Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

route 40De RN40 is een ruta nacional in Argentinië. De weg vormt een extreem lange noord-zuidroute door het Andesgebergte, vanaf Cabo Vírgenes tot aan de grens met Bolivia bij La Quiaca. De RN40 doet maar één grote stad aan, namelijk Mendoza. De RN40 is de beroemdste weg van Argentinië en heeft vanwege zijn legendarische status dezelfde cult als de "Route 66" in de Verenigde Staten. Lengte: circa 5000 km. [Hotels in Argentinie]

 


Santa Cruz

De RN40 begint in het uiterste zuiden van het Argentijnse vasteland, in de zuidelijke provincie Santa Cruz. Het begin is bij de Cabo Vírgenes, een onbewoond gebied ten oosten van Río Gallegos. Dit is een haven waar kolen en olie worden overgeslagen. De RN40 voert westwaarts naar Río Gallego, de enige grotere stad op de route in het zuiden van Patagonia. In Río Gallegos kruist men de RN3. De RN40 voert daarna nog zo'n 200 kilometer naar het westen voordat de RN40 naar het noorden afbuigt. De RN40 tikt hier letterlijk de grens met Chili aan. De RN40 voert dan noordwaarts, parallel aan de Andes over de steppe van zuid-Patagonia. Naar het westen lopen zijwegen die naar de beroemde meren leiden, waar gletsjers in de meren storten. Dit gebied is erg droog en de RN40 blijft hier nog op enige afstand van de bergen. De RN40 verloopt in totaal voor 1.325 kilometer door de provincie Santa Cruz. De RN40 is bijna helemaal onverhard en de wijdse uitzichten geven de RN40 een legendarische status. Het noordelijkste plaatsje langs de RN40 is Perito Moreno.

Chubut
De RN40 verloopt dan 586 kilometer door de provincie Chubut. De RN40 verloopt veelal op 600 tot 800 meter hoogte, net ten oosten van de Andes over de hoogvlakte, alhoewel het gebied zeker niet vlak is. Wel is de regio erg droog en heeft de kenmerken van een koude woestijn. Op de route door Chubut liggen maar een paar kleine plaatsjes, waarvan Esquel en Río Mayo de belangrijkste zijn. Het noordelijke deel van de RN40 door Chubut voert wat meer door de bergen dan het zuidelijke deel.
Río Negro

Vervolgens volgt 145 kilometer door het westen van de provincie Río Negro. Dit deel verloopt door spectaculair berglandschap, met besneeuwde bergen rondom, alhoewel de bergen niet veel hoger dan 2.000 meter zijn. De belangrijkste stad in de wijde regio is San Carlos de Bariloche.
Neuquén

Daarna volgt 684 kilometer door de provincie Neuquén. In Neuquén verloopt de RN40 wat verder van het Andesgebergte af, voornamelijk over een dorre hoogvlakte. De enige grotere plaats op de route is hier Zapala. De RN40 verloopt hier veelal op 600 tot 1.100 meter hoogte. In het uiterste noorden van Neuquén wordt het landschap opnieuw bergachtiger, met enkele vulkanen. De hoogste is de 3.980 meter hoge Tromen, die prominent het uitzicht van de RN40 bepaald.

Mendoza
Het deel door de provincie Mendoza is 638 kilometer lang. Het zuidelijkste deel voert door berggebied, maar daarna verlaat de RN40 opnieuw de Andes, en voert door een vlakke steppe, wat verder van de bergen vandaan, die naar het westen toe al 5.000 meter hoog zijn. Daarna voert de RN40 naar de grote stad Mendoza, de grootste stad op de gehele RN40. Zo'n 35 kilometer van de RN40 is hier een 2x2 autopista. De route noordelijk van Mendoza is ook grotendeels vlak, met de Andes wat verder naar het westen.
San Juan

De route door San Juan is 333 kilometer lang en doet de hoofdstad San Juan aan. Het eerste deel tot de hoofdstad voert door vlak en gecultiveerd gebied. Noordelijker wordt het landschap bergachtiger en vooral veel droger, een bergwoestijn. De RN40 stijgt weer naar zo'n 1.000 meter hoogte, maar dit gaat vrij geleidelijk. Naar het westen is spectaculair uitzicht op de Andes.

La Rioja
293 kilometer van de RN40 voert door de provincie La Rioja. De RN40 verspringt hier een stuk naar het oosten, door een uitermate spectaculair landschap, de RN40 gaat over een 2.000 meter hoge bergpas, het eerste stuk dat boven deze hoogte ligt. In het noorden van La Rioja wordt de RN40 vlakker en vooral stukken rechter, met naar het westen en oosten hogere bergen met toppen tot zo'n 4.000 meter.

Catamarca
De RN40 verloopt 275 kilometer door de provincie Catamarca. De RN40 voert door afgelegen bergwoestijnen, met geen grotere plaatsen op de route in Catamarca. De route stijgt naar het noorden toe ook geleidelijk naar maximaal zo'n 2.200 meter, om daarna weer wat te dalen. Een echte uitgesproken bergpas is dat niet. Het landschap blijft rondom spectaculair, met woestijnkarakteristieken.

Tucumán
De RN40 passeert kortstondig over 37 kilometer door het westen van de kleine provincie Tucumán en doet daarbij geen grotere plaatsen aan. De RN40 is goed uitgebouwd en voert door een breed rivierdal.

Salta
In Salta legt de RN40 356 kilometer af. De RN40 buigt daarbij naar het noordwesten af, dieper de Andes in, en weg van de cultivatie in het oosten van de provincie. Het landschap is zeer bergachtig en de RN40 stijgt gestaag via langgerekte dalen. Met name ten westen van de stad Salta, die de RN40 links laat liggen, stijgt de RN40 stevig. Met name in het noorden van Salta zit een stevige klim, waarbij de RN40 ten zuiden van San Antonio de los Cobres een hoogte van 4.972 meter boven zeeniveau bereikt op de Abra del Acay, één van de hoogstgelegen wegen in Zuid-Amerika. Naar het westen liggen bergen tot ruim 6.000 meter hoogte.

Jujuy
De laatste 550 kilometer wordt in de provincie Jujuy afgelegd. De RN40 verloopt hier over een hoog plateau op 3.500 tot 4.000 meter boven zeeniveau. Dit gebied is erg droog en niet bedekt met sneeuw. Het noordelijkste deel van de RN40 voert oostwaarts, parallel aan de grens met Bolivia tot aan La Quiaca, waar de RN40 op de RN9 eindigt.

 

[Hotels in Argentinie]


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com