Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De winterbanden terug in de opslag, de ski's verruilen voor bergschoenen en voorzichtig het eerste zomerjurkje uit de kast. De viering van de komst van de Zweedse lente gaat niet voor niets gepaard met vreugdevuren, het hele seizoen is een hartverwarmend festijn.

Zweden schudt de winterdeken op 30 april van zich af tijdens Valborgsmässoafton, met in het hele land vreugdevuren alsof het weer Oud en Nieuw is. Traditionele zang en dans is er in bijna iedere Zweedse gemeente, maar wie 'Valborg' op originele wijze wil vieren, kan het best naar de universiteitssteden Lund (bij Malmö in Skåne) of Uppsala (bij Stockholm) gaan. Daar zorgen studenten voor een heel aparte beleving. Luister naar koorzang en zie de petjes de lucht invliegen. Of vind een stek langs de rivier Fyrisån in het centrum van Uppsala voor een onvervalste, enthousiaste vlottenrun over de watervallen (Forsränningen). Een soort Zweedse variant op Ter land, ter zee en in de lucht.

Het Zweedse voorjaar leent zich uitstekend om de zeilen te hijsen, de barbecue van stal te halen en de teugels te laten vieren. Ontdek de hartverwarmende Zweedse lente ook met de Zwedenbrochure 2010 en de Campinggids 2010.

Enkele vakantie-tips voor Zweden:
*Kunst in Skåne | Hele regio, speciale aandacht Malmö
*Kamperen in Skåne | Hele regio, speciale aandacht Kullaberg Naturreservat, Söderåsen Nationalpark
*Koninklijke liefde in de groene hoofdstad | Stockholm
*Hoofdstad van Scandinavië | Stockholm
*Anders en Emma Zorn | Mora en Siljanmeer
*Zweeds-Nederlandse Vereniging 100 jaar | Nederland


Kunst in Skåne
Zwedens meest zuidelijke regio was al aantrekkelijk voor fiets- en culinaire liefhebbers, maar de lente leent zich ook uitstekend voor het ontdekken van Skåne (spreek uit: Skôhne) met kunst als uitgangspunt. Stockholms toonaangevende Moderna Museet opende in december zijn nieuwe, volwaardige locatie in Malmö. Dit voorjaar is in Zwedens derde stad onder meer New Yorks fotowerk van Diane Arbus en filmkunst van de Israëliër Yeal Bartana te zien.
Met Pasen openen kroegen, pensions en hotels hun deuren voor het zomerseizoen, de kunst krijgt de ruimte om dit moment te illustreren. Meerdere overnachtingslocaties bieden een verblijf zelfs met een kunstpakket aan, want er zijn meer dan een dozijn kunstroutes in Skåne.
Info: www.modernamuseet.se/Malmo/
www.skane.com

Skåne is vanuit Nederland lekker dichtbij. Vertrek met de auto of motor na het ontbijt en je schuift 's avonds aan voor een internationaal of typisch Zweeds gerecht in een van de vele uitstekende restaurants van de streek. Je reist
gemakkelijk via de vaste oeververbinding over de Öresund tussen Kopenhagen en Malmö. Vliegen kan natuurlijk ook. Dankzij de Öresundstrein sta je na aankomst op het internationale vliegveld van de Deense hoofdstad (CPH) in ruim een half uur in het hart van Malmö. Daarbij passeer je onderweg de Nederlanders die een brugverdieping hoger voor de auto/motor kozen.

Kamperen in Skåne
Als je dan toch naar Skåne komt om behalve van de kunst ook te genieten van de groene, 'rollende' heuvels, de 400 kilometer lange kust met witte zandstranden, de historische kastelen en de aantrekkelijke sportmogelijkheden, dan maakt kamperen de Zweedse beleving compleet. Een perfecte combinatie van alles wat een Zweedse lente je kan bieden, vind je op de meest westelijke punt van Skåne. Daar eindigt de Scandinavische binnenzee Kattegat en begint de Öresund.
Duikers vinden in de dorpen Mölle en Högenas een prima uitvalsbasis. Je kunt hier zeevissen, zeilen, golfen, maar bijvoorbeeld ook een fraaie wandeling maken in natuurreservaat Kullaberg.
In dit groene, rotsige gebied van ongeveer 7,5 bij 1 kilometer tref je het controversiële werk Nimis aan: een serie aan elkaar gehechte sculpturen.
Een stuk zuidelijker verrast Söderåsen de bezoeker met Europa's grootste, oorspronkelijke, ondoorbroken loofbosgebied en mooie uitzichten. Ook fietsers, ruiters, vissers en kanoërs komen er aan hun trekken. Benieuwd naar waar de norsige
politiecommissaris Wallander nu 'echt' vandaan komt? Sla je tent op in de buurt van Ystad aan de zuidkust van Skåne.
Info: www.camping.se of www.stuga.nu


Hoofdstad van Scandinavië
Stockholm blijft onverminderd de populairste Scandinavische hoofdstad. De Stockholm Visitors Board telde 9,4 miljoen overnachtingen in 2009; meer dan Kopenhagen, Oslo en Helsinki wisten te behalen. Nederlanders waren goed voor 93.856
overnachtingen in Stockholm. Dat is vergeleken met 2008 een forse stijging (7 procent). Stockholm is populair bij zowel zakenreizigers als toeristen. In 2010 blijft de Zweedse hoofdstad ook onverminderd de meest prijsgunstige van Scandinavië: per hotelovernachting betaal je gemiddeld zes tot veertien euro minder dan in een van de andere hoofdsteden in 'het Noorden'. Kamperen in Zweden is gemiddeld een tientje goedkoper dan in Noorwegen, Finland en Denemarken.
Info: www.stockholmtown.com


Anders en Emma Zorn
Het Siljanmeer is een van Zwedens grootste, natuurlijke waterreservoirs en erg aantrekkelijk voor allerlei buitenactiviteiten op en rond het water. Op de noordoever, in centrumstad Mora, kwam 150 jaar geleden een van Zwedens bekendste kunstenaars ter wereld, als kind van een boerendochter en Duitse bierbrouwer. Anders Zorn (beeld rechts) is vooral bekend geworden om zijn schilderportretten van inwoners van Dalarna en naaktwerken. De etsen van beeldhouwer August Rodin en (toneel)schrijver August Strindberg zijn eveneens populair. Zorn was een groot fan van Rembrandt. In het hart van Mora zie je een van zijn beeldhouwwerken in de openlucht: het monument uit 1903 van Gustav Vasa, koning en grondlegger van het moderne Zweden.
Anders Zorn stierf op 22 augustus 1920. Zijn vrouw Emma werkte in haar 21 resterende jaren aan een museum met teruggekochte werken van haar man, dat in 1939 geopend werd. De Zornsamlingarna (Zornverzameling) vind je op Vasagatan 36 in Mora. Speciaal voor Zorns geboortejubilieum hebben het Louvre (Parijs) en het  Museo del Prado (Madrid) stukken uitgeleend.

Info: www.zorn.se

Curiosa: Zweeds-Nederlandse Vereniging bestaat 100 jaar
De langdurige vriendschap tussen Nederland en Zweden heeft in 2010 een bijzonder karakter, want de Zweeds-Nederlandse Vereniging in Nederland viert 20 maart in het WestCord Hotel in Delft haar eeuwfeest. Met Zweedse literatuur, een taalworkshop, houtbewerking, Zweedse muziek en natuurlijk Zweedse tradities. Info: www.zweeds-nederlandse-vereniging.nl/eeuwfdag.php

www.visitsweden.com
 

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com