Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Australië bestaat uit 6 staten, 2 territoria en 1 federaal territorium (het Australisch Hoofdstedelijk Territorium) De kaart van Australie (3 kaarten)

Overzicht van hotels in de regio's

Queensland
Het Noordelijk Territorium
Nieuw-Zuid-Wales
Australian Capital Territory
Tasmanië
Victoria
West-Australië
Zuid-Australië


Queensland
Queensland is een staat in het noordoosten van Australië. Queensland is in oppervlakte op een na de grootste en in bevolking op twee na de grootste deelstaat van Australië. De staat is genoemd naar Koningin Victoria, de monarch ten tijde van de vestiging van de voormalige kolonie. De hoofdstad en grootste stad van Queensland is Brisbane, gelegen in het zuidoosten van de staat. Het noordelijke gedeelte van de staat, gescheiden door de Steenbokskeerkring is tropisch. Het zuiden is subtropisch.

Queensland was oorspronkelijk een Britse kroonkolonie die in 1859 ontstond na afscheiding van Nieuw-Zuid-Wales. De stad Brisbane startte oorspronkelijk als de Moreton Bay strafkolonie, waar convicts werden vastgehouden die opnieuw de fout ingingen terwijl ze in Nieuw-Zuid-Wales hun straf uitzaten.

Queensland is de staat met de grootste bevolkingsgroei van Australië. Eind 2005 bereikte de bevolking een omvang van 4 miljoen. Naar verwachting zal de staat in 2051 een bevolkingsomvang hebben van 7,5 miljoen en daarmee de staat Victoria passeren.

Geografie
De staat Queensland is als volgt begrensd:

    Noorden: Het noordelijkste deel van de staat is het driehoekige schiereiland Kaap York dat richting Nieuw-Guinea wijst. Het westelijke deel van het schiereiland ligt aan de Golf van Carpentaria en het oostelijke deel grenst aan de Koraalzee, die een deel is van de Grote Oceaan.
    Oosten: Bijna de gehele oostkust grenst aan de Stille Oceaan, alleen het uiterste zuidoosten aan Moreton Bay
    Westen: In het westen grenst Queensland, op de 138ste oostelijke lengtegraad, aan het Noordelijk Territorium. In het zuidwesten grenst het aan het noordoosten van Zuid-Australië.
    Zuiden: De zuidgrens wordt gedeeld met de staat Nieuw-Zuid-Wales. Deze grens bestaat uit drie delen; van oost naar west zijn dit:
        De waterscheiding tussen Point Danger en de rivier de Dumaresq.
        De rivieren Dumaresq, Macintyre en Barwon.
        De 29ste zuidelijke breedtegraad tot aan de Zuid-Australische grens.

Steden
De hoofdstad en grootste stad van Queensland is Brisbane. Brisbane ligt circa 100 kilometer ten noorden van de grens tussen Queensland en Nieuw-Zuid-Wales. Zuidoost Queensland kent verder een tweetal grotere bevolkingscentra: de Gold Coast ten zuiden van Brisbane, en de Sunshine Coast ten noorden van Brisbane.

    Langs de ca. 2000 km lange kust liggen (van zuid naar noord) de volgende steden: Coolangatta - Gold Coast - Brisbane - Sunshine Coast - Gympie - Maryborough - Hervey Bay - Bundaberg - Gladstone - Rockhampton - Mackay - Townsville - Cairns
    De volgende steden liggen (tegen de klok in) in het binnenland: Warwick - Toowoomba - Roma - Charters Towers - Mount Isa
    De naar oppervlakte grootste stad van de wereld, Mount Isa, ligt in het noordwesten van Queensland. De oppervlakte van de stad bedraagt 42.904 km² (ongeveer de oppervlakte van Nederland!), maar de stad heeft een inwoneraantal van ongeveer 20.000 (2003).

