Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Grote luchthavens zijn wereldwijd regionale groeipolen. Ze openen de snelle toegang van de eigen economie naar belangrijke markten en metropolen van de wereld.

Ze vertakken economische gebieden en zijn de basis voor business. Bij standplaatsbeslissingen, ook van buitenlandse investeerders, speelt de afstand naar de luchthaven in veel branches een grote rol waarvan de hele omgeving profiteert. Düsseldorf International is de belangrijkste airport in de belangrijkste Duitse economische ruimte. Hij geeft een infrastructuur aan het land die het binnenste ontsluit en naar buiten opent. Het volgende overzicht schetst een samenspel van de grootste luchthaven van Noordrijn-Westfalen en regio met 19 miljoen passagiers.

 

De standplaats

De airport en de regio liggen in het geografische midden van Europa en het industriële hart van Duitsland. Van hieruit zijn bijna alle Europese centra binnen anderhalf uur vliegen te bereiken. In het verzorgingsgebied van Düsseldorf International leven binnen een omtrek van 100 kilometer, 18 miljoen mensen. De kolonisatie van de regio is in Europa te vergelijken met de structuur van de grote gebieden van Londen en Parijs en geeft voor de economie een groot marktpotentieel weer. De Rijn-Roer-regio is het derde sterkste economische gebied van Europa. Volgens een studie van de Lufthansa staat zij op de zevende plaats van de wereldranglijst van economisch sterke regio's, zelfs voor grote gebieden als Chicago of Frankfurt. 


Düsseldorf en Noord-Rijnwestfalen zijn één van de belangrijkste plaatsen voor jaarmarkten van de wereld met vele internationale richttentoonstellingen. 23 van de 50 evenementen van de jaarbeurs Düsseldorf zijn richtbeurzen op wereldniveau in hun branche, bijvoorbeeld op het gebied van de printtechniek ("drupa"), kunststof en rubber ("K"), medicijnen  ("MEDICA" en "REHACARE INTERNATIONAL"), vrije tijd ("boot") of mode ("cpd"). Elke tweede exposant en elke vierde bezoeker van de jaarbeurs Düsseldorf komt van het buitenland.  Ook voor de beurzen Essen en Keulen is de nabijheid tot de airport van Düsseldorf een groot voordeel wat standplaats betreft. Een hele dienstverleningsketen profiteert van hun kant van de handel op de jaarbeurs: Hoteliers, bouwbedrijven van tentoonstellingen, taxibedrijven, detailhandelaars en natuurlijk ook de luchthaven.

 

De economische betekenis

Negen van de 30 dax-bedrijven hebben hun hoofdvestiging in Noordrijn-Westfalen, daaronder E.ON, Henkel, METRO, Bayer, Thyssenkrupp en RWE. In totaal hebben 40 procent van de Duitse concerns zich met hun hoofdvestiging in Noordrijn-Westfalen gevestigd. Daartoe behoren onder andere ook de bedrijven Aldi en HOCHTIEF. In totaal zijn meer dan 100.000 Duitse en internationale firma's woonachtig in de regio, ongeveer 5.000 van hun zijn vestigingen of dochters van grote buitenlandse concerns. In het gebied van IHK Düsseldorf en IHK Beneden-Rijn bijvoorbeeld, hebben zich meer dan 1.000 firma's uit Amerika, Japan en Korea gevestigd. Ten aanzien van de globalisering van de economie, hebben voor deze firma's internationale aanwezigheid en een snelle bereikbaarheid een zeer grote betekenis.  

