Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Fietsen in de Antwerpse Kempen en Scheldeland en sightseeing en funshopping in Antwerpen en Mechelen: zowel de regio’s als de kunststeden in de provincie Antwerpen bekoren de Vlaamse dagtoerist.

Met een besteding die oploopt tot boven de 50 euro per persoon is het economische belang van het dagtoerisme navenant.
Dat zijn enkele opmerkelijke resultaten uit het eerste onderzoek naar de dagtrips van de Vlaming.

Voor de allereerste keer peilden de provinciale toeristische organisaties, het Steunpunt Toerisme en Recreatie en Toerisme Vlaanderen naar het dagtoerisme van de Vlaming.
Tussen juli 2010 en juli 2011 ondervroegen de studiebureaus Idea Consult en Ivox wekelijks 2000 panelleden over hun daguitstappen. Ze bekeken daarbij zowel frequentie, bestemming, activiteiten en vervoerswijze als uitgaven.

Kempen populairste fietsbestemming
Ruim 25% van de Vlamingen maakt minstens één keer per maand een dagtrip.
Door haar veelzijdigheid scoort de provincie Antwerpen sterk als bestemming.
De regio’s Antwerpse Kempen en Scheldeland boeien vooral de actieve dagtoerist.
Inga Verhaert, gedeputeerde voor toerisme: “In geen enkele Vlaamse regio ligt het aantal dagtrippers dat een tocht langs het fietsroutenetwerk maakt hoger dan in de Antwerpse Kempen (6,9%). Zelfs in het laagseizoen (oktober tot en met maart) blijft de regio aantrekkelijk voor de fietser. Scheldeland staat op een fraaie derde plaats.”
De kunststeden Antwerpen en Mechelen boeien een heel uiteenlopend publiek. Naast sightseeing en shoppen blijken ook zoos en dierenparken erg populair.

Economisch belang
Het economische belang van dit dagtoerisme is niet te onderschatten. Gemiddeld besteedt de Vlaming 37,90 euro tijdens zijn dagje uit. Ook voor de provincie Antwerpen zijn de cijfers indrukwekkend. Inga Verhaert: “Nergens in Vlaanderen wordt er meer geld uitgegeven dan in de stad Antwerpen: gemiddeld 55,30 euro per persoon. In de Antwerpse Kempen besteedt een derde van de dagtrippers 50 tot 200 euro. Het jaarlijkse omzetcijfer voor die regio schatten we op maar liefst 48 miljoen euro. Voor wie er nog mocht aan twijfelen: toerisme betekent big business. Redenen te over voor Toerisme Provincie Antwerpen om te blijven investeren in toeristische infrastructuur als fiets- en wandelnetwerken. Ook opgemerkte promotie-acties blijven nodig. Op die manier kan onze provincie de Vlaamse dagtoerist blijven boeien.”


U kunt het volledige rapport nalezen op www.tpa.be

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com