Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Zakynthos (Grieks: Ζάκυνθος), is een Grieks eiland en departement (nomos), ook bekend onder de (eigenlijk Italiaanse) naam Zante of Zacinto.


Zakynthos behoort met onder meer Lefkas en Kefalonia (ten noorden van Zakynthos) tot de Ionische Eilanden. Het is het derde eiland in grootte van deze eilandengroep in de Ionische Zee. Zakynthos heeft een oppervlakte van 410 km². De lengte van het eiland bedraagt circa 40 kilometer, de breedte 20 kilometer. De totale kustlengte is ongeveer 123 kilometer. Het hoogste punt van het eiland is Vrachionas op 758 meter boven de zeespiegel.

Het eiland Zakynthos ligt ten westen van het vasteland van Griekenland, ongeveer op gelijke hoogte met Sicilië. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos ofwel Zante en ligt aan de zuid-oostkust.

Geschiedenis
Zakynthos wordt vaak “Il fiore di Levante” genoemd, ofwel bloem van het oosten. Het eiland is vernoemd naar de zoon van Dardanos, de koning van Troje. In de Romeinse tijd maakte Zakynthos deel uit van de provincie Achaia. Toen Constantijn de Grote het Byzantijnse Keizerrijk oprichtte, behoorde Zakynthos tot de provincie Illyrien. Daarna is het nog ettelijke malen in andere handen gevallen van onder andere Venetiërs, Fransen, Britten en uiteindelijk werd het op 21 mei 1864 verenigd met Griekenland.

De beschermheilige van het eiland is Dionyssios, die er in 1547 werd geboren en er in 1622 stierf. In 1953 werd Zakynthos door een grote aardbeving getroffen met in totaal zo’n 120 schokken, waardoor 70% van het eiland werd verwoest, waaronder vele Venetiaanse huizen en diverse Byzantijnse kerkjes met kunstverzamelingen. De belangrijkste kerk van Zakynthos de "Agios Dionísios" bleef echter gespaard.

Klimaat
Zakynthos heeft een subtropisch-mediterraan klimaat. In de wintermaanden is er relatief veel regenval, maar door de gunstige temperaturen is het eiland zeer groen. Er komen veel olijfboomgaarden voor. In de zomermaanden zitten deze vol met cicaden, die zich luid en duidelijk laten horen tijdens hun zoektocht naar een partner. Van de meeste olijven wordt olijfolie gemaakt. De eerste (koude) persing geeft de kwaliteit "extra vierge". Er komt zelfs hier en daar een vruchtdragende bananenboom voor.

Ook worden er veel druiven verbouwd voor het maken van wijn. In het wijngebied Kalipado staat de grootste wijnfabriek van het eiland (Callinico Wines), die door de aardbeving van 1953 werd verwoest, maar in 1968, 15 jaar later door de zoon van de eigenaar weer werd heropend, die daarmee in de voetsporen van zijn vader trad. De huidige fabriek heeft een capaciteit van 2500 flessen per uur (2004).
Plaatsen

Een greep uit het aantal plaatsen op het eiland:

    * Zante ofwel Zakynthos (de hoofdstad), met veel winkels en een grote haven.
    * Vólimes, bekend om zijn handgemaakte wand- en vloerkleden
    * Agios Sostis, met uitzicht op Marathonissi, het eiland voor de kust dat de vorm van een schildpad heeft.
    * Agalas, hier is een galerie gevestigd in een oud schoolgebouw
    * Macherádo, met de Àgia Mávra kerk (bedevaartsoord) en hoog boven het dorp het klooster Panagia i Eleftherótria.
    * Kambí, met het grote witte kruis ter herinnering aan de partizanen, die tijdens de Griekse Burgeroorlog in zee werden geworpen door de vijand.
    * Koukounaria
    * Limni Keriou, geheel op de zuidpunt met zijn oude pekbronnen waar lange tijd de scheepswanden mee werden gedicht.
    * Maccherado met de bedevaartskerk, de Agia Mavra (19e eeuw). De campanile bevat een melodieus klokkenspel. Buiten de plaats nog het nieuwe klooster Panagia i Eleftherotria met een fraaie iconostasis (wandschildering).
    * Geràki Cape, een belangrijke schildpaddenbroedplaats.
    * Agios Nikolaos en Skinàri Cape, vanaf hier zijn de blauwe grotten te bezichtigen.
    * Laganas, waar veel disco’s zijn, die jonge vakantiegangers aanlokken, maar waar ook de zandstranden aan de baai bepaalde tijden van het jaar beschermd gebied zijn, omdat daar de schildpadden hun eieren leggen. Vandaar dat er een National Marine Park of Zakynthos is. Middels bordjes wordt aangegeven, dat in dit gebied de schildpadden niet gestoord mogen worden tijdens hun broedseizoen.
    * Navagio is één van de meest gefotografeerde stranden van Zakynthos. Op het kleine strand ligt het wrak van een gestrande boot waarmee sigaretten gesmokkeld werden. Het strand heeft zich later rond de boot opgebouwd. Het strandje, dat zich langs een steile rotskust bevindt, kan enkel per boot bereikt worden.
    * Op Zakynthos liggen ook de resten van Heilige Dionysos

Toerisme
Het eiland is voor veel mensen een geliefde vakantiebestemming. Andere eilanden zijn te bezoeken met een vissersboot bijvoorbeeld vanaf de haven van Agios Sostis zoals het eiland Kefalonia. Er gaat ook een grote veerboot van de stad Zante naar het vasteland. Bij Laganas staat ook de ruïne van het kasteel Sarakíno, dat in de 18e eeuw beschouwd werd als het mooiste gebouw van het eiland, maar tijdens de aardbeving van 1953 bezweken is.

Tegenwoordig worden alle nieuwe gebouwen aardbevingbestendig gebouwd, door gebruik te maken van betonnen muren en vloeren van extra zwaar gewapend beton.


Meer weten: kijk naar www.zakynthos.gr

Kaart met hotels op de Ionische eilanden:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Hotels in Griekenland

Vakantiewoningen van Belvilla

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com