Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Haut Vaucluse, de Pauselijke provincie. De pausen die in de 14e eeuw in Avignon verbleven, hebben nooit de kans gehad om de Haut-Vaucluse per fiets te ontdekken. Fietsen bestonden nog niet en dat is best jammer!

Ze zouden in deze woeste, maar aangename omgeving hun zware verantwoordelijkheden een tijdje hebben kunnen vergeten.. en de politieke intriges van de Pausenstad hebben kunnen ontvluchten.
Wat zouden ze ontdekt hebben? Een gebied met talloze wijngaarden, gekartelde massieven zoals de Dentelles de Montmirail en de rijkdommen van de streek Valréas. De pauselijke enclave doorstond de eeuwen en werd uiteindelijk als gebiedsdeel van de Vaucluse opgenomen in het aangrenzende departement Drôme. Op de achtergrond de Mont Ventoux, wakend in het oosten.

Dit alles staat de 21e-eeuwse fietstoerist te wachten. En nog meer: Vaison-la-Romaine, Séguret dat bij de ‘Mooiste dorpen van Frankrijk’ hoort, de winterse truffelmarkt in Richerenches, de eerste lavendelvelden, de vlakte van de Rhône tussen Bollène en Châteauneuf-du-Pape, de wijn ‘Pontife des Côtes du Rhône’.

In dit gebied zijn 10 gemarkeerde routes (of nog niet volledig gemarkeerde) en bijna 300 km aan fietspaden te vinden, plus de ‘Voie verte’ van Caderousse, lengte meer dan 3 km.

De 10 routes:
*  Aygues-Ouvèze en Provence. 25,5 km. (Gemarkeerd) Geschikt voor gezinnen. De route loopt van Sérignan du Comtat naar Sainte-Cécile-les-Vignes, langs rivieren, beekjes en fonteinen.

*  Van Jonquières tot de Via Venaissia. 26 km. (Gemarkeerd). Voor gezinnen. U ontdekt er de moerasvlakte van Jonquières met zijn wijngaarden en een uniek uitzicht op de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail. In de toekomst zal via dit circuit een verbinding met de Via Venaissa mogelijk zijn.

*  Ontdekkingstocht van de Pauselijke enclave. 33,5 km. (Gemarkeerd). Gemiddeld niveau. Een ontdekkingstocht langs de vier dorpen van de enclave. Ontdek lavendelvelden, wijngaarden en truffelplantages.

*  Landschappen van de Côtes-du-Rhône. 33 km. (gemarkeerd). Gemiddeld niveau. Een route langs de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, de Dentelles de Montmirail en de historische wijndorpen Beaumes-de-Venise, Vacqueyras, Gigondas….

*  De vallei van Toulourenc. 47 tot 88 km (3 varianten). Sportief. Deze route doorkruist een paradijsje. Gespierde kuiten zijn een vereiste, maar wat een heerlijke zwerftocht door deze smalle vallei. Fietsen in de schaduw van de Ventoux, hooggelegen dorpjes (Brantes) of oevers (Saint-Léger-du-Ventoux, Savoillans) bezoeken. Landschappen als levende ansichtkaarten.

*  Route door de streek Voconces. 42 km. (Gemarkeerd). Gemiddeld niveau. Deze route biedt een compleet vergezicht over de beroemde wijndorpjes van de Côtes-du-Rhône (Rasteau, Séguret, Sablet, Cairanne…). Er zijn ook twee sportievere varianten van deze route beschikbaar.

*  Tocht langs de Tempeliersdorpen. 36 km. Gemiddeld niveau. De naam zegt het al: deze route is een uitnodiging om de sporen van de Tempeliers te volgen in de vlakte tussen Aygues en Ouvèze.

*  Reis rond het massief van Uchaux. 45 km. (Gemarkeerd). Gemiddeld niveau. De langste fietsroute van de Haut-Vaucluse. Ontdek het bos en de wijngaarden aan de voet van de Rhône, ten zuiden van Bollène.

*  Tocht langs de middeleeuwse dorpen. 23 km. (Gemarkeerd). Gemiddeld niveau. Een route langs dorpjes rondom Vaison-la-Romaine (Crestet, Faucon…).

*  Caderousse, l’île verte. 23 km  (3 km  Voie verte p.10) Geschikt voor gezinnen

Kortom: een ideaal gebied voor iedereen die dol is op fietsen én op streekproducten. Er zijn 180 wijnkelders, 38 streekproducenten en 50 ambachtelijke ateliers te vinden!

