Figueres (Spaans: Figueras) is een kleine stad in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Girona. Het is de hoofdstad van de comarca Alt Empordà. De stad bevindt zich 36 kilometer ten noordoosten van Gerona, zo'n 10 kilometer ten westen van de Costa Brava.

Ze is gelegen in een vlakte op 40 meter boven zeeniveau, net ten zuiden van de Pyreneeën. In 2012 had Figueres een inwonertal van 45.282.

De stad is geboorte- en laatste rustplaats van de surrealistische schilder Salvador Dalí. In de Figueres bevindt zich het Dalí-museum met een van de grootste collecties werken van de schilder. Het is ook de geboorteplaats van de Catalaanse dans, de sardana.

Geschiedenis
De naam "Figueres" is een verbastering van de naam "Ficaris", die stamt uit de tijd van de Visigoten. In 1297 kreeg Figueres van Koning Jaime I haar eerste primaire stadsrechten. Van de oude stadsmuur is alleen nog de toren "Torre Gorgot" te zien, als onderdeel van het Dalí-museum. In de 19e eeuw groeide het dorp uit tot een bekende plek in de wijde omgeving, en kreeg haar officiële stadsrechten. In 1938, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, werd Figueres zwaar gebombardeerd, toen duizenden Spanjaarden probeerden te vluchten naar Frankrijk. Pas rond 1955 begon men aan de wederopbouw van de stad, tijdens de Franco-dictatuur. In de daaropvolgende decennia heeft vooral de toeristische belangstelling voor het Dalí-museum de plaats aanzienlijk doen groeien.

Bezienswaardigheden

* Castell de Sant Ferran: Het kasteel van Figueres dat werd gebouwd in 1743. Het is met een omtrek van 5,6 kilometer het grootste historische monument van Catalonië.
* Església de Sant Pere: De grootste kerk van Figueres, gebouwd in gotische en neogotische stijl.

Salvador Dalí
In Figueres bevindt zich het Teatre-museu de Dalí, oftewel het Dalí-museum, volledig gewijd aan de werken van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Het gebouw waarin het museum is gevestigd was van 1849 tot 1939 een theater, totdat het deels werd verwoest door bombardementen tijdens de burgeroorlog. In 1974 werd het in gebruik genomen als Dalí-museum. Het is sindsdien het op een na meest bezochte museum van Spanje, na het Museo del Prado in Madrid. Elke zaal of ruimte in het museum is eigenlijk een kunstwerk, vol met schilderijen, beelden, meubels en andere objecten. Dalí werkte zelf mee aan het ontwerp en de bouw van het museum. Aan de buitenkant lijkt het museum erg veel op het oorspronkelijke theater, met een aantal bijzondere beelden aan de zijkanten. Dalí overleed op 23 januari 1989 en zijn graftombe bevindt zich vlak bij de ingang van het museum.

Andere Musea
*      Museu del Joguet de Catalunya: Speelgoedmuseum van Catalonië
*      Museu de l'Empordà: Historisch museum over de comarca Alt Empordà
*      Museu del Rellotge Martí Amiel': Horlogemuseum, met meer dan 3000 exemplaren
*      Museu de la Tècnica de l'Empordà

Figueres verkennen en hotel zoeken

Figueres - Castell de Sant Ferran - streetview - http://en.costabrava.org/


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Terug naar Gerona - Costa Brava - Pyreneeën