De provincie Gerona heeft de ideale steden voor een city-break of voor een aantal dagen vakantie met het gezin.

Het zijn steden met een rijke cultuur en een mooie lokale keuken die verrassend kunnen zijn voor de ervaren reiziger.

Figueres
Figueres (Spaans: Figueras) is een kleine stad in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Girona. Het is de hoofdstad van de comarca Alt Empordà. De stad bevindt zich 36 kilometer ten noordoosten van Gerona, zo'n 10 kilometer ten westen van de Costa Brava. Ze is gelegen in een vlakte op 40 meter boven zeeniveau, net ten zuiden van de Pyreneeën. In 2012 had Figueres een inwonertal van 45.282.

De stad is geboorte- en laatste rustplaats van de surrealistische schilder Salvador Dalí. In de Figueres bevindt zich het Dalí-museum met een van de grootste collecties werken van de schilder. Het is ook de geboorteplaats van de Catalaanse dans, de sardana.

Dali museum 2travel2In Figueres bevindt zich het Teatre-museu de Dalí, oftewel het Dalí-museum, volledig gewijd aan de werken van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Het gebouw waarin het museum is gevestigd was van 1849 tot 1939 een theater, totdat het deels werd verwoest door bombardementen tijdens de burgeroorlog. In 1974 werd het in gebruik genomen als Dalí-museum. Het is sindsdien het op een na meest bezochte museum van Spanje, na het Museo del Prado in Madrid. Elke zaal of ruimte in het museum is eigenlijk een kunstwerk, vol met schilderijen, beelden, meubels en andere objecten. Dalí werkte zelf mee aan het ontwerp en de bouw van het museum. Aan de buitenkant lijkt het museum erg veel op het oorspronkelijke theater, met een aantal bijzondere beelden aan de zijkanten. Dalí overleed op 23 januari 1989 en zijn graftombe bevindt zich vlak bij de ingang van het museum.

Gerona

Het historische gedeelte van de stad bevindt zich op de steile heuvel Caputxins, maar de rest van de stad ligt op vlak terrein. Overblijfselen van de muren die vele aanslagen tegenhielden zijn nog steeds te vinden. Een van de mooiste pleinen in de stad is het Plaça de la Independència, een sfeervol plein met terrasjes en restaurants. Een karakteristiek beeld van Gerona zijn de ‘hangende’ gebouwen aan de rivier ‘Onyar’ en de bruggen die deze rivier oversteken. Een ander hoogtepunt van Gerona zijn de originele Arabische badhuizen, die werden gebouwd in het jaar 1194.

De originele kathedraal van Gerona, die op de plek van de huidige kathedraal stond, werd door de Moren gebruikt als een moskee. Nadat zij uit de stad waren verdreven, werd deze compleet verbouwd. Het resultaat is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje, gemaakt door de Mallorcaanse architect Jaume Fabre. Andere bezienswaardigheden zijn de gotische Sant Feliu kerk, gebouwd in de 14e eeuw en de benedictijnse Sant Pere de Galligants kerk, gebouwd in romaanse stijl.

Ook het theater van Gerona is een bezienswaardigheid.

De mogelijkheden voor Citybreaks verkennen . . .

Meer info over de Citybreaks. . .