Meer informatie op www.haut-vaucluse.com en op www.escapado.fr en natuurlijk de website www.provence-a-velo.fr.

Orange en omgeving
Orange is een levendige stad met een rijk verleden het wemelt er van de historische gebouwen, zoals het antieke theater en de triomfboog, beide behorend tot het werelderfgoed van UNESCO. Fietsen is dé manier om Orange en omstreken te ontdekken.
Het voordeel is dat u hier aan één stuk door kunt genieten van een fantastisch uitzicht op de Ventoux en de Dentelles de Montmirail. Het is een genot om te fietsen op de afwisselende, kleurrijke wegen die voor iedereen toegankelijk zijn en waarvan er twee vlak zijn. U kunt u onderdompelen in de geuren van aarde, meloenen en zonnebloemen, de kiezelpaden in de wijngaarden Châteauneuf du Pape verkennen en  een iets drinken in Caderousse met op de achtergrond de Ventoux. En dit alles zonder al te veel inspanning!

In Orange en omstreken kunt u kiezen uit drie fietstochten. De routes binnen de gemeente zijn bewegwijzerd en in de andere gemeentes is men bezig met de bewegwijzering. Er zijn 2 gemakkelijke tochten, de derde heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

De la Pierre aux Galets (van steen tot kiezels) – Orange-Jonquières-Courthézon-Chateauneuf du Pape-Orange. Dit circuit verbindt de routes ‘Tochten langs de oevers van de Ouvèze’ en ‘Van Châteauneuf du Pape naar de vlakte van Ouvèze’. Vanaf Orange loopt de route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad over 32 km aan kleine weggetjes langs heuvels en valleien, door het hart van de wijngaarden van Châteauneuf du Pape via de hellingen van Orange en Courthézon. Langs de route zult u menig historisch monument tegenkomen. En het weidse uitzicht op de Mont Ventoux en de Dentelles van Montmirail laten een onvergetelijk herinnering achter!
Paysages de Jean Henri Fabre (Landschappen van Jean Henri Fabre)  Orange-Piolenc-Sérignan-Orange. Deze tocht valt gedeeltelijk samen met de routes ‘Tour du Massif d’Uchaux’ en ‘Aygues-Ouvèze’.  Een vlakke, landelijke route van 26 km die voor iedereen toegankelijk is. U ervaart hoe het Provençaalse land van vroeger er uitgezien moet hebben als u rustig peddelend door het boerenland van de regio van Orange rijdt. In de wijngaarden wisselen olijfbomen en eiken elkaar af. U moet zeker even stoppen in het dorpje Piolenc , maar ook in Sérignan-du-Comtat waar u het museum Harmas van Jean Henri Fabre, de beroemde insectenkenner,  kunt bezoeken, of het Naturoptère, een interactief museum dat gespecialiseerd is in insecten en ecosystemen.

D'Orange à Caderousse (Van Orange naar Caderousse) - Een tocht van 15 km, volledig vlak, die ideaal is voor gezinnen. Frisheid en groen zijn de sleutelwoorden van deze tocht. Met de Mont Ventoux op de achtergrond fietst u rustig over een kalme, groene weg waar het boerenland u nader kennis laat maken met deze levende Provence. Ten slotte kunt u, voor u weer vertrekt, even uitrusten op een schaduwrijk plekje in het dorpje Caderousse, waar u een rijk religieus erfgoed en een meertje ontdekt.

Routebeschrijving beschikbaar via uw iPhone of smartphone of op www.escapado.fr

Meer informatie beschikbaar op www.haut-vaucluse.com, www.escapado.fr en bij het toeristenbureau www.otorange.fr

Het gebied rondom de wijngaarden van Châteauneuf du Pape
Heerlijk om in dit gebied af te stappen om de wijnkelders te bezoeken, die de beroemdste wijnappellatie van de Côtes-du-Rhône hebben: Châteauneuf-du-Pape met zijn bijzondere rode en witte wijnen.
De fietsroutes in dit gebied leiden bezoekers naar de natuur- en cultuurlandschappen langs de oevers van de Rhône. Ook onthullen ze minder druk bezochte dorpjes die niettemin heel aantrekkelijk zijn: Caderousse en Bédarrides.

