In Barcelona wordt geregeld gedemonstreerd tegen wat zij beschouwen als een out-of-control toeristische boom die het onmogelijk maakt om te wonen en werken in het centrum van hun eigen stad.

Een sterke groei van de toeristische sector heeft voor hogere prijzen voor huur en  onroerend goed gezorgd, waardoor veel van de 1,6 miljoen inwoners van de stad uit het centrum worden weggedrukt. Huur en huizenprijzen zijn nu weer hoger dan wat ze waren voor 2008,  dus vóór de economische crisis en veel bewoners kunnen ze zich dat niet meer veroorloven ", zegt Camilo Ramos, 63, een vertegenwoordiger van de Barcelona Buren Association.

In Barcelona heeft de gemeenteraad besloten – ondanks de felle tegenstand van hotels en andere ondernemers in de stad – om het aantal kamers voor toeristen te verlagen.

In Amsterdam speelt dat ook. Zo lezen we in de Volkskrant:

Amsterdam wil toestroom toeristen indammen: 'Voor veel bewoners niet leuk meer'
Na jaren van citymarketing wil Amsterdam nu serieuze maatregelen treffen om de alsmaar groeiende toestroom van toeristen in te dammen. De stad onderzoekt welk deel van de circa honderd te vestigen hotels zonder juridische problemen kan worden tegengehouden. Om het weren van de zoveelste toeristische ijs-, kaas- of wafelwinkel mogelijk te maken, wil de Amsterdamse burgemeester dat de wet wordt aangepast.

Uit de Volkskrant door: Pieter Hotse Smit 26 oktober 2016, 10:42

amsterdam


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com