Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Metro van Barcelona, onderdeel van het openbaar vervoersysteem van Barcelona, is een uitgebreid netwerk van elektrisch aangedreven treinen, die ondergronds rijden in het centrum van Barcelona,

maar bovengronds in sommige buitenwijken van de stad. Inclusief de lijn die nog in aanleg is (L9), bestaat het hele netwerk uit 11 lijnen met 209 stations en een totale lengte van 157,51 km. Zonder lijn L9 hebben de huidige lijnen een totale lengte van 102,6 km. Enkele stations zijn inmiddels voorgoed gesloten. Sinds 1997 valt het netwerk onder de verantwoordelijkheid van de Autoritat del Transport Metropolità (ATM). In 2002 kondigde de ATM aan dat er in de nabije toekomst nog twee lijnen zullen worden aangelegd, L12 en L13. Zie ook de kleuren van de metyro-lijnen in BArcelona onder de kaart.
 

Barcelona heeft in feite twee metronetten: een netwerk van de TMB en een netwerk van de FGC. De metro van Barcelona werd opgericht in 1924 met het in gebruik nemen van de 'Gran Metro' met als eerste traject het stuk tussen Lesseps en Plaça de Catalunya, tegenwoordig een gedeelte van lijn 3. Twee jaar later werd de 'Metro Transversal' (tegenwoordig een stuk van lijn 1) gebouwd tussen Plaça de Catalunya en Bordeta waardoor het centrum werd verbonden met Plaça d'Espanya en Montjuïc, de locatie van de wereldtentoonstelling van 1929.

Tegenwoordig bestaat het metronetwerk van Barcelona uit negen lijnen waarop twee vervoerders actief zijn: Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) rijdt voornamelijk op de belangrijke ondergrondse lijnen en Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC - Catalaanse Overheids Spoorwegen) verzorgt voornamelijk stoptreinen die onderdeel van het netwerk uitmaken maar ook verder de metropool in gaan. De tarieven van de metro maken deel uit van het tariefsysteem van de Autoritat del Transport Metropolità, een systeem dat voor de gehele stad geldt en waar ook autobussen en sommige regionale treinverbindingen onder vallen. 98% is ondergronds. 

Zie ook de andere "Bezienswaardigheden op kaart"


 

Lijnnummer Kaartkleur Geopend Route
Lijn 1 Rood 1926 Hospital de Bellvitge - Fondo
Lijn 2 Paars 1995 Paral·lel - Pep Ventura
Lijn 3 Groen 1924 Zona Universitària - Trinitat Nova
Lijn 4 Geel 1973 Trinitat Nova - La Pau
Lijn 5 Blauw 1959 Cornellà Centre - Horta
Lijn 9 Oranje 2009

2014

Can Peixauet - Can Zam

El Prat-Terminal 1 - Can Zam

Lijn 11 Lichtgroen 2003 Trinitat Nova - Can Cuiàs

 De Catalaanse spoorwegmaatschappij FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) exploiteert de lijnen 6, 7 en 8. De lijnen 6 en 7 zijn normaalsporige metrolijnen. De metro's van lijn 8 rijden over meterspoor. De drie lijnen zijn geëlektrificeerd met een bovenleiding met een gelijkspanning van 1500 volt.

Lijnnummer Kaartkleur Geopend Route
Lijn 6 Donker blauw 1863 Pl. Catalunya - Reina Elisenda
Lijn 7 Bruin 1954 Pl. Catalunya - Av. Tibidabo
Lijn 8 Roze 1912 Pl. Espanya - Molí Nou-Ciutat Cooperativa

De Kabelspoorweg van Montjuïc maakt onderdeel uit van het metronetwerk en is verbonden met de metro via station Paral·lel.
 

Lijnnummer Kaartkleur Geopend Route
Kabelspoorweg van Montjuïc Donker groen 1929 Paral·lel - Parc de Montjuïc

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com