In deze streek zijn 3 fietsroutes te vinden, allemaal geschikt voor gezinnen:
*  De wijngaard van Châteauneuf-du-Pape. Voor gezinnen. Een route voor iedereen, lengte 28,5 km. De route volgt uiteraard ook kleine weggetjes vlak langs de wijngaarden. Het is een feest om er eind augustus en begin september de druivenplukkers aan het werk te zien. Vertrekpunt van de route is een onbekende zijarm van de Rhône (het eiland Oiselet), waarna de dorpen Sorgues en Bédarrides worden gepasseerd.

*  Reis over de oevers van de Ouvèze. 18 km (gemarkeerd). Voor gezinnen. De route nodigt uit voor een kalme tocht over de ongerepte oevers van een weinig bezochte rivier, met uitzicht op graanvelden.

*  Van Châteauneuf-du-Pape naar het Venetië van de Provence.38 km). (Deels gemarkeerd). Voor gezinnen. De route valt gedeeltelijk samen met de gemarkeerde route ‘Fietstocht over de oevers van de Sorgue’ (pag. 14) en volgt daarna de eveneens gemarkeerde route ‘Van de wijngaard van Chateauneuf-du-Pape naar de vlakte van de Ouvèze’. Tussen beide routes volgt u een (niet gemarkeerd) traject dat wordt beschreven op een routekaart, die opgevraagd kan worden bij de toeristenbureaus van Châteauneuf du Pape en Pays des Sorgues.

Meer informatie op www.haut-vaucluse.com en op www.escapado.fr (zie kader op de vorige pagina).
En bij het toeristenbureau van Châteauneuf du Pape www.ccpro.fr

De regio Pays des Sorgues en Monts de Vaucluse
Nog zo’n ideaal fietsgebied. Tussen de Ventoux en de Luberon, enkele kilometers ten oosten van Avignon ligt het stroomgebied van de Sorgue met in het oosten de eerste uitlopers van de Monts de Vaucluse. Voor moeiteloze fietstochten over de vlaktes en een lichte inspanning bij de dorpen die aan de voet van het gebergte liggen.

In dit prachtige landschap zijn twee mooie steden en een rivier te vinden: Isle-sur-la-Sorgue, Fontaine de Vaucluse en de rivier de Sorgue.

Isle-sur-la-Sorgue, het ‘Venetië van de Comtat, is met haar vele kanalen en schoepenwielen een overbekende stad. Ze wordt ook wel ‘hoofdstad van China’ genoemd vanwege de internationale brocante-markten die er plaatsvinden evenals de 350 permanent aanwezige brocante-verkopers en antiekhandelaren die elk weekend geopend zijn.
De Sorgue is een rustige rivier met een grillige bron, die ontspringt uit ondergrondse kalkrotsen in Fontaine de Vaucluse. Het is één van de belangrijkste ‘résurgences’ ter wereld. Een ‘résurgence’ is een plaats waar een rivier boven de grond komt, na eerst ondergronds te hebben gestroomd.
Zwerf door alle kastelen, grotten en boerenmarkten voor een volmaakte combinatie tussen natuur en cultuur, vlaktes en heuvels.

Er zijn 4 fietsroutes, gemakkelijk en gemiddeld niveau en 1 nieuwe route die momenteel wordt afgebakend:

*  Fietstocht over de oevers van de Sorgue. 27 km. (Gemarkeerd). Voor gezinnen. Een vlakke route langs boerderijen en irrigatiekanalen.

*  Van de bron naar het Venetië van de Provence. 21 km. (Gemarkeerd). Voor gezinnen. De route loopt van Fontaine de Vaucluse naar Isle-sur-la-Sorgue (en terug) via Saumane de Vaucluse, waar de vesting van Markies de Sade ligt.

*  Tussen wijngaarden en boomgaarden van Pays des Sorgues. 16 km. (Gemarkeerd). Gemiddeld niveau. Zoals de naam al zegt is dit een route over het platteland ten westen van Isle-sur-la-Sorgue richting Le Thor, de grotten en het kasteel van Thouzon en het duizendjarige dorp Châteauneuf-de-Gadagne, de geboorteplaats van Nobelprijswinnaar Frédéric Mistral.

*  Van het Provençaals Venetië naar de wijngaard van Châteauneuf du Pape 38 km- gemakkelijk. Het parcours volgt een gedeelte van de afgebakende route ‘tocht langs de oevers van de Sorgues’ (pag. 14) en gaat daarna over in de afgebakende route ‘wijngaard van Chateauneuf-du-Pape tot de vlakte van de Ouvèze'. Tussen deze twee aangegeven routes ligt een gedeelte dat niet is afgebakend. Dit is beschreven in een folder, beschikbaar bij de toeristenbureaus van Châteauneuf du Pape en het Pays des Sorgues.

