Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Matala Kreta

Hotels op Kreta - Griekenland

Hotel op oost Kreta - Griekenland

Vakantiewoningen op Kreta van Belvilla

(Kaart van Kreta met hotels)

Strandliefhebbers kunnen terecht in rustige, authentieke dorpen of in toeristenplaatsen met een uitbundig uitgaansleven. Voor cultureel geïnteresseerden zijn er paleizen uit de Minoïsche tijd en talloze kloosters en kerkjes te bezichtigen. Wandelaars kunnen hun kuitspieren testen in de meters hoge en kilometers lange Samaria-kloof. De Kretenzers zijn heel gastvrij en elke maand wordt wel ergens een jaarlijks terugkerend feest gehouden. Ook is Kreta geschikt voor rondreizen op eigen gelegenheid of in groepsverband. Het milde klimaat maakt Kreta tot een aangename winterbestemming.

Kreta heeft meerdere grote plaatsen. In het westen ligt de stad Chania met gebouwen uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersing. Het pittoreske havenkwartier heeft gezellige terrasjes en een wirwar van straatjes en winkels. Iets oostelijker ligt de stad Rethymnon. 's Avonds is het er goed toeven in de vissershaven met restaurants en terrasjes.

Verder heeft Rethymnon een groot fort, drie moskeeën en zandstranden. Ook de hoofdstad Heraklion heeft charme. Je kan er prima winkelen en het Archeologisch Museum herbergt vele Minoïsche schatten. Tot slot Agios Nikolaos ten oosten van Heraklion. Rondom een binnenmeer ligt een compact en oud stadsdeel met een keur aan winkels en uitgaansmogelijkheden, waaronder terrasjes op het water. Tussen Heraklion en Agios Nikoloas liggen de badplaatsen Chersonissos en Malia die veel jongeren trekken vanwege de uitgaansmogelijkheden. In het pittoreske dorp Elounda zijn de opnames gemaakt voor 'Wie betaalt de veerman?'.

vissersbootUniek is het palmenbos Vaï in het noordwestelijke puntje van het eiland. In het binnenland van Kreta liggen authentieke dorpjes, waar de bewoners je graag op een glaasje raki tracteren. De Zuidkust is grillig en minder toeristisch. Het zuidwesten is een bijzonder wandelgebied. De kilometerslange kloven zijn een uitdaging voor elke wandelaar.

Natuur
Kreta is een eiland van uitersten. Ruige bergen staan in schril contrast met vruchtbare vlakten, groene boomgaarden en lange stranden. In het zuiden formeren de vrijwel loodrecht uit zee oprijzende rotsen idyllische baaien. De berghellingen gaan in noordelijke richting over in glooiende heuvels. Wijngaarden strekken zich uit in het noordoosten terwijl de bewoners in het noordwesten zich toeleggen op de citrusteelt. Op de groene Lassithi-hoogvlakte lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het kaf wordt er nog met de vlegel van het kaf gescheiden. Tientallen windmolentjes wuiven je tegemoet. Een bijzondere bezienswaardigheid op Kreta is de zeeschildpad 'Caretta caretta'. Op de stranden van Rethymnon en Chania komen deze zeeschildpadden elk jaar eieren leggen.

Cultuur
Al rond 2500 v. Chr. was er sprake van een hoge beschaving op Kreta: de Minoïsche cultuur. Rond 1650 v. Chr. maakte de beschaving een bloeitijd door en werden prachtige paleizen gebouwd. Een enorme vulkaanuitbarsting op Santorini verwoestte vrijwel al deze pracht. Alleen het paleis van Knossos werd opnieuw opgebouwd, maar rond 1400 v. Chr. raakte ook dit in verval. Het eiland kwam achtereenvolgens onder Myceens, Romeins, Dorisch, Arabisch, Genuees, Venetiaans en Turks bestuur. Resten van al deze culturen zijn vandaag te bezichtigen.

