Brugge is de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen en van het arrondissement Brugge.
De stad, gelegen in het noordwesten van het land, is tevens de hoofdplaats van het kieskanton Brugge, telt zelf 4 gerechtelijke kantons, en is de zetel van het bisdom Brugge en van een hof van assisen.
Het historisch centrum is als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is eivormig en ongeveer 430 hectare groot. De volledige gemeente heeft een oppervlakte van ruim 13.840 hectare, waaronder zo'n 1.075 hectare in zee, bij Zeebrugge. De stad telt circa 118.000 inwoners; ongeveer 20.000 daarvan wonen in de binnenstad. De inwoners van Brugge worden Bruggelingen genoemd.
De economische betekenis van Brugge vloeit voornamelijk voort uit zijn zeehaven, Zeebrugge. Tevens is de stad een wereldberoemde toeristische trekpleister.
Stedelijke musea
Schone Kunsten van de 15e tot de 21e eeuw:
* Groeningemuseum
* Arentshuis
Bruggemuseum (verzamelnaam voor 11 historische musea):
* Archeologiemuseum
* Belfort
* Brugse Vrije
* Gentpoort
* Gruuthusemuseum
* Onthaalkerk Onze-Lieve-Vrouw
* Stadhuis
* Museum voor Volkskunde
* Guido Gezellemuseum
* Sint-Janshuismolen
* Koeleweimolen
Hospitaalmusea:
* Oud Sint-Janshospitaal (met "Memling in Sint-Jan")
* Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie
Religieuze gebouwen met museale nevenfunctie
* Engels Klooster
* Heilig-Bloedbasiliek
* Hof Bladelin
* Jeruzalemkerk
* Sint-Salvatorskathedraal met schatkamer
* Sint-Trudoabdij Male
* Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk, Lissewege
Privémusea
* Adornesdomein
* Begijnhuisje
* Brouwerijmuseum
* Brugs Biermuseum
* Choco-Story (chocolademuseum)
* Diamantmuseum
* Foltermuseum De Oude Steen
* Frietmuseum (in de Saaihalle)
* Historium (museum over de middeleeuwse geschiedenis van Brugge)
* Kantcentrum
* Lumina Domestica (lampenmuseum)
* Museum-Gallery Xpo: Salvador Dalí (in de Stadshallen)
* Expo Picasso (in het Oud Sint-Jan)
* Sint-Jorisgilde (schuttersgilde)
* Sint-Sebastiaansgilde (schuttersgilde)
* Volkssterrenwacht Beisbroek
* Schuur van de Abdij Ter Doest, Lissewege
* De Groene Tente (volkskundig museum), Dudzele
* Museum in het maritiem themapark Seafront, Zeebrugge
Gastronomie
Een groot aantal bieren wordt gebrouwen in of is gerelateerd aan Brugge: Basilius, Bourgogne des Flandres (Blond en Bruin), Brugge Tripel, Brugs (Tarwebier), Brugse Babbelaar, Brugse Bok, Brugse Zot (Blond en Dubbel), De Garre Tripel, Den IJzeren Arm, De Witte Zwaan, Fort Lapin (8, 10 en 6 Hibiscus), Galbert Van Brugge, Steenbrugge (Blond, Dubbel Bruin, Tripel, Wit en Abdij Bock) en Straffe Hendrik (Tripel, Quadrupel en Heritage). Er zijn in Brugge verschillende biercafés en -winkels. Echter, van de vele brouwerijen die ooit in Brugge gevestigd waren, blijft vandaag alleen nog De Halve Maan over en zijn er verder nog de in 2012 opgerichte brouwerij Fort Lapin en de in 2015 opgerichte brouwerij Bourgogne des Flandres.
Brugge staat daarnaast bekend als chocoladestad: de stad telt heel wat chocolatiers en een chocolademuseum (Choco-Story). Jaarlijks vindt ook het chocoladefestival Choco-Laté plaats. Een specialiteit is het Brugsch Swaentje, de officiële stadspraline. Het precieze recept blijft geheim, maar amandelpraliné, gruut en Brugse kletskoppen spelen een duidelijke hoofdrol.
Ook op gebied van gebak heeft Brugge enkele plaatselijke specialiteiten: Brugs Beertje, Brugse achten, Brugs beschuit, Brugse cigaretjes, Brugse kletskoppen en Brugse mokken.
Tot slot zijn diverse kazen, hoewel niet in Brugge gemaakt, wel naar de stad genoemd: Brugge Abt, Brugge Belegen, Brugge Blomme, Brugge Broodje Apero, Brugge Broodje Classic, Brugge Dentelle, Brugge Goud, Brugge Jong, Brugge Oud, Brugge Pater, Brugge Prestige, Brugge Prior en Brugge Rodenbach. Deze kazen worden geproduceerd in Moorslede met melk uit het Brugse ommeland. Ze worden echter wel in Brugge te rijpen gelegd.
Avondbeeld bij de fontein op 't Zand.
Drank-, eet- en uitgaansgelegenheden
Brugge biedt tal van uiteenlopende drank- en eetgelegenheden. De binnenstad telt meer dan 500 horecazaken. De Grote Markt en 't Zand tellen een groot aantal tearooms. Onder de vele restaurants in de stad bevinden zich ook diverse sterrenrestaurants. De Karmeliet, een restaurant dat in 1985 een eerste Michelinster kreeg en 20 jaar aan een stuk 3 sterren had, maar eind 2016 werd stopgezet, was jarenlang een van de toonaangevende namen in België.
't Zand en de omgeving van de Eiermarkt, het Kraanplein en de Kuipersstraat genieten bekendheid als uitgaansbuurten met diverse (dans)cafés en clubs.
Hotels in Brugge
Accommodaties met een hoge waardering:
Exclusive Suites The Secret Garden
Dreamhouse
Booking.com
Loft Katelijne
Hotel Dukes' Palace Brugge
Dit unieke voormalige hertogelijke paleis uit de 15e eeuw ligt op nog geen 300 meter afstand van de Markt van Brugge. Het Hotel Dukes' Palace Brugge biedt een spa en kamers met klassieke en elegante interieurs en luxe 5-sterrenvoorzieningen.
Booking.com
Booking.com
B&B De Corenbloem Luxury
Deze elegante bed & breakfast biedt kamers in een historisch pand in het centrum van Brugge, op slechts 500 meter van de beroemde Grote Markt.
Booking.com