Het gebiedsdeel Pays des Sorgues en Monts de Vaucluse heeft een speciale website voor fietsers ontwikkeld: www.velo-provence.com. U vindt er de routes die hierboven vermeld worden en meer informatie over het culturele erfgoed en dienstverlening voor fietstoeristen.

Nieuw in 2013 - ‘Van de Ventoux naar l'Isle sur la Sorgue’
Een nieuw, gemakkelijk traject met 2 lussen van 20 of 40 km. De route biedt de mogelijkheid om het Pays des Sorgues en de Piémont du Ventoux te verkennen. Een tocht langs het water via Velleron en Pernes les Fontaines…

De voet van de Mont Ventoux
Fietstoeristen kunnen gerust zijn. Hoewel de Mont Ventoux alleen voor fietsers in topvorm is weggelegd, lenen de omliggende valleien, vlaktes en heuvels zich perfect voor heerlijke fietstochten, die veel minder zwaar zijn. Het boekje ‘Découverte à vélo autour du Ventoux’ presenteert een reeks actieve fietstochten en routes voor gezinnen.

Kenmerkend voor dit gebied is zijn diversiteit. De vlakte van de Comtat Venaissin met landbouwgronden en wijngaarden strekt zich uit van Carpentras tot de voet van de Ventoux in het zuiden. De vlakte is bezaaid met cypreshagen en authentieke, hooggelegen dorpen. In het zuidwesten is de diepe, indrukwekkende kloof Gorges de la Nesque te vinden. In het oosten ligt de hoge vlakte van Sault met lavendelvelden die ‘s zomers in bloei staan. Bij de noordelijke ‘geheime helling’ van de Mont Ventoux ligt de smalle vallei van Toulourenc. En dan zijn er nog de dorpen Beaumont du Ventoux in het noordwesten en Malaucène. De gebieden aan de voet van de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail zijn bergachtig, soms steil en soms minder steil. Hier wisselen kersenboomgaarden, olijfboomgaarden en wijngaarden elkaar af, waardoor bezoekers kennismaken met verrassende panorama’s.

Wilt u nog meer zien? Stop nog even om aardbeien en de snoepjes ‘Berlingots de Carpentras’ te proeven en te genieten van kersen die op de bergen van Venasque groeien. Proef een rode wijn met de AOC-appellatie Ventoux, ontdek geitenkaasjes en aromatische planten.

In dit ideale fietsgebied zijn 14 volledig afgebakende routes voor alle wensen en niveaus te vinden.

Fietsroutes:
*  Langs de Ventoux. 22,5 km. Geschikt voor gezinnen. Een complete, prachtige fietsroute die alle facetten van de Provence onthult: wijngaarden, boomgaarden, fonteinen en de dorpen Flassan en Bedoin, bijzonder vanwege hun rust en harmonieuze bouwkunst.

*  Tussen kapellen en boomgaarden. 10 km. Geschikt voor gezinnen.

*  De terrassen van de Ventoux. 25 km. Geschikt voor gezinnen

*  Door de Comtat. 33 km. Gemiddeld niveau.

*  Aan de voet van de Dentelles de Montmirail. 22 km. Gemiddeld niveau (gemarkeerd). De route loopt door een heuvelachtige wijnstreek met mooie hooggelegen dorpjes (Le Barroux, Caromb, Lafare…).

*  Tussen de vlakte en de voet van het gebergte. 35 km. Gemiddeld niveau.

*  De vlakte van Albion. 33 km. Gemiddeld niveau.

*  Tussen Ventoux en Dentelles. 28,5 km. Sportief.

*  Les Gorges de la Nesque. Sportief. 66 km waarvan 22 bergopwaarts in een ongerepte canyon met tunnels en belvedères. Halverwege: het dorp Sault met zijn zomerse lavendelgeuren. Vervolgens de terugreis, een afdaling naar de terrassen van de Ventoux. Een lichamelijk zware, maar betoverende route.

*  De wijngaarden van de Comtat Venaissin. 32,50 km. Gemiddeld niveau.

*  De hooggelegen dorpen. 19,5 km. Sportief.

*  Rond het kanaal van Carpentras. 33 km. Voor gezinnen.