Gebieden
Queensland kan grofweg gezien in drie delen verdeeld worden:

    De oostelijke kuststrook, gedomineerd door het Groot Australisch Scheidingsgebergte. Van noord naar zuid liggen hier ook de Darling Downs, de Bunya Mountains, de Carnarvon Gorge, de Whitsundayeilanden, Hinchinbrookeiland en het Atherton Tableland. Voor de kust, ten noorden van Frasereiland, begint het Groot Barrièrerif.
    Het tropische Kaap York-schiereiland in het noorden. Ten noorden hiervan bevindt zich de Straat Torres met de Straat Torres-eilanden en ten oosten het grootste deel van het Groot Barrièrerif.
    Het grootste deel van het droge binnenland, genaamd de Queensland outback, met in het zuidwesten de Channel Country.

Werelderfgoedmonumenten
De staat herbergt vijf werelderfgoedmonumenten:

    Australische sites voor zoogdierfossielen (Riversleigh/Naracoorte)
    Gondwanaregenwouden
    Frasereiland
    Het Groot Barrièrerif
    Tropische wetlands van Queensland


Het Noordelijk Territorium
Het Noordelijk Territorium (Engels: Northern Territory) van Australië was oorspronkelijk het noordelijke gedeelte van de deelstaat Zuid-Australië wat dan weer door een andere deelstaat West-Australië als erfgenaam van Nieuw-Holland werd bestreden. Het is thans een gebied met beperkt zelfbestuur. Het heeft een oppervlakte van 1.349.129 km² voor 227.025 (juni 2009) inwoners. De hoofdstad is Darwin, de meest noordelijk gelegen stad van het land.

The Territory, zoals het in Australië gekend is, heeft het imago van een groot natuurgebied en de weinige inwoners zien zichzelf graag beschreven als stoere, geharde natuurmensen. Twee van de meest bezochte natuurgebieden in Australië liggen in het Noordelijk Territorium: het tropische Nationaal park Kakadu in het noorden en het wereldberoemde Nationaal park Uluṟu-Kata Tjuṯa in het zuiden (Uluṟu stond vroeger bekend als Ayers Rock). Verder herbergt de provincie ook nog het wonderlijke Devils Marbles Conservation Reserve.

Het grootste gedeelte van de Simpsonwoestijn ligt in de zuidoostelijke hoek, terwijl de Tanamiwoestijn in het westen ligt. Het MacDonnellgebergte strekt zich ten oosten en ten westen van Alice Springs uit. Arnhemland, een groot gebied dat aan de aboriginalbevolking toebehoort, ligt in het noorden van het territorium, en het Barklyplateau in het noordoosten.

Het hele Noordelijk Territorium telt maar twee steden: Darwin en Palmerston. Andere plaatsen zijn Alice Springs, Katherine, Tennant Creek en Jabiru.


Nieuw-Zuid-Wales
Nieuw-Zuid-Wales (Engels: New South Wales) is een staat van Australië met Sydney als hoofdstad, en wordt vaak afgekort tot NSW.

Geografie
De drie belangrijkste steden zijn, van noord naar zuid, Newcastle, Sydney en Wollongong, die allemaal aan de kust liggen. Andere steden zijn Albury, Broken Hill, Dubbo, Tamworth, Armidale, Lismore, Nowra en Coffs Harbour.

De staat ligt aan de oostkust van het continent, ten noorden van de deelstaat Victoria en ten zuiden van de deelstaat Queensland. In het westen grenst het aan Zuid-Australië. De kust grenst aan de Tasmanzee. Nieuw-Zuid-Wales kent twee federale enclaves: het Australisch Hoofdstedelijk Territorium (ACT) en het Jervis Bay Territorium.

Nieuw-Zuid-Wales kan fysisch worden onderverdeeld in vier delen:

    Een smalle kuststrook, met een klimaat waarvan de temperatuur varieert van gematigd aan de uiterste zuidkust tot subtropisch aan de grens van Queensland.
    De bergachtige gebieden van het Groot Australisch Scheidingsgebergte en de hooglanden die eromheen liggen, zoals de Zuidelijke Hooglanden, Centraal Tablelands en de regio's van New England. Ook al zijn de bergwanden niet heel steil, toch komen vele bergtoppen boven de 1000 meter uit, waarvan Mount Kosciuszko als hoogste piek 2229 meter bereikt.
    De agrarische vlaktes, die een groot deel van de oppervlakte van de staat uitmaken. Deze gebieden zijn veel minder dichtbevolkt dan de kust. Dit deel is inclusief de regio Riverina.
    De droge, woestijnachtige vlaktes in het verre noordwesten van de staat, die ongeschikt zijn voor nederzettingen van enige grootte.

