Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

kasteel rijswijk groessen1Europa Nostra, de leidende Europese erfgoedorganisatie, en het European Investment Bank Institute hebben vandaag de 14 monumenten en locaties voorgeselecteerd door een internationale groep van experts op verschillend gebied voor het ‘The 7 Most Endangered’ programma 2016. Deze bedreigde historische mijlpalen in 14 Europese landen zijn: de Archeologische locatie Ererouyk en het dorp Pemza, Armenië, het Paleis van Justitie in Brussel, België, het Patarei Fort in Talinn, Estland, het Helsinki-Malmi Vliegveld, Finland, de Colbert Draaibrug in Dieppe, Frankrijk, het Kasteel in Divitz, Duitsland, de Kampos van Chios, Griekenland, de Lagune van Venetië, Italië, het Kasteel Rijswijk, Nederland, het Y-blok in Oslo, Noorwegen, het Valflores Paleis en Landgoed bij Lissabon, Portugal, het Klooster St. Antonius van Padua, Extremadura, Spanje, de Oude stad Hasankeyf en omgeving, Turkije, en Mavisbank Huis bij Edinburgh, Verenigd Koninkrijk.

Een aantal van deze plaatsen zijn in gevaar door verwaarlozing of ontoereikende planning/ontwikkeling, andere door gebrek aan gelden of expertise. De uiteindelijke lijst van 7 locaties zal tijdens een openbaar evenement in Venetië op 16 maart worden bekend gemaakt.

Bij de voorselectie van de 14 monumenten en locaties zijn de bijzondere erfgoed en culturele belangen en ook het grote gevaar dat zij lopen ten volle in aanmerking genomen. De verbintenis van diverse publieke en privé belanghebbenden en de betrokkenheid van de lokale gemeenschappen om deze plaatsen te redden zijn ook in overweging genomen. Een verder belangrijk criterium was het potentieel van de locaties om als bron en drijfveer voor duurzame ontwikkeling voor de wijdere omgeving waarin zij zich bevinden, te dienen.

De kandidaatstellingen voor het programma ‘The 7 Most Endangered’ zijn ingediend door organisaties uit het maatschappelijk middenveld en de publieke instanties, die deel uitmaken van Europa Nostra’s uitgebreide netwerk van leden en geassocieerde organisaties in heel Europa. Veertien locaties zijn voorgeselecteerd door een panel van deskundigen in Geschiedenis, Archeologie, Architectuur, Cultuurbehoud, Project Analyse en op Financieel gebied. De uiteindelijke lijst van 7 locaties zal door het Bestuur van Europa Nostra worden gekozen.

Het programma ‘The 7 Most Endangered’ is in januari 2013 gelanceerd door Europa Nostra in samenwerking met het European Investment Bank Institute als medeoprichter en de Raad van Europa als geassocieerde partner. Het is geïnspireerd op een succesvol soortgelijk project opgezet door de National Trust for Historic Preservation in de Verenigde Staten. ´The 7 Most Endangerd´ is geen financiering programma. Het doel is een katalysator te vormen voor actie en ´the power of example´ te stimuleren.´The 7 Most Endangered´ wordt door het Creative Europe programma van de Europese Unie gesteund en maakt deel uit van Europa Nostra´s 3-jarig Netwerk Project ‘Mainstreaming Heritage’

“Europa Nostra verwelkomt de groeiende erkenning door EU instellingen, waaronder het European Investment Bank, dat Cultureel Erfgoed inderdaad telt voor Europa: het geeft sturing aan duurzame ontwikkeling en is een bindende kracht voor onze multiculturele samenlevingen. Ons programma ‘The 7 Most Endangered’ is van groot belang, maar het doel kan alleen bereikt worden met uitgebreide steun van EU Instituten en met gezamenlijk actie van partners uit de publieke en privé sectoren. Daarom rekenen we op hen om Europa Nostra en onze leden te helpen ons gezamenlijk erfgoed te redden en een nieuw leven te geven”, zei Denis de Kergorlay, Executive President van Europa Nostra.

“Experts van het EIB Institute zullen de gekozen ‘7 Most Endangered’ locaties bezoeken en analyseren, en zullen een bijdrage leveren aan de formulering van realistische actie plannen. Het is de bedoeling dat deze locaties zodoende meer zichtbaar en geloofwaardig worden. Ervaring van de afgelopen paar jaar heeft ook aangetoond dat lokaal en nationaal eigendom en betrokkenheid van bijzonder groot belang zijn teneinde steun voor de redding van de gekozen bedreigde locaties te mobiliseren.”, voegde Guy Clause, Decaan van het European Investment Bank Institute toe.

VOOR VERDERE INFORMATIE:

http://7mostendangered.eu/2016-shortlist


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com