Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Guatemala-Stad (Spaans: Ciudad de Guatemala, volledige naam: La Nueva Guatemala de la Asunción) is de hoofdstad en tevens grootste stad van Guatemala.

Het heeft een bevolking van 1.675.589 (1990) miljoen (2,5 miljoen met voorsteden). Het is op Mexico Stad na de grootste stad van Centraal-Amerika. Guatemala-Stad is al meer dan 200 jaar de onbetwiste administratieve, economische en culturele hoofdstad van het land. Agrarische handelsproducten: koffie, zeep en bananen. Met de ligging op 1.500 m boven zeeniveau is het de hoogste hoofdstad van Centraal-Amerika. De stad groeit exponentieel: werkzoekenden komen uit de omringende steden en dorpen toegestroomd. Guatemala-Stad is gelegen in een vallei in het zuiden van het land, waardoor luchtvervuiling vaak in de stad blijft hangen.

Geschiedenis
De restanten van Mayastad Kaminaljuyu bevinden zich binnen de stadsgrenzen. In de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was het een kleine stad genaamd El Carmen. Toen een aardbeving Antigua Guatemala, de voormalige hoofdstad van Guatemala, in 1775 vernietigde, werd de hoofdstad door de Spanjaarden verplaatst naar het hedendaagse Guatemala-Stad. Vele kunstschatten uit de kerken van Antigua zijn toen verplaatst naar de nieuwe kerken in Guatemala-Stad. Ook werd er meteen een universiteit gebouwd. In de 19e eeuw was de stad de hoofdstad van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Tussen 1830 en 1976 is Guatemala-Stad vier keer door een zware aardbeving getroffen. Als gevolg hiervan zijn gebouwen met meer dan twee etages verboden.

Natuurrampen
De locatie is niet gevrijwaard van de aardbevingen, in 1976 is er grote schade aangericht met vele slachtoffers tijdens een zware aardbeving. Verder bevindt zich in het zuiden ook de actieve vulkaan Pacaya. Bij zware uitbarstingen kan het vliegverkeer hinder ondervinden. In 2007 en in 2010 ontstonden middenin de stad enorme diepe gaten, lijkend op zinkgaten.

Indeling
De stad is ingedeeld in zones (Sp: zona) welke vaak een schaakbordpatroon hebben. Zone 1 is het historische centrum met de kathedraal, het Nationaal Paleis en diverse bezienswaardigheden. In zone 10 bevinden zich de meeste ambassades, dure winkels en bedrijven. Het vliegveld La Aurora ligt in zone 13 in het zuiden van de stad op ongeveer 5 km van het centrum.

Bezienswaardigheden
Belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn:

    Museum Popol Vuh (grote verzameling Maya-oudheden),
    Museum voor Moderne Kunst,
    Museum Ixchel (verzameling Mayakleding en -stoffen),
    Museum Miraflores (met opgravingen uit Kaminaljuyu),
    Palacio Nacional,
    Kerk van La Merced (met kapel voor Sint Judas),
    Dierentuin van La Aurora.

http://www.visitguatemala.com/