Geschiedenis
Het is de oudste kolonie van de voormalige Australische kolonies van het Verenigd Koninkrijk. De kolonie is gesticht in 1788 en omvatte oorspronkelijk veel meer van het Australische vasteland. In die tijd heette de westelijke helft van de kolonie Nieuw-Holland en de oostelijke helft Nieuw-Zuid-Wales. Nieuw-Holland werd wel vanuit Sydney bestuurd.

Gedurende de negentiende eeuw werden er grote gebieden afgescheiden om de Britse kolonies Van Diemen's Land (Tasmanië) (1825), Victoria (1851), Queensland (1859) en Zuid-Australië (1836) (dat in die tijd ook het Noordelijk Territorium omvatte) te vormen. Deze kolonies en West-Australië stemden in 1901 om samen verder te gaan als het Gemenebest van Australië.

Toerisme
Toeristische trekpleisters in de staat zijn onder andere:

    De Blue Mountains, ten westen van Sydney. Een nationaal park met onder andere de Three Sisters rotsformatie.
    De Hunter Valley, 150 km ten noorden van Sydney. De oudste wijnstreek van Australië.
    De Snowy Mountains, tegen de grens met Victoria. Een populair skigebied.
    De hoofdstad Sydney.


Australian Capital Territory
Het Australian Capital Territory (vaak afgekort tot ACT) is het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Het is een klein, zelfbesturend gebied, gecreëerd naar het voorbeeld van het District of Columbia in de VS, voor het bouwen van de federale hoofdstad van Het Gemenebest van Australië, Canberra. Het ligt in het zuidelijke gedeelte van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales tussen Sydney en Melbourne.

Het ACT heeft ook een toegang tot zee: het Jervis Bay Territorium. Dit omdat de grondwet voorschrijft dat een deelstaatshoofdstad toegang tot zee moet hebben. Canberra is de enige deelstaatshoofdstad die niet direct aan zee grenst. Hiervoor is destijds gekozen in verband met mogelijk aanvallen van vijandige mogendheden.

Het heeft tot 1927 geduurd voordat het Australische parlement naar zijn tijdelijke gebouw in Canberra kon verhuizen. De tijdelijke federale hoofdstad was tot dan Melbourne geweest, waar het federale parlement vanaf 1901 het parlementsgebouw van de voormalige kolonie Victoria had gebruikt. Het heeft tot na de Tweede Wereldoorlog geduurd, voordat alle federale departementen naar Canberra waren verhuisd.


Tasmanië
Tasmanië (Engels: Tasmania) is een eiland en staat van het Gemenebest van Australië. Het ligt 240 kilometer (150 mijl) ten zuidoosten van het Australische vasteland en is ervan gescheiden door de Straat Bass.

Geschiedenis
Tasmanië was het grootste deel van de afgelopen 100.000 jaar verbonden met het Australische vasteland. Daardoor werd het waarschijnlijk vrij snel bevolkt na de aankomst van de eerste mensen in Australië. De oudste Australiërs zouden reeds 60.000 jaar geleden in Australië kunnen aangekomen zijn. Tasmaniërs zagen er uit als zwarte Afrikanen. Ze waren ook vrij groot. De mannen waren gemiddeld 1,63 tot 1,70 meter maar sommigen waren tot 2 meter groot. De oudste archeologische sites van Tasmanië zijn de Warreengrot, naar schatting 34.790 jaar oud,en de Parmerpar Meethaneergrot die tussen 44.200 en 34.000 jaar oud is.

De stenen werktuigen van de Tasmaniërs waren vrij primitief in vergelijking met die van andere moderne mensen. Tasmanië werd ongeveer 8.000 jaar geleden opnieuw gescheiden van het vasteland dat nadien nog een aanzienlijke ontwikkeling doormaakte terwijl op Tasmanië sommige technieken zoals die van gehefte werktuigen zelfs verloren gingen.

De Tasmaniërs leefden als jagers en verzamelaars. Ze waren, naar gelang de schatting, met tussen 3.000 en 10.000. Er leefden verschillende stammen die regelmatig onderling oorlog voerden. De Tasmaniërs maakten zoals mensen elders kunst, onder andere rotskunst.

