Ibiza is een Spaans eiland, behorend tot de Balearen met een oppervlakte van 575 km²

  Ibiza is daarmee het op dertien na het grootste eiland in de Middellandse Zee. Ibiza vormt samen met het zuidelijker gelegen Formentera de Pitiusen. Ten noordoosten van het eiland liggen Majorca en Minorca. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza-stad en Sant Antoni de Portmany. In het zuidwesten ligt het kleine rotseiland Es Vedrà. Het hoogste punt is de berg Sa Talaiassa.

De Catalaanse naam is Eivissa; Ibiza is de Castiliaanse naam. In Nederland wordt Ibiza gewoonlijk uitgesproken als [iˈbit͡sa]?, waarbij de z klinkt zoals in het woord pizza. In het Spaans wordt deze letter uitgesproken als een stemloze dentale fricatief (de th in het Engelse woord think). De inwoners van Ibiza hebben hun eigen dialect van het Catalaans, het Eivissenc.

Geschiedenis
Acht miljoen jaar geleden werden de Balearen boven de zeespiegel opgestuwd. De eerste menselijke bewoning gaat terug naar circa 5000 v.Chr. Er zijn van de vroegste periode slechts weinig resten overgebleven en opgegraven. Vanaf 654 voor Christus zijn er echte historische feiten bekend. Toen stichtten de Feniciërs de huidige hoofdstad van Ibiza en gaven de havenstad de naam Ibossim, naar de Egyptische god Bes. Zowel de naam Ibiza als de Catalaanse versie Eivissa zijn van Ibossim afgeleid. Tijdens de Fenicische periode bezochten ook de Grieken het eiland en het was de Griek Diodoros van Sicilië die voor de eerste maal schriftelijk verwees naar de eilanden Formentera en Ibiza als de Pitiusen, ofwel de 'eilanden bedekt met dennenbomen'.

Nadat het Fenicische rijk verzwakt was door de Assyrische invasies kwam het eiland in handen van de Carthagers en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse zeegebied. De belangrijkste exportproducten in die tijd waren zout, vissaus en wol. Toen Carthago in oorlog trad met de Romeinen (de Punische oorlogen) was het eiland eerst nog trouw aan Carthago maar door de talrijke verliezen op het slagveld was Ibiza al gauw genoodzaakt om een bestand te sluiten met de Romeinen, waardoor het voor een volledige vernietiging gespaard werd, en uitgeroepen werd tot een Romeinse provincie. Rome hechtte niet zoveel belang aan Ibiza en het eiland verloor al gauw zijn belangrijke handelsstatus. De zoutmijnen op Ibiza waren voor de Romeinen wel interessant. Het zout werd namelijk gebruikt om voedingswaren op de schepen van de Romeinen langer goed te houden.

ibia oude molenNa de val van het Romeinse Rijk kwam het eiland in handen van de Arabische Moren die het eiland de naam Yebisah gaven. Deze Moorse bezetting duurde tot de historische datum 8 augustus 1235, toen Ibiza veroverd werd door koning Jacobus I van Aragón. Het eiland kreeg een zelfbestuur. In 1479 werd bepaald dat Ibiza officieel tot zowel de Balearen behoorde als tot het Koninkrijk Spanje. Het eiland werd in die tijd nog vaak geteisterd door zeerovers. Het buureiland Formentera is in die tijd eens helemaal leeggehaald door zulke piraten. De bewoners van Ibiza gingen beseffen dat ze een goede verdedigingsstrategie moesten gaan kiezen om op het eiland te kunnen blijven wonen. De bewoners gingen samen een burgerwacht opstellen die waakte over de kust en probeerde zo vijanden van het eiland te houden.

In de twintigste eeuw werd Ibiza ontdekt door toeristen. In de jaren zestig trokken er veel hippies naar het eiland. Het eiland was in die jaren een vrijhaven aan de rand van het Spanje van dictator Franco.[1] Artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd traden er in die jaren op. Mensen kwamen bij elkaar op het eiland om te dansen, zingen, eten en wiet te roken in de natuur. Ibiza was voor veel kunstenaars een inspirerende plek. Ook Nederlandse schrijvers als Cees Nooteboom en Harry Mulisch gingen daarom naar Ibiza.

In de jaren tachtig veranderde het eiland langzaam. Hoewel de hippiecultuur nooit verdween verschoof het zwaartepunt richting dancemuziek. Onder invloed dj's als DJ Alfredo en Jose Padilla ontstond een eigen geluid. Deze stijl werd in 1987 door Paul Oakenfold verweven met de housecultuur. Zo ontstond het invloedrijke Balearic Beat-geluid.[2] Het eiland werd tijdens de Summer of Love van 1988 een populaire vakantiebestemming onder liefhebbers van dancemuziek en heeft die positie sindsdien weten vast te houden met grote discotheken als Pacha, Space, Privilege en Amnesia. De populaire balearic-muziek wordt uitgegeven op vele compilaties waarvan Hed Kandi en Café del Mar de bekendsten zijn.

Toerisme
Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven op het eiland. Jaarlijks trekken bekende DJ's naar Ibiza, waar ze zich dikwijls de hele zomer aan één discotheek verbinden.

Ibiza-stad staat sinds 1999]op de Werelderfgoedlijst. De oude hoger gelegen ommuurde binnenstad waarin de kathedraal en het archeologisch museum de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, wordt Dalt Vila genoemd. Tien kilometer naar het westen liggen de ruïnes van de Fenicische nederzetting Sa Caleta.

Hotels op Ibiza

Ibiza op kaart

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


HOT

Andere artikelen regio verkennen

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com