Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk en komt ongeveer overeen met de région Languedoc-Roussillon. Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen.

De wijncultuur in Frankrijk is hier zo'n 2000 jaar geleden begonnen in de buurt van Narbonne. Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie. In de 13e eeuw werden voor het eerst Vin Doux Natural gemaakt in Perpignan. In de 17e eeuw, toen het gebied meer werd ontsloten, kreeg de wijnbouw opnieuw een impuls. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot eau de vie. In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld, maar de kwaliteit was over het algemeen niet goed. Het ging meer om kwantiteit dan kwaliteit en in de loop van de tijd was er zelfs sprake van overproductie. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. In 1987 verenigden een aantal wijnboeren zich en creëerden de Vin de Pays d'Oc met eclatant succes. Daarnaast waren er in dezelfde tijd een aantal individuele wijnboeren die zich gingen toeleggen op het produceren van topwijnen. Meer weten over de wijnen in de Languedoc-Roussillon

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Meer weten over de wijnen in de Languedoc-Roussillon

De Languedoc
De Languedoc omvat de departementen Aude, Gard en Hérault. Ook weleens aangeduid met De Midi.

De wijnen
De streek kenmerkt zich door min of meer traditionele terroir wijnen die veelal rood zijn. Van deze wijnen was die uit Fitou in 1948 de eerste met een Appellation d'origine contrôlée - AOC - in de tachtiger jaren volgden Faugères, St-Chinian, Minervois, Corbières en Coteaux du Languedoc die sinds 2007 Languedoc heet. Languedoc is met 50.000 ha en 121 gemeenten de grootste appellation. Een aantal gemeenten mogen hun naam aan de appellation toevoegen. Corbières is 15.000 ha groot en het district Fitou ligt hier middenin. Ten noorden hiervan ligt de Minervois (5000 ha) en oostelijk hiervan de kleinere gebieden St-Chinian en Faugères. Naast deze terroir wijnen en de eerder genoemde Vin de Pays d'Oc worden er in het gebied ook mousserende wijnen gemaakt zoals de Blanquette en de Crémant de Limoux. Natuurlijk zoete wijnen zijn de Vin Doux Naturel (VDN): Muscat de Frontignan en de kleinere AOC's Lunel, Mireval en Saint-Jean de Minervois.

De AOC-AOP's
    Cabardès (1999)
    Clairette du Languedoc (1948)
    Corbières (1985)
    Corbières-Boutenac (2005)
    Faugères (1982 rood en rosé, 2005 wit)
    Fitou (1948)
    La Clape (2015)
    Languedoc (1982 rood en rosé, 2005 wit)
    Limoux (1938 Blanquette en Méthode Ancestrale, 1959 wit stil, 1990 Crémant, 2004 rood stil)
    Malepère (2006)
    Minervois (1985)
    Minervois la Livinière (1999)
    Muscat de Frontignan (1936)
    Muscat de Lunel (1943)
    Muscat de Mireval (1959)
    Muscat Saint Jean de Minvervois (1948)
    Picpoul de Pinet (2013)
    Saint-Chinian (1982 rood en rosé, 2005 wit)

Aanvankelijk behoorde de AOC-AOP Costières de Nîmes ook tot die van de Languedoc, maar sinds 2004 wordt hij eigenlijk bij de Rhône ingedeeld.

Roussillon
De Roussillon komt ongeveer overeen met het departement Pyrénées-Orientales. Ongeveer 40% van de landbouwgrond is hier met wijngaarden beplant.

De wijnen
In 1977 werden de AOC Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon Villages ingevoerd. In de meeste van deze gemeenten wordt ook Rivesaltes geproduceerd. De Roussillon is de grootste producent van VDN in Frankrijk, die zowel in rood als in wit en rosé gemaakt worden. Voor sommige wijnen worden uitsluitend muskaatdruiven gebruikt. De AOC zijn Muscat de Rivesaltes dat in de Languedoc ligt, Maury en Banyuls.

De AOC-AOP's
    Banyuls (1972)
    Banyuls grand cru (1972)
    Collioure (1971)
    Côtes du Rousillon (1977)
    Côtes du Rousillon Villages (1977)
    Maury (1936)
    Muscat de Rivesaltes (1972)
    Rivesaltes (1936)

wijnstreek Languedoc Roussillon


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com