Abel Tasman ontdekte het eiland op 24 november 1642 voor de gouverneur van Indië, genaamd Van Diemen. Hij noemde het eiland naar zijn opdrachtgever: Van Diemensland. De Engelsen hernoemden het later naar zijn Nederlandse ontdekker. De hoofdstad Hobart is, na Sydney, de oudste stad van Australië.

In 1803 kondigde de Engelse gouverneur de krijgswet af. De Tasmaniërs zouden tot 1830 bijna volledig uitgeroeid worden, ondanks hun dapper en intelligent verzet. Er leven geen rechtstreekse mannelijke afstammelingen van Tasmaniërs meer, enkel nog mensen die afstammen van vrouwelijke Tasmaniërs, gehuwd met Europeanen.

Natuurbescherming
Hoewel het eiland de kleinste deelstaat is, zijn er ongeveer 500 zelfstandige beschermde gebieden, met een totaal oppervlak van 40% van de totale landoppervlakte. Het eiland werd ook lange tijd gezien als vooruitstrevend op het gebied van de natuurbescherming, maar inmiddels is dat niet meer het geval. Zo wordt de beroemde Styxvallei bedreigd door houtkapbedrijven en worden ook veel andere natuurgebieden die niet beschermd zijn, bedreigd met totale vernietiging. De status van de beschermde gebieden wordt zelfs als argument gebruikt om de ecologische diversiteit van de aangrenzende gebieden teniet te doen. Desalniettemin staat de Tasmaanse wildernis qua natuur en cultuur op de Werelderfgoedlijst.

Roofbuideldieren
Op Tasmanië komen een tweetal soorten roofbuideldieren voor. Zo is het eiland de enige plek waar de Tasmaanse duivel nog rondloopt, een 60 cm lang, vleesetend en zwart gekleurd buideldier, bekend om zijn grote vraatzucht en wreedheid. Sinds eind 20e eeuw neemt het aantal Tasmaanse duivels zienderogen af. Een ander roofbuideldierdier dat hoofdzakelijk op Tasmanië wordt aangetroffen, is de gevlekte buidelmarter, een buidelmarter van gemiddeld 35 cm lengte met een wit gevlekte, lichtbruine kleur.

Tot begin jaren 30 van de 20e eeuw was Tasmanië ook het enige gebied waar de Tasmaanse tijger (of buidelwolf) zich nog ophield. Maar het laatste exemplaar van dit eveneens tot de roofbuideldieren behorende buideldier stierf in 1936 in de dierentuin van Hobart.


Victoria
Victoria is de kleinste staat van het Australische vasteland. Het ligt in de zuidoostelijke hoek van het continent en heeft een bevolking van bijna 5 miljoen inwoners. De grens met Nieuw-Zuid-Wales is de zuidelijke oever van de rivier de Murray. In het westen grenst het aan Zuid-Australië en in het zuiden aan de Indische Oceaan. De Straat Bass ligt tussen Victoria en Tasmanië. Victoria is net als Queensland vernoemd naar koningin Victoria.

Victoria heeft een oppervlakte van 227.416 km². Er zijn grote verschillen in klimaat, van het gematigde vochtige oostelijke Gippsland tot de in de winter met sneeuw bedekte en bijna 2000 meter hoge Australische Alpen in het noordoosten en de hete halfwoestijn van het noordwesten, met de weelderige irrigatiegebieden langs de Murray.

De hoofdstad Melbourne met ongeveer 70% van de bevolking van de deelstaat en gelegen aan de noordzijde van Port Philipbaai heeft de drukste containerhaven van Australië. De stad is het economische en culturele centrum van de deelstaat. In deze stad bevindt zich ook de Staatsbibliotheek van Victoria. Enkele andere plaatsen zijn Ballarat, Beechworth, Bendigo, Echuca en Geelong.

De Mount Bogong is de hoogste berg in Victoria.

In Victoria werd in de 19e eeuw goud gevonden bij de Raspberry Creek. Dit goud was van zeer hoge kwaliteit. Langs de beek werden gehuchten gesticht. Het gehucht A1 Mine Settlement dankt zijn naam aan deze periode.


