Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De deelstaten van Duitsland (Duits: Länder of Bundesländer) zijn de zestien deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland.

Ze hebben eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Anders dan in niet-federalistische landen hebben de deelstaten in Duitsland vele regionale bevoegdheden en hebben ook invloed op de federale bestuurslaag. Ze mogen daarom niet verward worden met de Nederlandse provincies of Franse departementen. [Zie ook: Bungalows - Vakantiewoningen - villas in Duitsland - aangeboden door Belvilla]

Alle deelstaten samen vormen het volledige grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland. Hun grenzen kunnen alleen via een plebisciet worden veranderd.

Het gehele grondgebied van Duitse Bondsrepubliek maakt deel uit van een van de deelstaten, er is geen stuk van Duitsland dat niet bij een deelstaat hoort. Met Bundesgebiet (federaal gebied) wordt dus geheel Duitsland aangeduid en niet een deelstaatloos gebied dat direct door de federale overheid wordt bestuurd (anders dan bijvoorbeeld in de VS met hun United States territories zoals sommige eilanden).

De Duitse Grondwet van 1949 noemt de deelstaten Land (meervoud: Länder). Gebruikelijker is echter de term Bundesland omdat Land een algemeen woord is en ook een nationale staat zoals Frankrijk of Polen kan aanduiden. De Nederlandse uitdrukking landelijk zou in Duitsland misverstanden kunnen oproepen: Wanneer men aan geheel Duitsland denkt is bundesweit (federaal, in het gebied van de federatie) de gebruikelijke aanduiding.

De meeste deelstaten noemen zich Land (bijvoorbeeld das Land Schleswig-Holstein), maar Beieren, Saksen en Thüringen gebruiken de term Freistaat, een oud woord voor "republiek". Het parlement van een deelstaat heet meestal Landtag. De deelstaatsregering heet Landesregierung of (in Beieren en Saksen) Staatsregierung en diens voorzitter Ministerpräsident. De ministers heten Minister of Staatsminister. Vaak zegt men Landesminister om het verschil met de federale minister aanteduiden, om dus de Bundesinnenminister van een Landesinnenminister te onderscheiden.

De benamingen met betrekking tot de deelstaten Berlijn, Hamburg en Bremen is het meest afwijkend. Deze drie deelstaten worden Stadtstaaten genoemd; ze hebben echter dezelfde rechten en plichten als andere deelstaten.

Berlijn, tevens ook de Duitse hoofdstad, is volgens haar grondwet ein deutsches Land und zugleich eine Stadt. De ministerpresident is de Regierender Bürgermeister, het parlement het Abgeordnetenhaus. Hamburg en Bremen noemen zich Hansestadt. De burgemeester van Hamburg is de Erster Bürgermeister en in Bremen Präsident des Senats und Bürgermeister. De parlementen in deze twee deelstaten heten Bürgerschaft. De regeringen van Berlijn, Hamburg en Bremen heten Senat, hun leden Senator.


Deelstaten:
Baden-Württemberg
Beieren/Bayern
Berlijn/Berlin
Brandenburg
Bremen
Hamburg
Hessen
Mecklenburg-VoorPommeren/Mecklenburg-Vorpommern
Nedersaksen/Niedersachsen
Noord-Rijnland-Westfalen/Nordrhein-Westfalen
Rijnland-Palts/Rheinland-Pfalz
Saarland
Saksen/Sachsen
Saksen-Anhalt/Sachsen-Anhalt
Sleeswijk-Holstein/Schleswig-Holstein
Thüringen


Bungalows - Vakantiewoningen - villas in Duitsland - aangeboden door Belvilla:


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com