*  De vallée du Toulourenc (de vallei van de Toulourenc). 47 tot 88 km (3 varianten) Wordt momenteel bewegwijzerd*. Sportief. Een parcours midden in een 'paradijs’. Gespierde kuiten komen hier zeker van pas, dat moet gezegd. Maar wat is het fijn om door dit smalle dal te fietsen terwijl de steile Ventoux boven je uitsteekt. En wat is het mooi om te fietsen langs de hooggelegen dorpjes (Brantes) en de oevers (Saint-Léger-du-Ventoux, Savoillans…) die doen denken aan een ansichtkaart.

Het is overbodig om alle routes hier te beschrijven, details zijn te vinden op de website www.provence-a-velo.fr. Ter herinnering: Het fietsen wordt zwaarder naarmate u dichter bij de voet van de Mont Ventoux komt. De Comtat Venaissin biedt hoofdzakelijk routes voor gezinnen, met uitzondering van ‘De hooggelegen dorpen’.

Op www.destination-ventoux.com, de website van het gebiedsdeel Mont Ventoux, Pays de Sault en Comtat Venaissin, vindt u de hierboven aangegeven routes en meer informatie over wat deze streek te bieden heeft.

De Luberon - Ontdek het Regionaal Natuurpark van de Luberon!
Het okergebied, de dorpen Bonnieux, Oppède, Roussillon, Godes, het hoge gebergte, de stad Apt, de zuidelijke helling en de historische dorpen Lourmarin, Ansouis, Cucuron, de AOC-wijnen van de Luberon, de ‘pierres sèches’ architectuur (het dorp van de Bories in Gordes), de boerenmarkten, de kastelen (Lourmarin, Ansouis, Tour d’Aigues..), de tuinen.

In dit prachtige gebied waarvan de reputatie tot ver over de grenzen bekend is, voelen fietsers zich goed thuis. Er is een bijzonder goed netwerk van fietspaden, ver van de autowegen. De Luberon presenteert elk seizoen fenomenale landschappen. Zelfs      
       in de drukke zomerperiodes zijn er rustige plekjes te vinden.

Momenteel worden er vier prachtige routes aangeboden in de Luberon:
*  Fietsen rondom de Luberon.  Een rondlopende route van 236 km, in beide richtingen gemarkeerd. Gemiddeld niveau.

*  Fietsen door de okergebieden. 15 tot 51 km. Gemiddeld niveau. (gemarkeerd).

*  Pays d’Aigues. 45 tot 91 km. Gemiddeld niveau. (nog niet volledig gemarkeerd).

*  De fietsroute van de Calavon. 28 km. Geschikt voor gezinnen (en voor hoger niveau, zie het hoofdstuk ‘De ‘Voies vertes’ voor rustige fietstochten.


Van de contrasterende kleuren van het okergebied tot de bijzondere historische gebouwen die gewijd zijn aan het water van de Pays d’Aigues: het is heerlijk om door dit gastvrije gebied te fietsen op het ritme van natuurgeluiden.

Elke fietsliefhebber zou de route ‘Fietsen rondom de Luberon’ moeten afleggen.
Speciale fietspaden, rustige weggetjes, paden over vlaktes en berghellingen.
De route loopt grotendeels door de Vaucluse, maar maakt een omweg in het aangrenzende departement Alpes-de-Haute-Provence. Hij loopt rond het massief en door de regio Aigues, Forcalquier en de okergebieden.

Enkele steden en dorpen die doorkruist worden: Mérindol, Lauris, Lourmarin, Cucuron, La Bastide des Jourdans, Pertuis, Manosque in het zuiden, Forcalquier, Céreste, Apt, Bonnieux, Lacoste, Ménerbes, Oppède, Cavaillon (voor het noordelijke deel). Dit parcours maakt het mogelijk om de Luberon in een paar dagen te ontdekken, desgewenst in de vorm van een zwerftocht.

De route ‘Fietsen door de okergebieden’ loopt langs enkele mooie dorpen in de Luberon (Rousillon, Rustrel, Gargas) en voormalige okerwinningsgebieden. Vroeger stond deze streek bekend om de productie van oker. Een kleurrijke route!

De route ‘Pays d’Aigues’ tenslotte bezoekt ongetwijfeld het minst bekende en meest verscholen gedeelte van het massief van de Luberon: het zuidwesten. Van de hellingen van Cucuron tot de vlakte van de Durance doorkruist de route middeleeuwse stadjes en passeert prachtige kastelen.

Sinds 1996 is het netwerk Vélo Loisir en Luberon actief in deze regio. Het biedt plattegronden, een gids met goede adressen en een interactieve plattegrond aan, zodat fietsers zelfstandig een route kunnen uitstippelen. www.veloloisirluberon.com


 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com