Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De overweldigende natuur is de belangrijkste trekpleister voor een vakantie in Zuid-Afrika. De cultuur en culturele evenementen lokken ook veel vakantiegangers naar het uiterste zuiden van het land en de moderne shopping centra zijn eveneens een aanrader. Tijdens de Vakantiebeurs, van 13 tot en met 17 januari, presenteert het land het WK voetbal in 2010 als nog een sterke en zeer actuele toeristische troef. In het South Africa Village in hal 1 van Jaarbeurs Utrecht .... zal Marthinus van Schalkwyk, minister van Toerisme van Zuid-Afrika, de spotlights zetten op dit prestigieuze sportevenement, dat volgend jaar juni en juli in tien Zuid-Afrikaanse steden wordt gespeeld.

Het grote FIFA World Cup toernooi heeft in het land al veel activiteit teweeg gebracht en staat ook wereldwijd al een jaar lang in de volle aandacht van voetbalvolgers en voetballanden, die alle moeite doen om zich te plaatsen. In de bruisende Zuid-Afrikaanse presentatie op de Vakantiebeurs kunnen bezoekers in een sfeer van vrolijkheid, onder het genot van heerlijke traditionele gerechten, dans en muziek alvast kennis maken met wat ze in 2010 in het land kunnen meemaken. In de stands staan betrouwbare en goed opgeleide lokale experts ter beschikking die alle ins en outs van hun land weten te belichten. Op de Vakantiebeurs kunnen zelfs WK arrangementen worden afgesproken.
  

‘Diski Dans’
Andere grote publiekstrekker in het South Africa Village is ongetwijfeld de ‘Diski Dans’, gebaseerd op voetbalbewegingen en het ritme van de Zuid-Afrikaanse volksdansen. Bij de officiële opening van de Vakantiebeurs wordt een demonstratie gegeven van deze dans, die naar verwachting een wereldwijde hype gaat worden. Voor de dansliefhebbers zijn in het paviljoen workshops en volop demonstraties. Ook de echte voetbalkwaliteiten van de bezoekers worden getest, met voor de beste balkunstenaars leuke prijzen als beloning.

Kaapstad
De veertig deelnemende partijen aan het South Africa Village vragen aandacht voor de mooiste Zuid-Afrikaanse bestemmingen. Kaapstad, een van de ontvangende regio’s tijdens het WK, stelt zich ten doel om de bezoekers ‘een zachte landing’ te bezorgen, zoals Mariëtte du Toit-Helmbold van Cape Town Tourism het uitdrukt. ,,De stad zal laten zien hoe verfijnd, mooi en vriendelijk ze is. De kosmopolitische en Afrikaanse sfeer vermengen zich in een cultureel landschap, wat Kaapstad uniek maakt. Vervoer, infrastructuur, veiligheid en hotelverbeteringen liggen op schema en zullen de logistieke stromen volgend jaar in goede banen leiden’’.

Fantastisch feest
Volgens Mariëtte zijn de voetbalfans in haar land kleurrijk, gepassioneerd, energiek en altijd gehuld in een bonte collectie kleding en accessoires om zich te onderscheiden van de tegenstander. ,,De enorme geestdrift garandeert een vrolijke stemming binnen en buiten de stadions. Geef de fans een mooie wedstrijd en vuvuzelas, de bekende grote toeters, en ze maken er een fantastisch feest van.” Het voetbaltoernooi wordt gespeeld tijdens de Zuid-Afrikaanse winter, die in tegenstelling tot de Europese koudeperiode geen sneeuw, bevroren velden en afgelastingen met zich meebrengt, maar aangenaam voetbalweer met een gemiddelde dagtemperatuur van 18 graden en zeven uur zon per dag.

Tafelberg
Voor de fervente Zuid-Afrika liefhebbers is in Kaapstad, dat wordt gedomineerd door de beroemde Tafelberg en het Nationale Park eromheen, veel meer te beleven dan voetbal alleen. De lifestyle van de stad, die bol staat van entertainment, met overal heerlijk eten en bekroonde wijnen uit eigen streek, spreekt velen aan. Chef koks zijn vaak internationaal opgeleid en vijf restaurants zijn opgenomen in de prestigieuze lijst van de San Pellegrino World top honderd. Vanuit het centrum is de bezoeker binnen een uurtje op een oude, historische wijnboerderij om bij het open haardvuur te genieten van lunch of diner.

