Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Twaalfde eeuw keert even terug. Tijdens de Vakantiebeurs maakt Portugal (hal 8) bekend welke specifieke activiteiten worden ontplooid in Guimarães, de Noord-Portugese stad die is gekozen als een van de twee Europese culturele hoofdsteden in 2012.

Aan het definitieve programma wordt nog druk gesleuteld. Volgens directeur Pedro Mello Breyner van het Portugees Verkeersbureau leeft Guimarães in het hart van alle Portugezen. Daar immers heeft de wieg gestaan van het land Portugal. Naast Guimarães werd ook de Sloveense stad Maribor als Culturele Hoofdstad van Europa geselecteerd. De Vakantiebeurs is van dinsdag 11 tot en met zondag 15 januari. Beursthema is ‘Een koffer vol ervaringen’.
    

Onafhankelijkheid
Guimarães was voorheen een van de vele graafschappen en hertogdommen in een groot gebied, waaronder het graafschap Portucale. Door veroveringen van naburige machtsgebieden door hertog Afonso Henrique ontstond in de twaalfde eeuw een groot rijk: Portugal. De slag van Sao Mamede in 1128 wordt door de Portugezen gezien als het begin van de onafhankelijkheid. Afonso Henrique, die volgens de overlevering werd geboren in het machtige kasteel van Guimarães, riep zich zelf uit tot prins van Portugal met naast Guimarães de grote steden Porto en Coimbra. Het nieuwe onafhankelijke land werd internationaal erkend en de Paus riep hem later uit tot koning Afonso de Eerste. Hij leidde zijn rijk aanvankelijk vanuit zijn geboortestad, later regeerde hij vanuit het grotere Coimbra.

Statige herenhuizen
Het kasteel van Afonso werd in de zestiende eeuw sterk uitgebreid en is nu de trots van Guimarães. Het historische bouwwerk is via de Rua Santa Maria verbonden met het even oude en imposante klooster. De oude stad Guimarães is vooral bekend om de statige herenhuizen met gracieuze gietijzeren balkons of met uitkijktorens. Het stadje ademt nog steeds de sfeer van de middeleeuwen. Dat is niet ongemerkt gebleven bij de Unesco, die alle nog zichtbare elementen uit de wordingsgeschiedenis in 2011 heeft vastgelegd op de Werelderfgoedlijst.

Historische centra
Zoals zoveel oude steden in het noordelijke gedeelte van Portugal heeft Guimarães het oude, middeleeuwse karakter behouden. In het historische centrum wordt in september 2012 weer het middeleeuwse festival Fiera Afonsines gehouden met voorstellingen door inwoners voor inwoners. In talloze kraampjes worden allerlei heerlijkheden en gebraad aangeboden naar middeleeuws recept. De bezoekers struikelen er als het ware ook over bedelaars en mismaakte bewoners uit die tijd en er is een traditionele rechtszitting; kortom Guimarães keert even terug in de twaalfde eeuw. Ook worden kunstenaars in diverse disciplines uitgenodigd om zich te laten inspireren door het beeld en de geschiedenis van de stad. Maar Pedro Mello Breyner heeft op de Vakantiebeurs nog meer te bieden in de vorm van een omvangrijke campagne om nog meer toerisme naar zijn land te genereren.

Meer bezoekers
Portugal was in 2010 met veel succes Gastland op de Vakantiebeurs en boekte tot bijna eind 2011 opnieuw winst in de bezoekersaantallen; tien procent meer dan een jaar eerder. Het eiland Madeira scoorde een plus van ongeveer 10,4%. Lissabon zag het aantal bezoekers met 20,5 % groeien. Bijna de helft van de Nederlandse toeristen trekt naar de Algarve (170.000), gevolgd door Lissabon (71.150), Porto ( 34.000) en Madeira (35.500). Voor geheel Portugal komt het Hollandse bezoekersaantal op 348.300.

Vogels en wandelroutes
Om deze groei vast te houden zijn nieuwe toeristische projecten ontwikkeld. Bijvoorbeeld over de bijzondere vogelrijkdom van Portugal. Er is een speciale gids uitgegeven over de 93 belangrijkste vogelgebieden en de habitat van liefst 360 soorten vogels. Voor de wandelaars worden lange voetpaden in gebruik genomen van in totaal 300 kilometer. Een route voert van Santiago do Cacem in het noorden naar de beroemde Kaap Sint Vincent, de kaap die als het meest westelijke stukje van Europa geldt. De wandelaars die hier langs tippelen worden beloond met een fraai gekalligrafeerde oorkonde. Een oostelijke route trekt door het historische binnenland van Portugal. De parallel lopende trail, het ‘Visserspad’, houdt meer de kust aan.

Zwemmen met dolfijnen
Fly and Drive, natuur, nultuur en fijnproeverijen zijn andere grote troeven bij de verdere ontwikkeling van het toerisme. Met speciale aandacht voor de leistenen dorpjes in het midden van het land. Ook wordt campagne gevoerd om gezinnen te wijzen op de vele mogelijkheden om op avontuur te gaan met jonge kinderen, die bijvoorbeeld kunnen zwemmen met dolfijnen in de Algarve. Wie al deze mogelijkheden wil bekijken kan surfen naar www.Portugal4Kids.eu.

Overwinteren
Nederlanders zijn de meest trouwe gasten als het om overwinteren gaat. Zij bezitten trouwens meer dan 20.000 tweede huizen aan vooral de zuidoostkust van het land. Geen wonder dat de vliegmaatschappijen daarop inspelen. Transavia vliegt vanuit Rotterdam en Eindhoven het hele jaar door op Portugal maar krijgt concurrentie van Corendon, een nieuwkomer op deze markt. Na Portugal, Spanje en Engeland is Nederland het vierde land op de internationale toeristenmarkt waar de groei nog steeds niet uit is.

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Algarve accommodatie