West-Australië
West-Australië (Engels: Western Australia) is een deelstaat van Australië. Zoals de naam al zegt, beslaat de deelstaat het meest westelijke gedeelte van het Australische continent.

Met zijn 2.529.875 km² is het in oppervlakte de grootste staat van Australië en beslaat ruwweg een derde van het continent. Toch waren er in 2001 maar circa 1.851.000 inwoners. West-Australië wordt in het zuiden, westen en noorden omgeven door de Indische Oceaan. In het oosten grenst de staat aan het Noordelijk Territorium en Zuid-Australië; bij Surveyor General's Corner bevindt zich het punt waar de drie deelgebieden elkaar raken.

De hoofdstad Perth ligt aan de zuidelijke westkust.

Enkele andere plaatsen zijn Albany, Broome, Coolgardie, Dampier, Denmark, Geraldton, Kalgoorlie, Port Hedland en Wyndham.

West-Australië bestaat voor een groot deel uit woestijn en halfwoestijn, waaronder de Grote Zandwoestijn in het noorden, de Kleine Zandwoestijn en de Gibsonwoestijn in het centrum en de Grote Victoriawoestijn in het zuidoosten. Een klein gedeelte van de Tanamiwoestijn ligt in het noordoosten. Verder zijn er ook de Kimberley, een verweerd plateau in het uiterste noorden en de Pilbara, een rijk mineralengebied in het westen. De enorme Nullarborvlakte in het zuidoosten wordt gedeeld met Zuid-Australië.

Nederlanders zetten er ooit als eerste bezoekers voet aan wal en noemden het Nieuw-Holland.


Zuid-Australië
Zuid-Australië (Engels: South Australia) is een deelstaat van Australië en is gelegen aan de zuidkust van Australië. Met een oppervlakte van 983.482 km² is zij de derde grootste staat van het land. Het inwonersaantal bedraagt ongeveer 1.575.700. In het oosten grenst Zuid-Australië aan Victoria en Nieuw-Zuid-Wales, in het noordoosten aan Queensland, in het noorden aan het Noordelijk Territorium en in het westen aan West-Australië. Ongeveer een achtste deel van Zuid-Australië wordt ingenomen door het militair testterein Woomera Prohibited Area.

Veel namen in en rond deze staat verwijzen naar Matthew Flinders en Nicolas Baudin. Deze ontdekkingsreizigers waren, door respectievelijk Engeland en Frankrijk, eropuit gestuurd om de zuidkust van Australië te verkennen en het land op te eisen. Flinders kwam als eerste aan in Adelaide.

Klimaat
Zuid-Australië is de droogste staat van Australië, en een groot gedeelte ervan is dor en woestijnachtig.

Het oostelijk gedeelte van de Grote Victoriawoestijn ligt in deze staat. In het noordoosten liggen nog drie andere woestijnen: de beruchte Simpsonwoestijn, de Sturt steenwoestijn en de Tirariwoestijn.


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Met Wikipedia

Overzicht van hotels in de regio's

Regio Aantal hotels  Boek online bij Booking.com
Australian Capital Territory 34 Book online Booking.com
Barossa Valley 11 Book online Booking.com
Blue Mountains Australia 44 Book online Booking.com
Byron Bay Hinterland 52 Book online Booking.com
Cairns Beaches 46 Book online Booking.com
Central Coast 30 Book online Booking.com
Daylesford and the Macedon Ranges 16 Book online Booking.com
Gippsland 30 Book online Booking.com
Gold Coast Hinterland 15 Book online Booking.com
Grampians 6 Book online Booking.com
Great Ocean Road 47 Book online Booking.com
Hobart Surrounds 57 Book online Booking.com
Hunter Valley 61 Book online Booking.com
Kakadu 5 Book online Booking.com
Kosciuszko National Park 15 Book online Booking.com
Margaret River 60 Book online Booking.com
Melbourne Region 290 Book online Booking.com
Mornington Peninsula 21 Book online Booking.com
Murray River 47 Book online Booking.com
New South Wales 848 Book online Booking.com
Northern Territory 86 Book online Booking.com
Port Douglas 68 Book online Booking.com

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com