 

Enquêtes bewijzen dat de bedrijven in Düsseldorf en de regio een hoge affiniteit met de luchthaven hebben. De vestigingssuccessen van eersterangs concerns in het grote gebied van Düsseldorf zoals bijvoorbeeld SAP, Mitsubishi Electric, Vodafone, E-Plus, Esprit of Hewlett-Packard zijn ook op de nabijheid van de luchthaven af te leiden. Zo heet het in een studie van het Rijns-Westfaalse instituut voor economisch onderzoek Essen (RWI) : "De luchthaven begunstigt het vestigen, vooral voor de bedrijven die een affiniteit met de luchthaven hebben, van de andere kant creëren de bedrijven in de regio passagiers en luchtvracht voor de luchthaven."“

 

Een dicht routeaanbod voor de belangrijkste businessbestemmingen en belangrijke bestemmingen in de non-stop vlucht zijn bij de vestiging van Duitse- en buitenlandse bedrijven criteria voor beslissingen. Düsseldorf International verbindt economische gebieden doeltreffend met elkaar, in het intercontinentale verkeer bijvoorbeeld met dagelijkse non-stopverbindingen naar New York, Atlanta, Los Angeles of Dubai.

 

Volgens een RWI-studie levert de jaarlijkse belastingopbrengst van bedrijven bij de luchthaven minstens 205 miljoen euro op. De uitwerking van de inkomsten in de regio is ongeveer 1,2 miljard euro. De kracht van de economie van regeringsdistricten met een sterke luchthaven ligt duidelijk over het Duitse gemiddelde. Alleen in Düsseldorf en Ratingen heeft de luchtvaartmaatschappij in drie jaar tijd (2004 tot 2006) een inkoopvolume ter hoogte van ongeveer 246 miljoen euro uitgegeven. Talrijke kleine en middelmatige bedrijven in de omgeving van de airport profiteren van deze investeringskracht.

 

De luchthaven is niet alleen een eersteklas standplaats voor de passagiersstroom, maar ook voor de luchtvracht: Binnen een van de grootste exportnaties van de wereld biedt hij de nabijheid tot de klandizie en tot de productie alsook een optimale verbinding met het autosnelwegennet – ideale voorwaarden voor de logistieke economie. Door middel van het cargo-centrum worden de potentiëlen van de regio door goede logistieke dienstverleningen met economische gebieden in de hele wereld verbonden, zoals bijvoorbeeld met het boomende centrum Dubai.

 

De betekenis voor de arbeidsmarkt

Omdat er op de airport ongeveer 18.200 banen zijn bij ongeveer 208 gevestigde bedrijven en instanties, is de  luchthaven de grootste werkplek in Düsseldorf.  Een baan op de luchthaven die volgens een vuistregel uit talrijke verhoogde werkplekstemmingen in de luchthavenregio leidt, trekt minstens nog twee banen in de regio aan. In totaal hangen ongeveer 50.000 banen in de regio van het bestaan van de luchthaven af.

 

De verkeersmatige infrastructuur

Op de luchthaven van Düsseldorf kunnen passagiers met 72 airlines van de klassieke lijnvluchtmaatschappij via de low cost-carrier tot de gerenommeerde vakantie-airline naar 184 bestemmingen in de wereld reizen. Düsseldorf International biedt hiermee een uitgebreid assortiment aan vluchten aan: van low-cost tot delicatesse, van kwalitatief hoogwaardige business-verbindingen via intercontinentale bestemmingen tot de klassieke vakantiebestemmingen. Hiermee is de airport de volle boekhandelaar onder de luchthavens: Noordrijn-Westfalen wordt via Düsseldorf ontsloten. De luchthaven is de gateway voor Noordrijn-Westfalen.

 

Het verkeersaanbod uit de lucht wordt met een uitstekende verkeersverbinding over land gecombineerd. Het voorbeeld Düsseldorf International laat zien dat luchthavens intussen op weg naar "verkeershavens" zijn: Centrum en kernpunt van verschillende verkeersmiddelen voor een regio. In Düsseldorf, de derde grootste Duitse airport, groeien vleugels en rails naar elkaar toe, lucht- en spoorverkeer zijn vertakt. Een goede intermodaliteit – de verbinding van de verkeerssystemen onder elkaar – is een belangrijk standplaatsvoordeel.

