Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft beslist om de Mechelse Ommegang en de Ommegangsreuzen op te nemen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Met die inventaris wil de Vlaamse Gemeenschap het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen in de kijker plaatsen. De opname is dan ook een belangrijke erkenning.

Joke Schauvliege volgde met deze beslissing het positieve advies van de administratie en van de expertencommissie. De inventaris bestaat sinds 2008 en brengt Vlaams immaterieel cultureel erfgoed onder de aandacht.

Blijvend draagvlak onmisbaar
De Mechelse Ommegang wordt in principe maar een keer per 25 jaar georganiseerd. Maar volgend jaar is het weer zover! In de zomer van 2013 vormt de Mechelse Ommegang het sluitstuk in de Hanswijkcavalcade. Hoewel de reuzen in principe maar een keer per 25 jaar de straat optrekken, komen ze nu en dan ook tussentijds naar buiten n.a.v. belangrijke gelegenheden. Wegens deze beperkte zichtbaarheid is het creëren van draagvlak voor de Ommegang en zijn reuzen bij de Mechelse bevolking niet evident. De stad Mechelen, en specifiek de Erfgoedcel, speelt een belangrijke motor in dit traject. Als organisator van de Ommegang en verantwoordelijke voor de reuzen levert de stad blijvend inspanningen om dit draagvlak in stand te houden en duurzamer te verankeren. De erfgoedcel van de stad heeft zich geëngageerd om een permanent draagvlak te creëren en de erfgoedgemeenschap structureel op te bouwen. Dat doen ze onder meer door het betrekken van actuele maatschappelijke trends en ook socio-culturele verenigingen, zoals de wildbreiers en de naaiateliers. Het creëren van een goed draagvlak is één van de belangrijkste maatregelen die genomen worden om ons immaterieel cultureel erfgoed te koesteren en te waarborgen.

Leren van elkaar
De kennis en ervaring die de Erfgoedcel opdoet, wordt gedeeld met gelijkaardige evenementen met dezelfde problematiek. Zo werkt de Ommegang van Hegge bijvoorbeeld ook met een periode van 25 jaar, de Sint-Livinusommegang zelfs 50 jaar.

Praktische info
http://www.kunstenenerfgoed.be/ake/view/nl/4782518-Inventaris+Vlaanderen.html

 

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com