchu in Peru en de Great Barrier Reef in Australië zijn nu ook de wijngaarden van de Champagne toegevoegd. Verschillende wijngaarden, champagnehuizen en –kelders in de Champagne-Ardennen zijn afgelopen weekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Deze hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN organisatie van cultureel belang zijn. De erkenning vond plaats in de categorie “Continuing, Organically Evolved Cultural Landscape”, een categorie die in 1992 door UNESCO in het leven is geroepen. Het bijzondere proces van fermentatie dat als sinds de 17e eeuw wordt toegepast om champagne te maken dankzij Dom Pérignon – grondlegger van de champagne - werd positief beoordeeld als een gespecialiseerde ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak.  De stemming was unaniem.
 
Afgelopen zondag kwamen de 21 leden van het Werelderfgoed Comité bijeen in Bonn om 39 inzendingen te bespreken, waaronder naast de Champagnestreek ook bijvoorbeeld de wijngaarden in de Bourgogne en de stad Beaune. Drijvende kracht achter de Champagne inzending is Pierre Cheval, President van de Association Paysages du Champagne, die de afgelopen acht jaar zich sterk heeft gemaakt voor de kandidatuur.  
 
In totaal zijn 14 wijngaarden, champagneproducenten en –kelders opgenomen in de lijst opgenomen, variërend van kleine producenten tot wereldberoemde merken als Pommery, Veuve-Clicquot en Taittinger. Ook de Avenue de Champagne in Épernay - een chique avenue in het centrum met aan weerszijden talrijke champagnehuizen – veroverde een plek op de erkenningslijst. De 14 locaties zijn:
 
1     Coteaux d’Hautvillers     Hautvillers
2     Caves coopératives d’Hautvillers     Hautvillers
3     Cave Thomas     Hautvillers
4     Coteaux d’Aÿ     Aÿ
5     Caves d’Aÿ     Aÿ
      Coteaux de Mareuil-sur- Aÿ     Mareuil-sur-Aÿ
7     Caves de Mareuil-sur- Aÿ     Mareuil-sur- Aÿ
8     Colline Saint-Nicaise     Reims
9     Caves Pommery, Ruinart, Veuve-Clicquot, Charles Heidsieck     Reims
10     Caves Taittinger     Reims
11     Caves Martel     Reims
12     Avenue de Champagne     Épernay
13     Fort Chabrol     Épernay
14     Caves de l’avenue de Champagne     Épernay

Vele champagnehuizen staan ook open voor bezoek van toeristen, die naast een proeverij ook een rondleiding door de wijnkelders en wijngaarden kunnen krijgen. Voor de echte 'grand voyageurs' is de champagne een uitgelezen streek om rond te touren met de door de nieuw verworven status iconische wijngaarden als achtergrond. De champagnehoofdstad Reims ligt op minder dan 4,5 uur rijden vanaf Utrecht en nog geen 3 uur vanaf Brussel.

Nader informatie over toerisme in de Champagne is te vinden op de vernieuwde website
www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com