 

Het treinstation "Düsseldorf Flughafen" verbindt de airport met het interlokale net van de Deutschen Bahn AG (Duitse spoorwegennet). Het ligt aan één van de meest bereden spoorwegroutes van Duitsland. Dagelijks stoppen daar ongeveer 340 treinen – van ICE tot stadstreinstation. Het treinstation ligt in het centrum van belangrijke Duitse verkeersknooppunten en verbindingen in het hele Roergebied. Behalve de 340 haltes komen er nog verdere 50 treinhaltes in het ondergrondse terminalstation. Vliegpassagiers uit veel plaatsen in het verzorgingsgebied kunnen minstens één keer per uur non-stop en zonder over te stappen makkelijk naar de luchthaven en terug rijden. De luchthaven volgt consequent het idee van "seamless travel" van het ononderbroken reizen, dat een makkelijke wissel van verkeersmiddelen voor de passagier mogelijk maakt. Direct in het treinstation "Düsseldorf Flughafen" bevindt zich het station van de SkyTrain, een cabinetrein die de passagiers binnen de kortste tijd naar de terminal brengt.

 

Voor Düsseldorf International houdt het idee van de intermodaliteit niet bij de aankomst van de trein op. De airport bevindt zich op het knooppunt van belangrijke verkeerswegen zoals de autosnelweg 3, de A 52 of de A 44 en beschikt over een eigen autosnelweguitrit, ook voor Nederlandse en Belgische passagiers een goede aansluiting. De luchthaven van Düsseldorf is vooral na de bouw van de A 44-brug over de Rijn voor de beide buurlanden sneller te bereiken dan de airports Amsterdam of Brussel.

 

Het businesspark Düsseldorf Airport City

Düsseldorf International is de basis voor business in de metropoolregio Rijn-Roer. Dat benadrukt de Düsseldorf Airport City. Op één van de best bereikbare percelen van het Duitse economische gebied wordt tot het jaar 2016 op 23 hectare een aantrekkelijk kantoor- en businesspark gebouwd. Het voorziet in het ontstaan van 230.000 vierkante meter bruto verdiepingsoppervlak, waarbij de bouwterreinen de realisering van gebouwen tussen de 3.000 en 30.000 vierkante meter mogelijk maakt. De luchthaven Düsseldorf Immobilien GmbH, een dochter van de luchthaven Düsseldorf GmbH, heeft het terrein aangekocht en verricht bovendien de ontwikkeling, de planning en de ontsluiting van het hele gebied. De bouwterreinen worden aan investeerders verkocht die ook het bebouwen ervan op zich nemen.

 

Als ankerproject werd eind 2007 het eerste Maritim-hotel van de hoofdstad van de deelstaat, tegelijkertijd het grootste congreshotel van Noordrijn-Westfalen met aansluiting aan de terminal geopend. In de onmiddellijke omgeving heeft de Verein Deutscher Ingenieure (VDI) zijn nieuwe hoofdvestiging neergezet. De belangrijkste ingenieursvereniging van Europa bouwde als investeerder een eigen gebouw met ongeveer 14.000 vierkante meter verdiepingsoppervlak. Verdere projecten zoals bijvoorbeeld verschillende kantoorgebouwen, zijn sterk in ontwikkeling.

 

internationaal verbonden en regionaal vertakt, geeft Airport City de economie directe toegang tot de globale markt. Momenteel ontstaat direct op de luchthaven een nieuw economisch centrum. Airport City is de kern van de standplaats Düsseldorf International, die business en verblijfskwaliteit uniek met elkaar verbindt.
 

Düsseldorf International – voor de regio en voor het land (deelstaat)

Düsseldorf International stelt de regio een infrastructuur ter beschikking, die vooruitgang en groei mogelijk maakt. Deze taak krijgt in Noordrijn-Westfalen een bijzondere betekenis: De Rijn-Roer-regio bevindt zich verder in een structuursverandering – weg van de mijnbouw- en metallurgische industrie en naar nieuwe bedrijven en economische gebieden toe. De luchthaven steunt dit proces en maakt de weg naar nieuwe economische takken makkelijker. Hij is een belangrijk instrument van het regionale structuurbleid. Omdat: Een sterke verkeersinfrastructuur is een centraal voorwaarde voor de mobiliteit van de mensen en de economische integratie van een naar elkaar toegroeiend Europa evenals voor de mededinging op internationale markten.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com