Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Centre Pompidou, in Metz (Lorraine). Het Centre Pompidou, dat de grootste collectie hedendaagse kunst van Europa herbergt (maar liefst 58.000 werken), gaat uitbreiden. In 2009 opent een dependance van het museum in de stad Metz.

Het tweede Centre Pompidou wordt in de nieuwe wijk het Amphithéâtre gebouwd (tussen het station en het park de la Seille). Net als het opvallende gebouw in Parijs is ook hier weer de architectuur gedurfd, ontworpen door architecten Shigeru Ban en Jean de Gastines. Opvallend is het dak in de vorm van een reusachtige Chinese hoed met een grote metalen pijl erop. Een weerspiegeling van de creativiteit die in de 10.000 m2 expositieruimte te zien zal zijn. Waaronder vooral ook letterlijk grote kunstwerken, zoals een enorm doek van Picasso. Het gebouw beschikt ook over 2 zalen geschikt voor voorstellingen. Metz is één van de belangrijke steden in de Lorraine en goed bereikbaar. Wanneer u in Parijs op het Gare de l"Est op de TGV Est stapt, bent u er in 1:20 uur. Vanaf Maastricht is het 270 km rijden met de auto.
Meer informatie:  www.centrepompidou-metz.fr

Het Louvre in Lens, het ertsbekken van het Noorden (Nord Pas de Calais)
De noordelijke afsplitsing van het beroemde Parijze museum het Louvre valt binnen de opleving van de stad Lens en omgeving. De stad Lens is erg trots op zijn industriële verleden en de oude steenkoolmijnen en heeft een aanvraag gedaan om op de UNESCO werelderfgoedlijst te worden geplaatst. Het nieuwe Louvre museum wordt symbolisch op een oude stortplaats neergezet, 20 hectare braakliggend grond dat vanaf 1960 in een natuurlijk landschapspark is veranderd.
De gebouwen van het museum, ontstaan uit een samenwerkingverband tussen het Japanse architectenbureau Sanaa en de Amerikaanse architecten museografen Celia Imrey en Tim Culbert, lijken op een verzameling grafische rechthoeken en de entreehal is geheel doorzichtig. In de "tijdgalerij" van 130 meter lang zullen tijdelijke exposities te zien zijn van werken die in Parijs vaak in opslag staan en nu eindelijk een plekje aan de muur krijgen. Het gaat hierbij om kunstwerken afkomstig uit alle acht afdelingen van het Louvre, kunst uit de Griekse en oosterse oudheid, klassieke schilderijen en beelden, ect. Ook is er ruimte om alle aandacht te richten op één enkel kunstwerk, zodat de bezoeker zijn tijd kan nemen om ervan te genieten.
Tot aan de opening in 2010 circuleren acht verschillende tentoonstellingen in de naburige steden van Lens onder de naam " de klokketorens van het Louvre-Lens". Lens ligt 40 km ten zuid westen van Lille. Vanaf het station Lille Flandres is het 40 minuten met de trein. Vanuit Parijs kunt u ook een TGV nemen, de reis duurt dan 1:10 uur.
Meer informatie:www.louvrelens.fr/nl

Musée des confluences, in Lyon (Rhône-Alpes)
Dankzij de stedelijke uitbreiding van het schiereiland tussen de Saône en Rhône rivier in Lyon, krijgen het museum voor schone kunsten en het historisch natuur museum een nieuw onderkomen in 2010. De mix van de twee musea wordt aangeduid als museum voor wetenschap en maatschappij. Er is 22.000 m2 aan expositieruimte, zalen en opslagruimtes voor de 38.000 stukken tellende collectie. Oostenrijks architectenbureau Coop Himmelblau beloofd met de omschrijving "kristal en wolken" dat er een hoogstandje wordt afgeleverd. Het grote project (153 miljoen euro) trekt de wijk ten zuiden van Perrache bij de stad. Tijdens de werkzaamheden is er serie tentoonstelling "hors les murs" te zien.
Meer informatie: www.museedesconfluences.fr

Musée Pierre Soulages, in Rodez (Aveyron, regio Midi-Pyreneeën)
Bij een groot verbouwingsproject aan het place du Foirail in de oude binnenstad van Rodez zal o.a. een museum verrijzen geheel gewijd aan de "zwarte schilder" Pierre Soulages. Hij werd in 1919 in het karakteristieke Rodez geboren en heeft een groot deel van zijn persoonlijke collectie (waaronder schilderijen, etsen, koperen platen, lithografieën en bronzen beelden) en oude documenten over zijn werk (zoals de moderne ramen die hij voor de abdij van Conques maakte bijvoorbeeld) aan de stad gedoneerd. Het museum wordt ontworpen door het Spaanse architectenbureau RCR en wordt in 2011 geopend.
Meer informatie: www.ot-rodez.fr

De Zijdestad in Tours (Loire vallei)
Tours is naast Lyon ook een stad met een zijdecultuur en kan buigen op 500 jaar vakmanschap. De zijdecultuur begint zelfs eerder dan die in Lyon dankzij het aanwezige koningshuis. In de voormalige fabrieken van Trois Tours, met opvallende 19e eeuwse bouwstijl, wordt een grote verzameling rond de kunst en de technieken van de zijdecultuur gevestigd. Het project valt onder het label "musée de France" en wordt in 2010 geopend.
Meer informatie: www.tours-cite-de-la-soie.com

Le Point du Jour, in Cherbourg (Cotentin-Normandië)
In november 2008 opent het kunstcentrum Point du Jour in Cherbourg-Octeville. In de havenstad vindt u al het Cité de la Mer en enkele andere musea rond diverse thema"s. Met een label van het Ministerie van cultuur op zak wordt de expositie ruimte annex residentie geheel gewijd aan fotografie. Het is de bedoeling dat er in volle vrijheid gecreëerd kan worden, door artiesten die er een tijdje kunnen verblijven, dat er boeken uitgegeven worden en tentoonstellingen georganiseerd. Het centrum is ontworpen door de architect Eric Lapierre en past goed binnen de ontwikkeling van de stad.
Meer informatie: www.otcherbourgcotentin.fr

Leuk om te weten
Franse architecten en musea reizen zelfs de grens over: Zo zal in 2012 in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten een Louvre d"Abu Dhabi verrijzen. Het gebouw van de hand van bekende architect Jean Nouvel (o.a. Institute du Monde Arabe en Musée Quai Branly, beiden in Parijs), maakt deel uit van een reeks grote projecten in de hele wereld.
En wij wachten in spanning op het innoverende en futuristische project "in situ" van het onderwater archeologie museum van Alexandrië, bedacht door de Franse architect Jacques Rougerie.