Baix Empordà (Catalaans, Spaans; Bajo Ampurdán) is een comarca van de Spaanse autonome regio Catalonië. Het is onderdeel van de provincie Gerona. In 2005 telde Baix Empordà 120.302 inwoners op een oppervlakte van 701,69 km². De hoofdstad is la Bisbal d'Empordà en de grootste stad van de comarca is Palafrugell.

Palafrugell is een gemeente in de Spaanse provincie Gerona in de regio Catalonië met een oppervlakte van 27 km². In 2007 telde Palafrugell 21.412 inwoners. Het is de grootste stad van de comarca Baix Empordà.

Het heeft als deelgemeenten Llafranc, Tamariu en Calella de Palafrugell.

Het Beeldenpark Jardins de Cap Roig toont de permanente collectie moderne en hedendaagse beeldhouwkunst van de Fundació Caixa Girona in de tuinen van kasteel Cap Roig in het stadsdeel Calella de Palafrugell.

Calella bestaat uit 2 delen: een oude en een nieuwe. Door een winkelstraat worden beide gescheiden. In het nieuwe deel kun je vooral uitgaansgelegenheden vinden; in het oude staat cultuur voorop. Daar vind je winkels en terrasjes.

Calella bestaat sinds de Neolithische periode. Tijdens de Romeinse tijd hebben de Romeinen er zich gehuisvest. De inwoners van Calella hebben zich daarna verplaatst naar het binnenland. In de tijd dat piraten de macht over de Middellandse Zee hadden werden in Calella de Palafrugell verdedigingstorens gebouwd. Deze torens dienden om de stad te verdedigen.

 

Comerca
Pla de l'Estany is een comerca. Een comarca (Spaans en Portugees meervoud: comarcas, Catalaans meervoud: comarques) is een traditionele onderverdeling die tegenwoordig gebruikt wordt in Spanje, Portugal, Panama en Brazilië. In het Aragonees spreekt men van redolada.

Comarca betekent zoiets als het Amerikaanse "county" of het Engelse "shire". De aard en bevoegdheden van comarca's zijn nogal uiteenlopend; in Catalonië hebben ze bestuursverantwoordelijkheden.

Meer weten over Baix-Emporda

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Terug naar Gerona - Costa Brava - Pyreneeën