Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Tinos heeft een landoppervlakte van 200 km2, een kustlijn van 105 km en een bevolking van 8.000 inwoners. Het eiland wordt gezien als het eiland van de ‘Panagia’ (Moeder Gods)

en is derhalve een bedevaartsoord voor vele Grieken. Vanaf de bedrijvige kade van de haven van Tinos-Stad leidt een lange, hellende weg naar het reisdoel van de bedevaartgangers, de Evangelistriakerk. Het eiland heeft verder veel authentieke dorpen die een bezoek zeker de moeite waard maken.Ook is Tinos de ‘geboorteplaats’ van bekende Griekse beeldhouwers en biedt het een mooie natuur en interessante architectuur.

Cultuur
Tinos wordt ook wel het Griekse 'Lourdes' genoemd. In 1822 kreeg een non in een droom een aanwijzing waar ze een wonderdoende ikoon kon vinden. Op de vindplaats van de ikoon is de grote Evangelistria Kerk gebouwd. Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn een archeologisch museum, resten van klassieke tempels en het nonnenklooster Kechrovouniou uit de 12e eeuw, waar de genoemde non eens leefde. Maar je kunt er natuurlijk ook voor een heerlijke zonvakantie terecht.

Natuur
Het bergachtige landschap ademt een serene rust uit. Dromerige bergdorpen, prachtige kerkjes en zo'n 800 duiventillen uit de Venetiaanse tijd sieren het eiland. Wandelingen door het mooie tuinlandschap in het binnenland (nabij het dorp Komi) zijn aan te bevelen.

Te zien en te doen
Tinos stad (of Chora) is de haven van het eiland met vele terrassen, restaurants en winkels voor votief geschenken.
Er zijn hier een hoop bezienswaardigheden de moeite waard om te gaan bekijken:
-De Maria kathedraal, gebouwd op een vroeg christelijke tempel. In de oud Griekse jaren is dit het heiligdom van Dionisis geweest. Heden ten dage is het de voornaamste Maria tempel met de viering van Maria Hemelvaart op 15 augustus als hoogtepunt van haar verering.
-De duivenplaten, zeer kunstzinnig gebouwd en karakteristiek voor het eiland. Een plek om duiven te laten nesten.
-Het archeologisch museum met voornamelijk vondsten uit de Romeinse tijd.
-De pinakotheek met werken van Tinische kunstenaars en met originelen en kopieën van bekende meesters.
Hét evenement dat op Tinos wordt gevierd is Maria Hemelvaart op 15 augustus. Duizenden bedevaarders uit alle hoeken van Griekenland komen dan naar Tinos. Er zijn die dag overal op het eiland traditionele feesten.
panagia evangelistraKampos is een mooi traditioneel dorp. De katholieke bisschop heeft zijn zetel hier niet ver vandaan.
Het is de moeite waard om hier te gaan kijken naar:
-De duivenplaten (de meeste zijn hier te zien). Ze dateren uit de Venetiaanse tijd en zijn 7 à 8 meter hoog met driehoekige of polygonale openingen. Een plek om duiven te laten nesten.
-‘Exobourgo’, hier bevinden zich de meeste sporen van het eiland uit de prehistorische jaren, evenals sporen uit het oud Griekse heiligdom en ruïnes van een Venetiaans kasteel. Het uitzicht is hier adembenemend.
Pirgos is één van de mooiste nederzettingen, gebouwd in een groene omgeving met traditionele architectuur en geboorteplaats van Chalepas, een bekende Griekse beeldhouwer. Er is een kunst academie voor beeldhouwen. Het uitzicht is ook hier aangenaam.
Alle bezienswaardigheden hier hebben veel met het beeldhouwen te maken:
-Het huis van Chalepas, nu een museum.
-Marmer werkplaatsen.
-Imposante marmeren waterspuwers.
-Mooie huizen.
-De marmergroeven.
De evenementen die op hier gehouden worden zijn:
-Ag. Marina op 17 juli.
-Ag. Thekla op 24 september.
Tinos -straatbeeld in KoumarosSteni is de plaats waar het Kechrovounion klooster ligt uit de 11e eeuw. Het klooster zelf doet denken aan een klein dorp enkel door mannen bewoond. Deze mannen oefenen ‘oude’ ambachten uit. In de kerk vindt je mooie post byzantijnse iconen.
Op 23 juli vieren ze hier Ag. Pelagia, waarbij en icoon van Ag. Pelagia in de processie wordt meegedragen.

Excursies
Vanaf Tinos zijn verschillende boottochtjes mogelijk.

Stranden
Zandstranden zijn er voldoende te vinden. Het drukst bezochte strand ligt ten oosten van de haven van Tinos-Stad. Verlaten stranden zijn volop aanwezig in de vele baaien die de kust telt. Mooie en rustige zandstranden zijn te vinden in de baai van Ormos Panormos, bij Kolivithra en in het westen bij Kionia.

Uitgaan
Tinos stad en Agios loannis bieden de beste uitgaansmogelijkheden. Je kunt er naar de disco en er worden folkloristische avonden georganiseerd.

Sporten
Er zijn voldoende mogelijkheden om te zwemmen, wandelen, tennissen, minigolfen, waterskiën en kanoën.

Accommodatie
De meeste hotels liggen in de stad Tinos. Daarnaast zijn er ook appartementen en pensions. In Kionia is een hotel dat tevens bungalows verhuurd. Er is één camping.

Jachthavens
Tinos stad heeft een jachthaven.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com