Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Wandel door het rustige, groene binnenland met traditionele dorpjes en de prachtigste landschappen.

Maar hoe komt u in deze beschermde wereld terecht? Heel makkelijk… U hoeft alleen de wegwijzers te volgen!

Deze route staat bekend als de “Via Algarviana”. Het parcours wordt goed aangegeven met wegwijzers en informatieborden en doorkruist de hele regio. Het was oorspronkelijk een religieus pad waarover pelgrims naar de kaap bij Sagres liepen, waar de relikwieën van de heilige São Vicente waren gevonden. Vanaf Alcoutim, vlakbij de rivier de Guadiana, tot aan de kaap Cabo de São Vicente, beslaat de route ongeveer 300 km, verdeeld over 14 etappes die starten en eindigen op plaatsen waar men kan overnachten en eten. Aan alles is gedacht om ervoor te zorgen dat u de route in uw eigen ritme kunt afleggen of alleen de etappes kunt kiezen die u het meest interesseren.

De onderdompeling in de natuur begint op de kade van Alcoutim, bij de rivier de Guadiana en voert u door het gebergte Serra do Caldeirão, een gebied waar veel kurk wordt geproduceerd en waar de typische dorpjes zoals Salir, Benafim en Alte zeker een bezoek waard zijn. Halverwege, ter hoogte van São Bartolomeu de Messines, voert de route langs de rivier Ribeira do Arade door een prachtige omgeving. Silves moet u natuurlijk zeker bezoeken, voordat u naar het gebergte Serra de Monchique trekt. Vanaf de twee hoogste punten van de Algarve, Picota en Fóia, hebt u een prachtig uitzicht. Nadat u deze ongerepte natuur hebt doorkruist voert de route door Marmelete, Bensafrim en Barão de São João en door een pijnbomenbos. Nu ruikt u de zee al en de Via Algarviana bereikt het eindpunt in het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, wat meteen ook de best bewaarde kuststrook van Europa is.

Tijdens de route geniet u van de schoonheid en van het aroma van de begroeiing waaronder u rozemarijn, lavendel, venkel, tijm, cistus, heide en hier en daar zelfs orchideeën kunt onderscheiden. Onder de bomen en struiken vindt u hier vooral de aardbeiboom, vijgenboom, johannesbroodboom, de kurkeik en de amandelboom die als basis dienen voor de meest heerlijke jams en likeursoorten. Op warmere dagen vindt u afkoeling in de rivieren en beken, die u moet delen met otters en andere dieren. In deze gebieden die gedeeltelijk zijn opgenomen in het netwerk Natura 2000 wonen ook hazen, everzwijnen en vossen. Minder snel zult u een van de weinig overgebleven lynxen tegenkomen. Wat betreft de vogels herkent u wellicht de felgekleurde Rosse Waaierstaart of Europese bijeneter, maar als u wat beter kijkt en uw verrekijker erbij haalt, kunt u ook een havikarend of een oehoe tegenkomen, die liever hooggelegen plekken opzoeken.

Hier wordt de landbouw nog op traditionele wijze bedreven, en ziet u nog windmolens, dorsvloeren en gemeenschapsovens. Van de traditioneel witgepleisterde huisjes vallen vooral de fijn bewerkte schoorstenen op. De aardige en hartelijke bevolking houdt de tradities van het platteland in ere en maakt allerlei heerlijkheden met wat de aarde opbrengt, zoals brandewijn van de vruchten van de aardbeiboom, verschillende soorten likeur, honing, kaas en worsten. Dat zijn slechts enkele van de producten die u moet proeven en als herinnering mee moet nemen. Datzelfde geldt voor de handnijverheid. U vindt hier de prachtigste souvenirs die laten zien hoe handig deze mensen zijn in het maken van manden, kleden, keramiek en vele andere kunstvormen.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Algarve accommodatie