Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

In het door onze vereniging Natuur 2000 sedert 1984 beheerde Fort Oelegem werden begin 2010 1130 vleermuizen geteld, begin 2012 1039.

Fort Oelegem was destijds het eerste fort uit de Antwerpse fortengordel dat in beheer werd genomen met het oog op de vleermuizenbescherming en het is momenteel de kwalitatief belangrijkste vleermuizenoverwinteringsplaats in het Antwerpse.
Tussen mei en september wordt het fort gebruikt voor rondleidingen en vleermuizeninfoavonden.


Het betonnen pantserfort van Oelegem maakte deel uit van de hoofdverdedigingslinie rond Antwerpen. Deze fortengordel staat ook bekend als de Versterkte Stelling Antwerpen. De bouw vond plaats tussen 1909 en 1914. Tijdens de slag om Antwerpen in Eerste Wereldoorlog lag het fort buiten de aanvalszone en na de val van Antwerpen kwam het in handen van de Duitsers.

Tegen het einde van de jaren '30 werd het fort omgebouwd tot infanteriesteunpunt en werd het Antitankkanaal aangelegt. In de Tweede Wereldoorlog speelde het fort van Oelegem een bescheiden rol. In 1944 diende het fort als communicatiecentrum van de geallieerden voor de afweer van V1 raketten die uit Nederland op Antwerpen werden afgeschoten. Na de tweede wereldoorlog had het fort geen militaire functie meer, het werd geplunderd en begon in ruïne te vervallen. Gelukkig bleek het fort een ideale plaats voor vleermuizen te zijn. De fladderende zoogdiertjes hebben er een ideale overwinteringplaats gevonden waar ze de rust vinden die ze nodig hebben.

Toen Natuur 2000 (vereniging voor milieustudie en natuurbehoud) ontdekte dat het fort een belangrijke overwinteringplaats was voor vleermuizen, besloot de organisatie in 1984 het fort te huren. Doorheen de jaren groeide Fort Oelegem uit tot een vleermuizenreservaat en een centrum voor natuureducatie en bovendien werd het gebouw op 9 juni 1995 samen met de omwalling tot monument benoemd.
Zie www.natuur2000.be en www.fortoelegem.be

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com