Motorreizen
Verschillende jonge reisorganisaties organiseren reizen met eigen vervoer door het land. Tijdens de Vakantiebeurs presenteert Suid Afrika Reise bijvoorbeeld drie motorreizen met uitgezette routes over landwegen en bergpassen. Het zijn ritten door de Westkaap, naar KwaZulu, Natal en Mpumalanga waarbij de Drakenberg en het Krugerpark worden aangedaan. De route naar de Noordkaap loopt tot aan Namibië.
Voor groeps-, avonturenreizen en treinreizen op maat reizen tekent het Zuid-Afrika Reiscenter. Gemsbok Reizen vraagt aandacht voor kindvriendelijke accommodaties en biedt passende activiteiten aan. Als voorloper op hun deelname aan de Vakantiebeurs introduceren deze reisorganisaties informatieve websites.

Wijnproeverij
De organisatie Kaia Travel geeft informatie over in individuele reizen naar zuidelijk Afrika, die op de wensen van de klanten worden samen gesteld. Ook biedt deze reisorganisatie een campingsafari aan met four wheel drive wagens. Exposant Africa Feeling heeft reizen in alle regio’s van het land, regelt camper rondreizen, organiseert gevarieerde safarireizen met wandelen, rivieren en wildparken, en reizen naar het kleurrijke Afrika waarbij ook Soweto in het programma is opgenomen. Africa Feeling heeft bovendien kaarten voor de groepswedstrijden van het WK en kan bij de FIFA ook kaarten bemachtigen voor de daaropvolgende wedstrijden in de diverse stadions. Iedere dag om 15.00 uur biedt Africa Feeling in het South Africa Village een wijnproeverij aan.

Bush to Beach
Op de Vakantiebeurs uiteraard ook veel aandacht voor de wildparken. Sefapane Lodge&Safaris organiseert onder meer Bush to Beach safari’s, arrangementen door het Krugerpark en het Greater Limopo Transfrontier Park naar de kust van Mozambique. Daarnaast speciale safarireizen voor avonturier en wat rustiger safari’s voor ouderen met de mogelijkheid betrokken te worden bij het Sefapane Fund. Dit Fonds voor gemeenschaps- en ontwikkelingsprojecten is op de Vakantiebeurs vertegenwoordigd door Sophia Duijs, coördinator van de Sepafane Soccer League. Deze initiatieven in het kader van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn gericht zijn op de jeugd, zorg, muziek, natuur en sport. Voor het WK voetbal biedt deze exposant arrangementen aan van safari’s in combinatie met het bekijken van de wedstrijden op grote TV schermen. Ook voor wedstrijdbezoek kan worden geboekt, met inbegrip van transport van en naar de stadions.
Exposant Exclusiv Safaris organiseert vooral privéreizen op maat naar Zuid-Afrika, Botswana. Namibië en Zambia. Toch kunnen ook voor groepsreizen bij dit Zuid Afrikaanse familiebedrijf worden geboekt. Het bedrijf heeft een Zuid-Afrikaans/Nederlandse achtergrond en de gidsen spreken allemaal Nederlands.

‘Big eight’
Africa Safari Lodges, legt de nadruk op sfeervolle en luxe lodges in de indrukwekkende natuur van het beroemde Krugerpark en de Limpopo streek. De onderkomens zijn kindvriendelijk en worden ook veel gebruikt als ‘honey moon’ accommodatie. In de uitgestrekte wildparken kan de avontuurlijke toerist de ‘big five’, olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en wilde buffel, in het wild bewonderen. Maar de ‘big five’ zullen volgend jaar veel concurrentie te verduren krijgen van de ‘big eight’, de acht landen die na zinderende poulewedstrijden gaan uitmaken wie zich de nieuwe wereldkampioen voetbal mag noemen.

- Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
- Zuid-Afrika 2010
- www.grootbos.co.za
- www.weltevrede.com