Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vanaf eind november 2014 kunnen de websitebezoekers van het Toeristisch Agentschap Oost-België www.eastbelgium.com online verblijfplaatsen en trips in de Oostkantons reserveren. Hiermee is het Toeristisch Agentschap Oost-België een pionier, want ze zijn het eerste toeristisch overkoepelend orgaan, dat aan hun partnerbedrijven een online-service aanbiedt.

„De prioriteit van onze investering in een online-reservatiesyssteem is het toeristisch aanbod aanpassen aan het reservatiegedrag van de gasten“, zei de TAO-directrice na de officiële start van de nieuwe service op 24 november 2014. „Studies hebben uitgewezen dat meer dan 80% van de gasten hun reizen op internet zoekt en er ook de voorkeur aan geeft ze op die manier te boeken. Daarom leek het ons belangrijk om de partnerbedrijven van het Toeristisch Agentschap Oost-België een professionele service met directe reservatie via internet ter beschikking te stellen”, verklaarde ze verder.

In de startfase zijn er ongeveer 30 van de 169 partnerbedrijven online beschikbaar. Er kunnen hotels, vakantiewoningen, bed & breakfast, campings maar ook trips zoals een uitstap naar de blauwsteenmijnen van Recht of activiteiten in het vrijetijdscentrum Tomberg Rodt gereserveerd worden. Op langere termijn is het de bedoeling dat alle partnerbedrijven online gereserveerd kunnen worden.

Zoeken en boeken
Tot nu toe konden accommodaties en trips op de TAO-website www.eastbelgium.com enkel via een emailaanvraag geboekt worden. Nu kan er via de nieuwe reservatiebutton op de homepagina of via de rubriek „accommodatie & gastronomie“ http://www.eastbelgium.com/nl/accommodatie-gastronomie/verblijven/gastheer-zoeken/ een datum ingegeven worden en op die manier onmiddellijk naar vrije overnachtingsmogelijkheden gezocht worden. Een nieuwe zoekfunctie maakt het dan verder mogelijk om te filteren op classificatie, inrichting, service, sportmogelijkheden of typische criteria voor de Oostkantons (bed+bike, kwaliteitslabels voor de Oostkantons, ... ) enz. Al deze informatie is op de website beschikbaar in het Duits, Frans en Nederlands.

Op technisch gebied besloot het TAO het reservatiesysteem „proDestination“ van de firma dEberl Online (Allgäu) te gebruiken. Dit is gebaseerd op typo3-technologie en is speciaal ontworpen voor de professionele marketing van vakantiebestemmingen. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland behoort proDestination en de daar aan gelinkte databank van myIRS/TOMAS tot het meest verbreide systeem. De veelzijdigheid van het systeem is een uitstekende troef: het reservatieplatform kan aan de bekendste hotelsoftware (bv. Cubilis) gekoppeld worden, biedt een channelmanagement (verbinding met booking.com) en de mogelijkheid tot het uitbreiden van een eigen reservatieplatform op de website van het hotel. In een latere fase is ook mobiel gebruik mogelijk.

Eigen gegevensbescherming
In het kader van de installatie van het reservatiesysteem proDestination moesten ook de gegevensbescherming aan de Europese veiligheidsrichtlijnen voor internet aangepast worden. De juridische partner „LCM legal consulting & management“ uit Eupen deed een uitvoerige audit en stelde speciale voorwaarden op voor de E-commerce voor gebruikers en dienstverleners. Daar konden ook de partnerbedrijven van het TAO mee van profiteren. Voor hen werden specifieke voorwaarden voor het elektronisch handelsverkeer opgesteld in de dienstverleningssector. De partners die aan het project deelnamen werden tijdens de 6 maanden durende planningsfase juridisch begeleid en werden met opleidingen voorbereid op het gebruik van het systeem.

Naast de toekomstmogelijkheden voor de partners hoopt het Toeristisch Agentschap Oost-België ook op een verdere stijging van het bezoekersaantal van zijn website. Op dit moment werden op www.eastbelgium.com dagelijks 3500 tot 4000 paginaconsultaties (800-1000 gebruikers) geregistreerd. Met een page ranking van „6“ behoort het TAO-aanbod tot de meest gewaardeerde bladzijden van de regio en is het op die manier het belangrijkste marketinginstrument voor de toeristische organisatie. Uit een enquête bleek dat 53% van de klanten de aanbiedingen „wandelen zonder bagage“ en „fietsarrangementen“ via internet ontdekt hebben. Naast het downloaden van mountainbike GPS-routes is het grote aantal gebruikers van de online-wandelrouteplanner „GO-Eastbelgium“ een bevestiging van de strategie om verder in de internet-technologie te investeren.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com