Ripollès is een comarca van de Spaanse autonome regio Catalonië. Het is onderdeel van de provincie Gerona. In 2005 telde Ripollès 26.400 inwoners op een oppervlakte van 956,24 km2. De hoofdstad van de comarca is Ripoll.

 Ripoll is een belangrijke gemeente in de comerca Ripollès met een oppervlakte van 73 km². In 2012 telde Ripoll 10.904 inwoners. Het is de hoofdstad van de comarca Ripollès.

Het gebied rond Ripoll is een doorgangsgebied tussen de Pyreneeën en Catalonië. De eerste sporen van mensen die in het gebied woonden dateren van de Bronstijd. Deze mensen hebben dolmens opgericht waarvan er nu nog een aantal te vinden zijn in El Sot de Dones Mortes en in Pardinella. Ook zijn er bronzen voorwerpen gevonden. Van een latere periode zijn de graven uit de Romeinse en Visigotische tijd.
Kerk van Ripoll

Ripoll is bekend om zijn kerk, de Santa Maria de Ripoll, die gebouwd is in de romaanse stijl. De kerk is gesticht in 879 door Guifré el Pilós (Graaf Wifried I). Om het rijk gebeeldhouwde portaal van de kerk te beschermen tegen het alsmaar verder verweren is er recent een extra-portaal vóór gezet.

In de 19e eeuw werd Ripoll het centrum van het Catalaans nationalisme. De Catalaanse vlaggen in de kerk zijn hier nog een uiting van.

Ripoll heeft een Etnografisch Museum, met een collectie ijzeren werken en het Sant Joan de les Abadesses Klooster Museum, dat een glimp laat zien van het sociale en culturele leven in het klooster tijdens de lange geschiedenis.

Meer info over Ripollès

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Terug naar Gerona - Costa Brava - Pyreneeën