Uit de Minoische periode:
- opgravingen van paleizen in Knossos, Faistos, Malia en Zakros;
- opgravingen van drie Minoïsche villa's in Tylissos;
- restanten van een zomerresidentie van de Minoers in Agia Triada;
- het archeologisch museum in Heraklion met prachtige sieraden, keramiek en zegels.

Uit de Romeinse en Dorische periode:
- De opgraving van Gortis, overblijfselen van onder andere een Romeins muziektheater en een vroegchristelijke kerk. Heel bijzonder zijn de wetten van de stad ten tijde van de Doriers, gekrast op een hoge muur zodat ze voor alle burgers te zien waren;
- overblijfselen van een Dorische stad in Agios Nikolaos, waarvan de vondsten te zien zijn in een klein museum aldaar.
Uit de Venetiaanse periode:
- Venetiaanse bouwwerken in Heraklion zoals de stadswallen en de Loggia;

Religie:
- Grieks-orthodoxe kerken zoals de kerk Panagia Kera in het plaatsje Kritsa met een Byzantijnse koepel en een schat aan eeuwenoude muurschilderingen;
-Oude kloosters zoals bijvoorbeeld het klooster Toplou met mooie iconen;

Bootexcursies
Vanuit Kreta zijn leuke boottochtjes te maken. Bijvoorbeeld naar het vroegere Lepra-eiland Spinalonga of naar het romantische vulkaaneiland Santorini. Ook kan je een tweedaagse excursie boeken naar wandeleiland Karpathos.

Stranden
Lange, uitgestrekte zandstranden zijn te vinden aan de noordkust bij Chania en ten westen van Heraklion. Aan de zuidkust zijn leuke stranden in mooie baaien, zoals bij Plakias. Bij Rethymnon, Plakias en Palaiochora zijn naaktstranden. Voor degenen die kiezelstranden prettig vinden: deze zijn te vinden bij Agios Nikolaos en Elounda.

Uitgaan
De uitgaansmogelijkheden op Kreta zijn talrijk: discotheken, bioscopen, bars, cafe's en taverna's. Zelfs de kleinste dorpen hebben restaurantjes met terrassen en/of een eenvoudige openlucht discotheek. De grootste verscheidenheid en variatie zijn te vinden in de grote plaatsen.

Sporten
De sportmogelijkheden variëren van kanoën, windsurfen, zeilen, duiken, parasailen en waterskiën tot tennissen, paardrijden, minigolfen, fietsen, bowlen, skelteren, bergbeklimmen, zwemmen en wandelen.

Accommodatie
Het grote aanbod van verblijfsaccommodaties wordt aangevoerd door de kleinere hotels en pensions. Er zijn verder luxe hotels, appartementscomplexen (relatief veel in Agios Nikolaos en Chersonissos), campings en kamers, te huur bij particulieren. De meeste onderkomens zijn achtereenvolgens te vinden in Agios Nikolaos, Heraklion, Malia en Chersonissos.

Jachthavens
Er zijn jachthavens in Chania, Souda, Heraklion, Agios Nikolaos en Kali Limenes. In al deze plaatsen is ook een douanekantoor aanwezig.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils. Strandliefhebbers kunnen terecht in rustige, authentieke dorpen of in toeristenplaatsen met een uitbundig uitgaansleven. Voor cultureel geïnteresseerden zijn er paleizen uit de Minoïsche tijd en talloze kloosters en kerkjes te bezichtigen. Wandelaars kunnen hun kuitspieren testen in de meters hoge en kilometers lange Samaria-kloof. De Kretenzers zijn heel gastvrij en elke maand wordt wel ergens een jaarlijks terugkerend feest gehouden. Ook is Kreta geschikt voor rondreizen op eigen gelegenheid of in groepsverband. Het milde klimaat maakt Kreta tot een aangename winterbestemming.


Kaart van Kreta met hotels

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com