Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Gunung Agung is een actieve vulkaan op Bali in Indonesië, die de hoogste berg op het eiland vormt.

Nederlanders noemden de berg vroeger de Piek van Bali. Gunung betekent berg en Agung betekent groots.
Toerisme in Bali op kaart - Google Maps

Religieuze betekenis
Agung is de heiligste berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus. De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld', het geografische en religieuze centrum van de wereld. Ze slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen.

Ligging
De Agung ligt in oostelijk Bali, met de top ten noordoosten van de grote tempel Pura Besakih. De voet van de berg strekt zich in het noordoosten uit naar de zee, en aan de zuidoostkant liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Een kleine vallei scheidt Agung van de naastgelegen vulkaan Gunung Batur. De lagere hellingen van de berg zijn zeer bebost en landbouw vindt plaats tot op een hoogte van ongeveer duizend meter.

Erupties
Omdat de Gunung Agung gezien wordt als woonplaats van de goden worden erupties van gezien als een teken van hun ongenoegen. Maar de uitbarstingen maken het omringende land ook vruchtbaar, en de rivieren die ontspringen aan de Agung irrigeren de rijstvelden. Een grote eruptie in 1350 maakte het land rondom Besakih vruchtbaar en zorgde ervoor dat de rijstopbrengst nog jaren groot genoeg was om in de behoeften van het tempelcomplex te voorzien. Hierna vond nog geringe activiteit plaats in de jaren 1808 en 1843.

In 1963 en 1964 vond na een rustperiode van 120 jaar de laatste uitbarsting van de Agung plaats. Hierbij werden enkele dorpen verwoest en kwamen naar schatting 1600 mensen om het leven. Nog eens 86000 anderen bleven dakloos achter. Deze mensen werden geëvacueerd naar andere delen van het eiland, waar problemen ontstonden door overbevolking en de politieke chaos in die tijd. Vele vluchtelingen belandden vervolgens in kampen in Midden-Celebes. Maar de lavastromen hadden de tempel Pura Besakih op de helling van de vulkaan op enkele meters gemist, en dit werd door de inwoners van Bali gezien als een wonderlijke gunst van de goden.

Tegenwoordig zijn de zwarte hellingen van de Agung weer bedekt met akkers en tuinen. De berg blijft echter actief. Soms stoot de grote diepe krater nog rook en as uit, en vulkanologen houden de geologische activiteit nauwlettend in de gaten.

26 september 2017:
“Previously, no activities are allowed within 3 kilometers from the summit, it’s now 6 kilometers. And by sectors, in the valleys previously passed by hot clouds as far as 7.5 kilometers to the south-south west, to the north and southeast,” he told Tempo when asked about Gunung Agung. Kasbani said that the alert level was raised due to high seismic activity and earthquake swarm, adding that the Himawari (Japan) satellite has spotted steam coming from the summit, indicating a temperature anomaly. Moreover, a 3-magnitude earthquake was felt at 7 pm local time. The official said that people that live near Gunung Agung have been asked to move to shelters. The last time Gunung Agung erupted was on February 18, 1963, and lasted until 27 January 1964. The type was magmatic eruption. Some 1,148 people were killed and 296 injured.

Beklimming
De Agung kan het beste beklommen worden in de periode van juli tot oktober. De beklimming is vrij zwaar, lang en gevaarlijk. Het huren van een gids wordt dan ook ten zeerste aangeraden. Over 't algemeen worden er 3 routes gebruikt om de berg te beklimmen : een vanuit het zuiden, een tweede vanuit het zuidoosten en een laatste vanuit het westen. Deze laatste wordt het meest gebruikt omdat ze begint in Pura Besakih. Zeer belangrijk is het meenemen van water. De enige waterbron langs de route is namelijk heilig en het water mag daarom niet geconsumeerd worden. Aangezien de klim vooral over een ondergrond van losse aarde en rots gaat is ook de keuze voor de juiste schoenen belangrijk.

Best beklimt men de Agung vanaf de vroege ochtend wanneer de lucht nog helder is en men kan genieten van het uitzicht, zowel tijdens de klim als op de top. Bij helder weer is het mogelijk om de top van de Gunung Rinjani te zien op het naastgelegen eiland Lombok. Beide bergen zijn echter vaak aan het zicht onttrokken door het wolkendek.

[ Indonesië verkennen ]    [ Bali verkennen ]

Uitzicht vanaf de vulkaan - Google Earth

Toerisme op Bali op kaart - Google Maps

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com